Αντιναύαρχος ε.α., Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. - πρ. Καθ. Univercity New Hampshire - Eπικ. Καθ. Carnrgie Mellon Univercity
ΘΕΜΑ: "Η Συμβολή των Αμερικανών στον αγώνα του 1821".
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/D0jGDWylN9U
.
.
Άγγελος Συρίγος:
- Μια φούχτα υπόδουλων ανθρώπων χωρίς όπλα, χωρίς πυρίτιδα, χωρίς λεπτά, τα έβαλαν με μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου και την εκλόνισαν και ηγωνίστησαν επί 7 χρόνια και στο τέλος παρέδωσαν στα παιδιά τους αυτήν την γωνία!
Δημήτρης Καιρίδης:
- Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το "προικιό" του 1821 που μας άφησαν οι πρόγονοι μας.
- Στην Ευρώπη Ανατολικά του Ρήνου η Ελλάδα ήταν και είναι φάρος Πολιτισμού και Κοινοβουλευτισμού.
Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν:
- Το δόγμα Monroe διαμορφώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής John Quincy Adams το οποίο καθόρισε την επίσημη γραμμή της Εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α.
Νίνα Γκατζούλη:
- Η Ελληνική ψυχή δεν παραδόθηκε ποτέ στον κατακτητή.
- Πολύτιμη η προσφορά ανθρωπιστικής, οικονομικής και προσωπικής βοήθειας πολλών Αμερικανών φιλελλήνων.
Γρηγόρης Παναγάκος:
- Εκπρόσωποι του κινήματος του Ρομαντισμού στήριξαν ενθέρμως την Ιδέα των Ελλήνων με συγκινητικά ποιήματα μα και αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα, εμψυχώνοντας έμπρακτα τους επαναστατημένους Έλληνες.
H πρ. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του New Hamshire και Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου κ. Νίνα Γκατζούλη, ο Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον (Carnegie Mellon University) στο Pitsburg της Pensylvania κ. Γρηγόριος Παναγάκος και ο Αντιναύαρχος ε.α. πρώην Αρχηγός Στόλου & Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν ήταν οι ομιλητές της Σχολής Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο αφιέρωμά της για τα 200 χρόνια από την Εθνική μας Παλιγγενεσία με θέμα "Η Συμβολή των Αμερικανών στον Αγώνα του 1821". Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δημήτριος Καιρίδης.
Παίρνοντας το λόγο αρχικά ο κ. Μαζαράκης παρουσίασε τη γενική εικόνα του κλίματος στην Αμερική, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, ξεκινώντας από τον Πόλεμο Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Έπειτα, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του δόγματος Μονρόε, λόγω του οποίου η αμερικανική κυβέρνηση δεν επενέβη σε διπλωματικό επίπεδο στα ελληνικά τεκταινόμενα αφού το τελευταίο επέβαλε την απομόνωση της Αμερικής από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Στον αντίποδα όμως, η Ελληνική Επανάσταση έχαιρε ενθουσιώδoυς υποδοχής από τους απλούς πολίτες, εξαιτίας του έντονου ενδιαφέροντος της αμερικανικής ελίτ για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο αλλά και της συναισθηματικής συσχέτισης μεταξύ της αμερικανικής επανάστασης και της ελληνικής. Τελειώνοντας, ο κ. Μαζαράκης υπογράμμισε τα έντονα φιλελληνικά συναισθήματα που δημιουργήθηκαν και είχαν σαν αποτέλεσμα την αποστολή ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας από αμερικανούς φιλέλληνες και τη δημιουργία φιλελληνικών επιτροπών και ένθερμων κειμένων υποστήριξης.
