23.02.2009 Γιάννης TΖΑΝΕΤΑΚΟΣ

23.02.2009 Γιάννης TΖΑΝΕΤΑΚΟΣΔημοσιογράφος, Πρόεδρος Εθνικού Οπτικοακουστικού αρχείου

«Τα Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα»  

  • ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

  • ΔΙΟΝ Τηλεόραση

  • Σύλλογος Φωτογράφων Ν.Πιερίας

Καλεσμένος στη διάλεξη – συζήτηση της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου 2009,  που διοργάνωσε η Σχολή Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος κ.Γιάννης Τζανετάκος,  ο οποίος μίλησε με θέμα: «Τα Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα».

Ο κ. Τζανετάκος απευθύνθηκε στο ακροατήριο με λόγο μεστό, καθαρό, αμερόληπτο και μεταξύ άλλων τόνισε  τα εξής:

 

Είναι αρκετά αμβλυμμένα τα ποιοτικά κριτήρια των ΜΜΕ σήμερα στην Ελλάδα. Γενικά είναι χαμηλό το επίπεδο των προγραμμάτων. Όμως ανταποκρίνονται στις δικές μας απαιτήσεις. Αυτά θέλει το κοινό, αυτά επιλέγει. Γιατί τέτοιο είναι το επίπεδο των θεατών. 23.02.2009 Γιάννης TΖΑΝΕΤΑΚΟΣΤελικά, έχουμε τα μέσα, που μας αξίζουν.  Η τηλεόραση διεισδύει περισσότερο από το ραδιόφωνο στα σπίτια μας, αν και στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας η τηλεόραση έρχεται τρίτη μετά το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες. Επίσης, αν και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης έχουν πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση, το κοινό επιλέγει για τις ειδήσεις τα ιδιωτικά κανάλια. Τα ιδιωτικά μέσα όμως δεν προσφέρουν δυστυχώς ειδήσεις. Τα δελτία τους αποτελούνται από ένα, δύο ή τρία το πολύ θέματα και δίνουν εξαιρετικά περιορισμένη πληροφόρηση. Έτσι μπορεί κανείς να υποστηρίξει, ότι τα μέσα αυτά εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και υποσκάπτουν την πληροφόρηση του κοινού. Το αποτέλεσμα είναι ο θεατής να μη μπορεί να σχηματίσει τη δική του άποψη και κρίση, για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Άλλωστε κάτω από αυτές τις συνθήκες της επιλεκτικής ενημέρωσης και της υποστήριξης κάποιων συμφερόντων, αναπτύσσεται και η λεγόμενη διαπλοκή.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ιστορία της παρουσίας της ιδιωτικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας στη χώρα μας από το 1989 και μετά. Τόνισε, ότι καταργήθηκε έτσι το κρατικό μονοπώλιο της ενημέρωσης , αλλά τα ιδιωτικά μέσα εμφανίστηκαν ξαφνικά και λειτούργησαν δυστυχώς με ευθύνη της πολιτείας χωρίς κανόνες και χωρίς άδειες. Εδώ και είκοσι χρόνια επικρατεί έτσι απόλυτη αναρχία στη βιομηχανία των μέσων αυτών. Γι’ αυτό δεν λειτουργούν δημοκρατικά, αλλά εξυπηρετούν μόνο ιδιωτικά συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπούς. Θα μου πείτε, ήταν έτσι καλύτερη η προηγούμενη περίοδος του κρατικού μονοπωλίου; Όχι. Γιατί τότε τα κρατικά μέσα δεν λειτουργούσαν ως δημόσια αλλά ως καθαρά κυβερνητικά.

23.02.2009 Γιάννης TΖΑΝΕΤΑΚΟΣΣημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ενημέρωσης παίζουν και οι δημοσιογράφοι. Υπάρχουν δημοσιογράφοι καλοί, μέτριοι και κακοί. Υπάρχουν πολλοί, που μεροληπτούν για δικά τους συμφέροντα αλλά και λίγοι αδέκαστοι που τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και κρατούν ψηλά το λειτούργημά τους στη συνείδηση του κόσμου.

Μπορεί λοιπόν, να υποστηρίξει κανείς, ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης. Όλα λίγο ως πολύ είναι εξαρτημένα από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Σε μας απομένει να επιλέγουμε, να βλέπουμε και να κρίνουμε αυτά , που νομίζουμε, ότι είναι πιο έντιμα απέναντί μας.

Μερικές επίσης εφημερίδες είναι καλύτερες για την ενημέρωσή μας απ’ ότι τα άλλα μέσα. Αλλά στη χώρα μας δυστυχώς, εκείνοι που αγοράζουν και διαβάζουν εφημερίδες είναι ελάχιστοι. Με την εφημερίδα έχουμε την ευχέρεια της επανάληψης ενός κειμένου και έτσι τη δυνατότητα, να το κατανοήσουμε καλύτερα. Στην τηλεόραση όλα είναι φευγαλέα και περισσότερο γενικά. Γι’ αυτό καλό είναι, να προτιμούμε την εφημερίδα για την ενημέρωσή μας.

Βιογραφικό

Γιάννης Τζανετάκος

Ο Γιάννης Τζανετάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Τελειώνει το Κολλέγιο Αθηνών και σπουδάζει Νομικά. Αναμιγνύεται στο φοιτητικό κίνημα. Εκλέγεται (1963) ιδρυτικός πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ). Ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης Νέων Ενώσεως Κέντρου (ΟΝΕΚ) και της ΕΔΗΝ ως το 1967.

  • Από το 1971 διευθυντής του αντιδικτατορικού περιοδικού «Προσανατολισμοί».
  • Ιδρυτικός γενικός διευθυντής του πρώτου μη-κρατικού ραδιοσταθμού, Αθήνα 984, καθώς και του ASTRA Λευκωσίας. Διευθυντής του ραδιοσταθμού Flash. Γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – ΕΡΤ από το 1996 ως το 2000.
  • Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Πρώτη», «Αυγή», «Ελλάδα σήμερα», «Απόφαση». Συνεργάζεται με την εφημερίδα «Αξία».
  • Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία.
  • Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Αθήνα 984.
  • Παράγει και παρουσιάζει την εκπομπή της ΕΤ-1 «Εξιστορείν και Ιστορείν»
  • Είναι πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου.