23.11.2009 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΤΣΙΩΤΟΥ Μαρία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΤΣΙΩΤΟΥ Μαρίατ. Ευρωβουλευτής Ν.Δ.

"Δημογραφικό - Υπογεννητικότητα"

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

  • Σύλλογος Πολυτέκνων Πιερίας
  • Β’Βάθμια Εκπαίδευση Πιερίας
  • Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε.

Kαλεσμένη της Σχολής Γονέων – Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου ήταν η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου Μαρία, τ. Ευρωβουλευτής, η οποία μίλησε με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή διάσταση του δημογραφικού προβλήματος».Η κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΤΣΙΩΤΟΥ ΜαρίαΠαναγιωτοπούλου-Κασσιώτου στηνεμπεριστατωμένη ομιλία της αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό για όλη την Ευρώπη θέμα και μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής; Όσο πιο ενημερωμένος είναι ο πολίτης τόσο συνειδητοποιεί τα προβλήματα και συμμετέχει στην προσπάθεια εύρεσης μιας λύσης. Το πρόβλημαπου μας αφορά και θα μας απασχολήσει σήμερα, είναι το λεγόμενο δημογραφικό στη χώρα μας αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), που εμφανίζεται σταδιακά μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Πώς θα αντιμετωπιστεί στην Ευρώπη ο λεγόμενος «δημογραφικός χειμώνας;» Τα άτομα της τρίτης ηλικίας αυξάνονται ενώ οι νέοι είναι λίγοι.

Χρειάζεται στήριξη της οικογένειας και φροντίδα για τους ηλικιωμένους και ασθενέστερους.

Στη συνέχεια η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις δημογραφικές εξελίξεις στην Ε.Ε, εξελίξεις που αφορούν στον ενεργό πληθυσμό, ο οποίος ραγδαία μειώνεται τις ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΤΣΙΩΤΟΥ Μαρίατελευταίες δεκαετίες, στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, που έχει αυτό το φαινόμενο αλλά και στα διαρθρωτικά και οργανωτικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Η Ελλάδα θα έχει τις επόμενες δεκαετίες αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στον πληθυσμό της. Έτσι ο πληθυσμός της θα μειωθεί. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού έχει σήμερα η Βουλγαρία, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν η Κύπρος και το Λουξεμβούργο. Η Ε.Ε. σήμερα προωθεί τη δημογραφική ανανέωση, αξιοποιεί την απασχόληση, γίνεται ολοένα πιο παραγωγική και αποδοτική και προωθεί την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Η δομή της οικογένειας αλλάζει και υπάρχει ανάγκη στήριξης των ευπαθών οικογενειών, όπως των πολυτέκνων και των μονογονεϊκών. Η στήριξη αυτή είναι οικονομική, εκπαιδευτική (π.χ. ολοήμερο σχολείο)και φυσικά εργασιακή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΤΣΙΩΤΟΥ ΜαρίαΗ οικογένεια και η αγορά εργασίας παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του δημογραφικού. Επίσης η μετανάστευση και η ενσωμάτωση των μεταναστών στη χώρα υποδοχής. Η μετανάστευση και η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων αποτελεί σήμερα απάντηση στη γήρανση και στη μείωση του εν ενεργεία ανθρώπινου δυναμικού. Η Ευρώπη έχει και θα έχει ανάγκη μεταναστών ιδιαίτερα με υψηλή εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πάντως όλων των νέων γενικά αποτελεί απάντηση στις δημογραφικές προκλήσεις, γιατί συμβάλλει στην απασχόληση, την ευημερία και επομένως στην ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας. Μετά την εισήγηση ακολούθησε εκτεταμένη ενδιαφέρουσα συζήτηση.