Εν συνεχεία, η επόμενη ομιλήτρια κ. Νίνα Γκατζούλη, αφού παρουσίασε την προσωπική της άποψη για την έναρξη της ελληνικής επανάστασης μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μίλησε για τους λόγους της ύπαρξης του έντονου φιλελληνικού αμερικανικού ρεύματος παρουσιάζοντας τους βασικότερους: το ενδιαφέρον της αμερικανικής ελίτ για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον θαυμασμό στους Έλληνες ως απόγονους και κληρονόμους του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την αλληλοκατανόηση Ελλήνων και Αμερικάνων στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Έπειτα, παρουσίασε αναλυτικά το έργο και την προσφορά ανθρωπιστικής, οικονομικής και προσωπικής βοήθειας πολλών αμερικανών φιλελλήνων όπως του Edward Everett, Jonathan Peckham Miller, Samuel Gridley Howe και πολλών άλλων.
Τέλος, παίρνοντας το λόγο ο επίκουρος καθηγητής του Carnegie Mellon University της Pensylvania Γρηγόρης Παναγάκος με μια εξαιρετική και εύληπτη ανάλυση του ζητήματος κατέθεσε τους 2 άξονες προσέγγισής του. Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στην ισχύουσα πολιτική κατάσταση στην Αμερική την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, τους Φεντεραλιστές και μη Φεντεραλιστές, τους Φιλέλληνες και μη Φιλέλληνες αντίστοιχα, μα και στο κίνημα του Ρομαντισμού που είχε αναπτυχθεί την ίδια περίοδο.
Τόνισε λοιπόν αρχικά το ρόλο που διαδραμάτισε ο εξαιρετικός ρήτωρ της εποχής Webster ως υπερασπιστού της φιλελληνικής τάσης καθώς σε συνεδρίαση ημερών που διεξήχθη στο Κονγκρέσο ζήτησε οι ΗΠΑ ν αναγνωρίσουν τους εμπόλεμους επαναστατημένους Έλληνες αλλά και να ορίσει ο τότε Πρόεδρος έναν εντεταλμένο ή πράκτορα των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ωστόσο, παρά την καταιγιστική του ομιλία και τον απόηχο αυτής στον τότε απλό λαό μα και στην ελίτ της εποχής, η προσπάθειά του υπέρ της βοήθειας στην Ελλάδα, δεν ευοδώθηκε, καθώς το αντίπαλον δέος με εκπρόσωπο τον Adams , προτάσσοντας το δόγμα Monroe μα και για άλλους ωφελιμιστικούς σκοπούς διατήρησης καλής σχέσης με την Υψηλή Πύλη, επέμενε σε ουδετερότητα. Πάρα ταύτα, τόσο η ελίτ όσο και ο απλός λαός, όντας σε κατάσταση φιλελληνικού αναβρασμού-πυρετού δε σταμάτησαν την προσπάθεια και έτσι όντως εστάλη βοήθεια στους επαναστατημένους τότε Έλληνες, βασισμένη σε ατομικές πρωτοβουλίες.
Καταλήγοντας, εκπρόσωποι του κινήματος του Ρομαντισμού με κυριότερους ,τον Πέρσιβαλ, τον Χάλεκ και τη Λυντία Χάρλεκ στήριξαν ενθέρμως την Ιδέα των Ελλήνων μέσω της τέχνης τους καθώς με συγκινητικά ποιήματα μα και αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα τόσο πνευματικώς όσο και υλικώς συνέτειναν στην εμψύχωση και έμπρακτη υποστήριξη των επαναστατημένων Ελλήνων.
Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 διαδικτυακά στις 21:00 με καλεσμένους ομιλητές:
- τον συγγραφέα & Μαθηματικό κ. Ζήνωνα Σατραζέμη και θέμα της εισηγήσεως του «Η Ζωή στα ορεινά χωριά των Πιερίων στην Οθωμανική Κατοχή. Το παράδειγμα του Καταφυγίου»
- τον Ιστορικό & Στρατηγικό Αναλυτή κ. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο και θέμα της εισηγήσεως του «Η Επανάσταση στην Μακεδονία: Θυσία υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες».