28-3-2011 π.Θεόδωρος ΖΗΣΗΣ

28-3-2011Ομότιμος Καθ.Ποιμαντικής &

Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

"Οι Πατέρες της Εκκλησίας και η σημασία τους"

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ι.Μ.Κίτρους & Κατερίνης.

-Πνευματικό Κέντρο Μητροπόλεως ὁ "Άγιος Φώτιος"

 

Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης, ο π. Θεόδωρος Ζήσης ,καθηγητής του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο Α.Π.Θ. ανέπτυξε το θέμα "Οι Πατέρες της Εκκλησίας και η σημασία τους".

28-3-2011_1210

Ο ομιλητής ξεκίνησε το θέμα του με την εννοιολογική διακρίβωση του όρου Πατέρες. Κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο ο Θεός δημιούργησε πρώτα τον πνευματικό κόσμο (αγγέλους) και μετά τον υλικό. Ο άνθρωπος ως μεικτό ον πλάστηκε στη συνέχεια. Ο κάθε άνθρωπος γεννάται φυσικά από τους γονείς και πνευματικά από τους πνευματικούς Πατέρες λόγω της πτώσης του. Οι πνευματικοί γονείς λοιπόν του ανθρώπου είναι οι Πατέρες που σύμφωνα με την επιστήμη της Πατρολογίας πρέπει να έχουν αφήσει συγγράμματα .Υπάρχουν όμως και οι χωρίς μόρφωση κοσμική ,θεοφώτιστοι και θεοδίδακτοι όπως ο άγιος Αντώνιος- ο πατήρ των Πατέρων. Η αγιότητα του βίου τους και η ορθόδοξη διδασκαλία τους αποτελούν τα κύρια γνωρίσματά τους.

21-3-2011 Γεώργιος ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ

img_11111124Ξεναγός

"Η Έξοδος του Μεσσολογγίου¨

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

-Πρακτορείο Τουρισμού ΒΕΛΩΝΗΣ

-Μορφωτικός Σύλλογος Αλ.Υψηλάντης

 

H "Έξοδος του Μεσολογγίου" ήταν το θέμα της προτελευταίας διάλεξης στίς 21 Μαρτίου στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Πλησιάζοντας η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου δεν θα μπορούσε η Σχολή Γονέων να βρεί καλύτερο θέμα από την έξοδο του Μεσολογγίου και τη σημασία της στον Απελευθερωτικό μας αγώνα. Ο διπλωματούχος ξεναγός κ. Γεώργιος Αποστολάκος καθήλωσε για περισσότερο από 2ώρες τους φίλους του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης το οποίο στο τέλος της ομιλίας ζητούσε από τον ομιλητή να έρθει και την επόμενη χρονιά. Με επαγγελματική άνεση ο κ.Αποστολάκος περιέγραψε αντικειμενικά και «σκληρά», τις απάνθρωπες συνθήκες που οδήγησαν στην ηρωική και μαρτυρική έξοδο των Ἑλεύθερων Ποιορκημένων῾ Ολόκληρη η ομιλία του κ.Αποστολάκου θα προβληθεί την Πέμπτη 24/3 στις 18;30 από την ΔΙΟΝ Τηλεόραση.

 

14-3-2011 Γεώργιος ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΑΚΗΣ

Κρουσταλλάκης Γεώργιος 14-3-2011Ομότιμος Καθ. Παιδαγωγικής της

Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ἡ Επικοινωνία με τα παιδιά μας῾

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Δ/ση Α'βαθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

-Δ/ση Β'βαθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

-Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΑΚΗΣ

          Ο καθηγητής Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κρουσταλλάκης ήταν ο ομιλητής της διάλεξης, που οργάνωσε η Σχολή Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011. Το θέμα του ήταν «Η επικοινωνία με τα παιδιά μας». Ο κ. Γ. Κρουσταλλάκης, αφού τόνισε ότι με ιδιαίτερη χαρά βρίσκεται στην πόλη μας ύστερα από πολλά χρόνια, αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

 

28-2-2011 Χάρις ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥΔΗ

28-2-2011 Χάρις ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΎΔΗΠαιδαγωγός -Θεολόγος

"Άχ αυτά τα νεύρα μου῾

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-΄Ενωση Θεολόγων Πιερίας

- Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης

 

Χαρις   ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥΔΗ

 

Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 καλεσμένη στη Σχολή Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης ήταν η κ. Χάρις Δημητρακούδη, παιδαγωγός και θεολόγος, η οποία μίλησε με θέμα: «Αχ, αυτά τα νεύρα μου».

            Η κ. Χ. Δημητρακούδη, αφού ευχαρίστησε το πολυπληθές ακροατήριό της, αναφέρθηκε στο θέμα μ’ ένα λόγο χειμαρρώδη αλλά ταυτόχρονα λιτό και κατανοητό και μεταξύ των άλλων τόνισε και τα εξής;

21-2-2011 Aνδρέας ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - Μιχάλης ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

  

τ.Υπουργός Πολιτισμού τ.Υφ.Εξωτερικών τ.Δήμαρχος Πειραιά

Πολιτικός Επιστήμων - Κονωνιολόγος - Συγγραφέας.

"Οικονομικές Εξελίξεις & Μορφές Διακυβέρνησης"

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Επιμελητήριο Πιερίας

-Εκπαιδευτικό Συγκρότημα ΠΛΑΤΩΝ

-Hotel GRAND PLATON

- Βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ

Ανδρέας ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ 21-2-2011

Μιχάλης ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ 21-2-2011

 

Καλεσμένοι της Σχολής Γονέων – Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 ήταν δύο εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας: Ο πρώην υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο πολιτικός επιστήμων, κοινωνιολόγος και συγγραφέας κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Ο καθένας από τη δική του σκοπιά ανέπτυξε το θέμα: «Οικονομικές εξελίξεις και Μορφές διακυβέρνησης».

14-2-2011 Λευτέρης ΒΕΡΥΒΑΚΗΣ

14-2-2011 Λευτέρης ΒΕΡΥΒΑΚΗΣτ.Υπουργός -Βουλευτής

"Η Ελληνική Υφαλοκρηπίδα και η Α.Ο.Ζ. χθές & σήμερα῾

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ;

-Επιμελητήριο Πιερίας

-Τράπεζα ΚΥΠΡΟΥ

-Συνεταιριστική Τράπεζα ΠΙΕΡΙΑΣ

 

 

 

Ο Λευτέρης ΒΕΡΥΒΑΚΗΣ στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 

Με σαφήνεια και κρητικό θάρρος μίλησε ο πρώην υπουργός κ.Λευτέρης Βερυβάκης στη Σχολή Γονέων Κατερίνης τη Δευτέρα 14\2\2011 για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου. Παλιός όρος και θεσμός η υφαλοκρηπίδα από το 1930 που ορίζεται σύμφωνα με το Ναυτικό Δίκαιο στα 12 ναυτικά μίλια από την ακτή μιας χώρας ή μέση γραμμή λόγω στενότητας όταν είναι κοντά η γειτονική χώρα. Νεότερος όρος η ΑΟΖ-αποκλειστική οικονομική ζώνη- αποδεκτός από τα κράτη του ΟΗΕ από το 1982 στη  διάσκεψη του Μεξικού που αφορά την έκταση 200 χλμ με την εκμετάλλευση και του πυθμένα αυτής της έκτασης.

7-2-2011 Στέλιος ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

7-2-2011 Στέλιος ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣτ.Υπουργός -Πρ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

 

"Μάρτης του 1987".

 

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:-

-Βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ

-Εφημερίδα ΕΠΤΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ

-Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ-ΤΟΠΙΚΗ

-Εφημερίδα "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ"

-Εφημερίδα "Πιερικοί Αντίλαλοι"

-Εφημερίδα "Πολίτης της Πιερίας"

 

 

31-1-2011 Έφη ΠΟΥΛΑΚΗ -ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ

Έφη ΠΟΥΛΑΚΗ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ 31-1-2011Αρχαιολόγος

"Ο Μακεδονικός Όλυμπος῾

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-'Ενωση Φιλολόγων Πιερίας

-Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε.

 

 

Η αρχαιολόγος κ. Έφη Πουλάκη – Παντερμαλή μίλησε στη Σχολή Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 με θέμα: «Ο Μακεδονικός Όλυμπος».
 Η κ. Έφη Πουλάκη – Παντερμαλή αφού ανέφερε, ότι εργάζεται στον τόπο μας από το 1971 (Δίον-Μαλαθριά), μίλησε για το μακεδονικό Όλυμπο, έναν όρο που ανάγεται στην αρχαιότητα. 

 

17-1-2011 Σαρἀντος ΚΑΡΓΑΚΟΣ

Σαράντος Καργάκος 17-1-2011Ιστορικός -Συγγραφέας

"ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ από το Τραύμα στο Θαύμα῾

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ;

-Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας

-Σύλλογος Θρακὠν Πιερίας

-Ένωση Ποντιακών Συλλόγων Πιερίας

 

Ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος μίλησε στη Σχολή Γονέων –   Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τη Δευτέρα  17 Ιανουαρίου 2011, με θέμα: «ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, από το τραύμα στο θαύμα».

 

10-01-2011 Γιώργος ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

basilakopoulos 10-1-2011Πρόεδρος Ομοσπονδίας

Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος

τ.Πρόεδρος FIBA

"Αθλητισμός στίς Σύγχρονες Κοινωνίες᾿

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Σ.Φ.Κ.Πιερικός -Αρχέλαος

-Σ.Φ.Κ. Κατερίνη 2008

-Βατανειακός

 

Παρουσία πλήθους τοπικών πολιτικών και αθλητικών παραγόντων, του γ.γ. της ΕΟΚ Παναγιώτη Τσαγκρώνη, του πρώτου αντιπροέδρου της ΕΟΚ και προέδρου του ΕΣΑΚΕ Βασίλη Οικονομίδη, των  μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Κώστα Παρίση, Σάββα Λόρτου και Χριστόδουλου Οικονομίδη και του προέδρου της επιτροπής νέων της FIBA Europe Αρη Ζώη, καθώς και αρκετού κόσμου της περιοχής, πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρου του Δήμου Κατερίνης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της σχολής γονέων-ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, η ομιλία του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου με θέμα «Αθλητισμός στις σύγχρονες κοινωνίες».

 

 

20-12-2010 Xρίστος ΤΣΟΛΑΚΗΣ - Δημήτρης ΝΑΤΣΙΟΣ

Ομ. Καθ. Νεοελληνικής Γλώσσης του Α.Π.Θ.  --    Δάσκαλος -Θεολόγος

"Τα νέα Σχολικά βιβλία".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Α.Τ.Ε.Ι. Παράρτημα Πιερίας

-Διέθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

-Διέθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

Χρίστος ΤΣΟΛΑΚΗΣ 20-12-2010Δημήτρης ΝΑΤΣΙΟΣ 20-12-2010

  Στις 20 Δεκεμβρίου 2010 στα πλαίσια των ομιλιών της Σχολής Γονέων μίλησαν για τα νέα σχολικά βιβλία ο κ.Τσολάκης Χρήστος, ομότιμος καθηγητής της Νεοελληνικής.Γλώσσας του Α.Π.Θ. κι ο κ. Νατσιός Δημήτριος ,δάσκαλος και θεολόγος.

 

 

 


   

29-11-2010 Kωνσταντίνος Φωτιάδης

  29-11-2010 067.jpegΚαθ. Ιστορίας Νέου Ελληνισμού

 Πανεπιστημίου Δυτ.Μακεδονίας

"Το Προσφυγικό ζήτημα 1922-1930".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ;

-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2010

-Εκαιδευτικό Συγκρότημα ΠΛΑΤΩΝ

-Ελληνική Εταιρεία ΠΑΙΔΕΙΑ

-Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης

-Διέθυνση Β/μιας Εκπαίδευσης

 

 

 

 

 

22-11-2010 Μιχάλης Χαραλαμπίδης

 Πολιτικός Επιστήμων,             x  22-11-2010 029

 Κοινωνιολόγος, Συγγραφέας.

"Πόλις και Ύπαιθρος στην

 Ελλάδα στον Νέο Αιώνα".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2010

-Ένωση Πομτιακών Συλλόγων Πιερίας

-Σύλλογος Θρακών Πιερίας

Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας

 

1-11-2010 π.Ακάκιος Καυσοκαλυβίτης

 1-11-2010 055Αγιορείτης Μοναχός

"Ο Γέροντάς μου ο π.Πορφύριος"

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ι.Μ.Κίτρους & Κατερίνης

-Ένωση Θεολόγων Πιερίας

-Σύλλογος Πολυτέκνων Πιερίας

 

 

Η Σχολή Γονέων –Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, συνεχίζοντας τις  εβδομαδιαίες διαλέξεις – ομιλίες της, είχε καλεσμένο της τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2010, τον πατέρα Ακάκιο τον Καυσοκαλυβίτη, ο οποίος μίλησε με θέμα:
«Ο γέροντάς μου ο π. ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ».      Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης (Περισσότεροι από 700 άτομα), και μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας ο π. Ακάκιος μίλησε με συγκίνηση για τον γέροντά του και μεταξύ άλλων ανέφερε:
 

