21.12.2009 π. Εφραίμ

21-12-2009 036Δικαίος Σκήτης Αγίου Ανδρέου (Σεράι) ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

"Ένας σωστός τρόπος εξομολογήσεως"

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

  • Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φώτιος»
  • Σύλλογος Προσκυνητών Αγίου Όρους

Καλεσμένος της Σχολής Γονέων – Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009 ήταν ο π. Εφραίμ, Δικαίος Σκήτης Αγίου Ανδρέα (Σεράι) του Αγίου Όρους, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ένας σωστός τρόπος εξομολογήσεως». Ο π. Εφραίμ στην π. Εφραίμ κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού μας κέντρου και μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα αναφέρθηκε στο πνευματικό αυτό θέμα και μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Θα προσπαθήσω απόψε να σας πω λίγα λόγια, που διδάχτηκα στο Άγιο Όρος κατά την μακρόχρονη παραμονή μου εκεί. Θέλω ν’ απευθυνθώ κυρίως στους ορθόδοξους γονείς, των οποίων η πνευματική ευθύνη για τα παιδιά τους είναι υψίστη. Είναι υψίστη η τιμή να έχουν παιδιά αλλά και υψίστη η ευθύνη τους.

Οι γονείς διαπιστώνουν από νωρίς, ότι δεν φτάνει να εργάζονται μόνον, για να τρέφουν τα παιδιά τους. Να ικανοποιούν μόνον όλες τις υλικές τους ανάγκες. Δυστυχώς ο άνθρωπος είναι και ψυχή και δεν αρκούν μόνο τα υλικά αγαθά. Πρέπει να συναντήσουν το Χριστό και να ζήσουν μ’ αυτόν. Έτσι μόνο θα πετύχουν στη ζωή τους.

π. Εφραίμ Από πόσων ετών πρέπει να εξομολογείται το παιδί; Η απάντηση είναι: από τότε που αρχίζει να ομιλεί και να εκφράζει τα θέλω του. Τα θέλω των παιδιών δεν πρέπει να ικανοποιούνται όλα. Το παιδί πρέπει να μάθει στην υπακοή. Οι γονείς δεν πρέπει να υποκύπτουν σ’ όλες τις επιθυμίες τους. Τα παιδιά δεν έχουν μόνο σώμα (ύλη ), έχουν πρωτίστως και πνεύμα. Και γι αυτό πρέπει να διαπαιδαγωγηθούν.

Από τότε, λοιπόν, που αρχίζει να ομιλεί, αρχίζει και να ψεύδεται. Και άρα να αμαρτάνει. Εδώ έρχεται ο ρόλος των γονέων, να εισάγουν το παιδί τους από μικρή ηλικία στο ιερό μυστήριο της εξομολόγησης. Γιατί , αν τ’ αφήσουν να μεγαλώσουν πολύ, ίσως δεν φτάσουν ποτέ στην εξομολόγηση και τη μετάνοια. Εάν οι γονείς δεν προτρέψουν το παιδί και μάλιστα ενεργά προς την εξομολόγηση, το παιδί θα μεγαλώσει και θα αποκτήσει λαθεμένη ορθόδοξη χριστιανική αγωγή. Θα ονομάζονται ορθόδοξοι αλλά θα έχουν προτεσταντική νοοτροπία και συμπεριφορά. Και οι πνευματικοί όμως έχουν μεγάλη ευθύνη, στο πως πλησιάζουν την πρώτη φορά κυρίως τους νέους. Δεν γίνεται το τέλειο από την πρώτη φορά. Θα επανέλθει το παιδί και θα φτάσουμε σταδιακά στο τέλειο αφού γνωρίσουμε σιγά- σιγά το χαρακτήρα του.Πάντως πρέπει να γνωρίζουμε, ότι ο λόγος των γονέων έχει ισχύ, όταν συνοδεύεται από την πράξη δηλ. από το δικό τους παράδειγμα τόσο στον εκκλησιασμό, τη θεία κοινωνία, όσο και στην εξομολόγηση. Ο άνθρωπος δεν φτάνει μόνο π. Εφραίμ να γεννηθεί, αλλά και να αναγεννηθεί πνευματικά. Κι αυτό επιτυγχάνεται με αγώνα σωματικό και πνευματικό αλλά και με την εξομολόγηση. Έτσι οι νέοι μας θ’ αποφύγουν τους πειρασμούς και θα οδηγηθούν στην πνευματική τους ανάταση. Φυσικά μεταξύ των γονέων και των παιδιών πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Διαφορετικά απατώνται και οι δύο πλευρές. Στόχος όλων μας είναι η είσοδος στη βασιλεία των ουρανών. Με τη διάλεξη αυτή η Σχολή γονέων έκλεισε τον κύκλο των εκδηλώσεών της για το 2009.