17-1-2011 Σαρἀντος ΚΑΡΓΑΚΟΣ

Σαράντος Καργάκος 17-1-2011Ιστορικός -Συγγραφέας

"ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ από το Τραύμα στο Θαύμα῾

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ;

-Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας

-Σύλλογος Θρακὠν Πιερίας

-Ένωση Ποντιακών Συλλόγων Πιερίας

 

Ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος μίλησε στη Σχολή Γονέων –   Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τη Δευτέρα  17 Ιανουαρίου 2011, με θέμα: «ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, από το τραύμα στο θαύμα».

 

            Ο κ. Καργάκος ενώπιον ενός πυκνού ακροατηρίου αναφέρθηκε, όπως πάντα, μ’ ένα λόγο χυμώδη και ευώδη στο θέμα και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

17-1-2011


            Κανένας απελευθερωτικός πόλεμος δεν γίνεται χωρίς θυσίες και λάθη. Ο Μικρασιατικός πόλεμος δεν ήταν ιμπεριαλιστικός. Ο ελληνικός στρατός  στα1919   δεν πάτησε σε ξενικό έδαφος αλλά σε φίλιο έδαφος. Οι πληθυσμοί της Μ. Ασίας είχαν κάθε δικαίωμα για ελευθερία και ανεξαρτησία. Ήταν το πιο προοδευμένο οικονομικά και κοινωνικά τμήμα του ελληνισμού. Το 73% του τοπικού εμπορίου και γενικά της οικονομίας της Σμύρνης κατείχε την εποχή εκείνη το ελληνικό στοιχείο.

Σαράντος ΚΑΡΓΑΚΟΣ
            Αμφισβητούν πολλοί αν έγινε γενοκτονία στη Μ. Ασία. Από την ελληνική Βουλή αναγνωρίστηκε η γενοκτονία του Πόντου,αλλά αυτό δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πράξη. Γενοκτονία διεπράχθη σ’ όλη τη Μ. Ασία και όχι φυσικά μόνο στους ελληνικούς πληθυσμούς. Αρμένιοι και Κούρδοι υπέστησαν τα ίδια από τους Τούρκους. Γιατί τι άλλο είναι ο ξεριζωμός; Ο ξεριζωμός των πληθυσμών από τις πατρογονικές τους εστίες και από τα μνημεία του πολιτισμού τους είναι γενοκτονία. πό το 1914 ως το 1918 περίπου 170.000 ελληνόπουλα αφανίστηκαν στα λεγόμενα τάγματα εργασίας. Αυτό δεν ήταν πράξη γενοκτονίας; Το τελικό τραγικό αποτέλεσμα αυτού του πολέμου, ήταν αποτέλεσμα του εθνικού μας διχασμού.

17-1-2011

17-1-2011
Όμως ας πάμε στα μετά του 1923 γεγονότα μετά τη συνθήκη της Λωζάνης.1.300.000 τσακισμένοι πρόσφυγες πέρασαν στην Ελλάδα. Αυτό ήταν κάτι το πρωτοφανές! Όμως το μεγαλύτερο τραύμα της ελληνικής ιστορίας μπόρεσε και «τακτοποιήθηκε» από τη φτωχή και καθημαγμένη Ελλάδα σε διάστημα 2-3 ετών. Οι πρόσφυγες αύξησαν την παραγωγικότητα και αποτέλεσαν την ατμομηχανή της προόδου στη σύγχρονη Ελλάδα. Μας έδωσαν δύναμη από τη δύναμή τους. Καταπράυναν την αγριάδα μας και προήγαγαν τον πολιτισμό μας. Οι ξεριζωμένοι Θρακιώτες και Μικρασιάτες μετέτρεψαν την τραγωδία σε ένα θαύμα! Αύξησαν κατά πολύ τον πληθυσμό της Ελλάδας και 800.000 περίπου εγκαταστάθηκαν στην Μακεδονία και Θράκη. Εκεί ανέπτυξαν τη γεωργία, ασχολήθηκαν με νέες καλλιέργειες, όπως την αμπελουργία, την δεντροκαλλιέργεια, την καπνοκαλλιέργεια.

Βράβευση Σαράντου Καργάκου


Η άφιξη των προσφύγων επίσης έδωσε οριστική λύση στο εθνολογικό ζήτημα της Μακεδονίας και Θράκης. Οι πρόσφυγες υπήρξαν πρωτοπόροι στους συνδικαλιστικούς και γενικά στους κοινωνικούς αγώνες. Έδωσαν ζωή στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον πολιτιστικό τομέα διαθέτουν τις περισσότερες δράσεις απ’ όλους τους άλλους έλληνες. Έδωσαν μεγάλη και καθοριστική ώθηση στη βιοτεχνία, τη βιομηχανία καθώς και στο εμπόριο. Έφεραν μαζί τους σημαντικό πνευματικό και καλλιτεχνικό κεφάλαιο. Πολλοί συγγραφείς, λογοτέχνες, μουσικοί από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα ήταν πρόσφυγες. Οι ξεριζωμένοι έλληνες πρωτοπόρησαν επίσης στον τομέα του αθλητισμού και ανέπτυξαν πέρα από το ποδόσφαιρο και άλλα πολλά αθλήματα. Ενίσχυσαν το γυναικείο κίνημα και εμπλούτισαν τη μονότονη ελληνική κουζίνα  με την Πολίτικη και την Σμυρναίικη κουζίνα Τέλος, οι πρόσφυγες πήγαν και στο εξωτερικό (Η.Π.Α.) και μετέφεραν στον εκεί ελληνισμό τα ιδιαίτερα δικά τους πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Μάρω Κορομήλη 17-1-2011
Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Καργάκου ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην αρχή της εκδήλωσης και πριν ο ομιλητής λάβει το λόγο η χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, τραγούδησε με ιδιαίτερη επιτυχία τρία σμυρναίικα τραγούδια δημιουργώντας έτσι την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την διάλεξη , που ακολούθησε.

17-1-2011


Η επόμενη ομιλία της Σχολής Γονέων – Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 με ομιλητή τον Ψυχίατρο-Νευρολόγο κ. Κλεάνθη ΓΡΙΒΑ και θέμα: «Η Λέσχη BILDEBERG”.