 1-11-2010 033

            Έχω μιλήσει πολλές φορές αλλά όχι σε τόσο μεγάλο ακροατήριο. Η ζωή μου κοντά στον γέροντα Πορφύριο ήταν μια πνευματική μυσταγωγία. Όταν ανοίγουμε το στόμα μας να μιλήσουμε για το γέροντα Πορφύριο, δεν μπορούμε παρά να μιλήσουμε για έναν λαμπρότατο άγιο γεμάτο αρετές και μόνο. Ο γέροντάς μου ήταν θεοφόρος και άγιος.

 1-11-2010 072
            Θα σας δώσω κάποια ζωντανά παραδείγματα των αρετών και της αγιότητάς του. Είμαι μάρτυρας ενός θαύματος μαζί του. Τον είδα ντυμένο μ’ ένα γαλάζιο φως, να ίπταται της γης και ν’ ακτινοβολεί ολόκληρος. Συνεχίζοντας ο π. Ακάκιος να περιγράφει τις εμπειρίες του κοντά στον γέροντα Πορφύριο ανέφερε ότι ξαναέζησε μαζί του το θαύμα της ακτινοβολίας του σώματός του και  της επικοινωνίας του με την ίδια την Παναγία.

 1-11-2010 011

       Ο π. Πορφύριος ήταν ένας ωκεανός χάριτος. Αλλά εμείς λίγες απ’ αυτές τις χάρες μπορούμε να μεταφέρουμε. Τρεις ήταν οι βασικότερες αρετές του. Η αγάπη, η ταπείνωση(υπακοή) και η ανεξάντλητη υπομονή του.
            Η αγάπη προς το Θεό του πατρός Πορφυρίου ήταν φλόγα θεϊκή. Αγάπη για τους ανθρώπους κι αγάπη, έρωτας για το Θεό, τον δημιουργό της κτίσης.  Αγάπη και υπακοή σε κάθε της μορφή καθώς επίσης και ατέλειωτη μοναχική άσκηση. Άσκηση τόση που στο τέλος της ζωής του έλεγε: «Ζω δε ουκέτι εγώ, ζει εν εμοί Χριστός».Η αγάπη όμως του γέροντα ήταν πελώρια και για τον πλησίον. Αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους και πέθαινε κάθε μέρα για τον συνάνθρωπό του.
            Η αρετή της ταπείνωσης είναι η γενεσιουργός όλων των χαρισμάτων. Υπάρχουν τα χαρίσματα δυνάμεως και τα χαρίσματα γνώσεως. Ο π. Πορφύριος τα διέθετε και τα δύο. Είχε ακόμα το χάρισμα της αντιλήψεως της ψυχής των συνανθρώπων του καθώς επίσης και το λεγόμενο διορατικό χάρισμα. Ο Θεός δίνει χαρίσματα πολλά μόνο στους ανθρώπους, που φτάνουν στην τελεία ταπείνωση. Ήταν τόσο ταπεινός, που θρηνούσε γιατί οι άνθρωποι τον θεωρούσαν άγιο.

 1-11-2010 018
            Για την υπομονή του τι να πούμε και τι ν’ αφήσουμε. Υπέμενε στωϊκά μέχρι τέλους τους φοβερούς πόνους από τον καρκίνο που είχε τα δέκα τελευταία χρόνια, πάντα δοξολογώντας το Θεό. Είχε ένα μαρτυρικό τέλος. Το τέλος ενός ταπεινού, υπομονετικού, γεμάτο αγάπη για τον άνθρωπο και το Θεό. Το τέλος ενός χαρισματικού, ενός άγιου ανθρώπου. Όταν ο π.Ακάκιος περιέγραφε τις τελευταίες στιγμές του γέροντος του, ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν το ακροατήριο το οποίο ζούσε την οσιακή κοίμηση του γέροντος Πορφυρίου ωσεί παρών.

 1-11-2010 020
            Μετά το τέλος της ομιλίας υποβλήθηκαν στον π. Ακάκιο πολλές ερωτήσεις από τους 700 και πλέον ακροατές που κατέκλυσαν το Πνευματικό Κέντρο. Κι ο π. Ακάκιος με πολλή υπομονή απάντησε σε όλες.