Ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ.
Θέμα: «Η Συμβολή της Ιατρικής στον Αγώνα της Ελευθερίας του 1821»
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/X2mETbIHSbo
.
Σταύρος Μπαλογιάννης από την Σχολή Γονέων Κατερίνης:
-
Ο Μαγιερ, η σύζυγος και αι δύο κόραι του εθυσιάσθησαν υπέρ της ελευθερίας, πεσόντες τετρακόσια μέτρα από την τάφρον εις την σημερινήν θέσιν Αρμυρικάκι. Ο ήρως επίσκοπος Ραγών Ιωσήφ (1776-1826), αγωνιζόμενος μετά των άλλων ηρώων εις τον προμαχώνα του Ανεμομύλου έθεσεν πυρ εις την συγκεντρωθείσαν πυρίτιδα, λέγων «Ο δε Κύριος, αποθανόντας ημάς υπέρ του αυτού νόμου, εις αιώνιον αναβίωσιν ζωής ημάς αναστήση». Ο Ιμπραήμ, ως μέγιστον δείγμα ασεβείας, ανευλαβούς και απανθρώπου συμπεριφοράς, απηγχόνισεν προ του Ανεμομύλου τον ημιθανή εκ των εγκαυμάτων σεπτόν Ιεράρχην!
-
Η Ελλάς είναι γνωστή για την φιλοσοφία, τα μαθηματικά για το Αρχαίο Δράμα για την τέχνη και τις θετικές επιστήμες γενικότερα, αλλά το κύριο στοιχείο του Έλληνος είναι η «εμβάθυνση» στην Ιατρική Επιστήμη.
- Πρώτος ο Καποδίστριας εισήγαγε τον θεσμό της καραντίνας στην Ελλάδα.
- Ο Φόβος και η απελπισία, ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου!
.
O Ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας και πρώην Διευθυντής της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., κ. Σταύρος Μπαλογιάννης ήταν ο ομιλητής την Δευτέρα 15-2-2021 στην διαδικτυακή εκδήλωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης με θέμα: "Η Συμβολή της Ιατρικής στον Αγώνα της Ελευθερίας του 1821». Ήταν μια εξαιρετική εισήγηση «ειδικού τύπου» μια που αναφέρονταν σε άγνωστα σε πολλούς πρόσωπα και περιστατικά που αφορούσαν τους γιατρούς και τους «πρακτικούς» της προεπαναστατικής και μετ’ επαναστατικής Ελλάδας. Αναφέρθηκε σε Φιλλέληνες γιατρούς και φαρμακοποιούς οι οποίοι θυσιάστηκαν στον βωμό του καθήκοντος τους και της επιστήμης τους!
Οι ιατροί κατά τα έτη της Εθνικής Επαναστάσεως προσέφεραν την πολύτιμη υπηρεσία των τόσο στο πλευρό των ασθενών, όσον και στα πεδία των μαχών, στις εθνοσυνελεύσεις, στην πολιτική, στην διακυβέρνηση, στην διπλωματία, στην εκπαίδευση, στην πνευματική ζωή, στην κοινωνική ζωή, στις τέχνες και στον τύπον αγωνιζόμενοι, διά των πολυπλεύρων προσπαθειών των, να αναζωογονήσουν, να εμψυχώσουν και να επαναφέρουν εις το αρχαίον κάλλος το επί έτη δεινώς χειμαζόμενον Έθνος.
Οι επιστήμονες ιατροί ήταν οι πλέον πεπαιδευμένοι των Ελλήνων της εποχής των, σπουδάσαντες εις κορυφαία πανεπιστήμια της Δύσεως, εκπονήσαντες διδακτορικάς...