2-4-2012 Αθανάσιος ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ
Διδάκτωρ Φιλολογίας & Εκκλησιαστικής Ιστορίας
"190 Χρόνια απο την καταστροφή της Μηλιάς το Πάσχα του 1822".
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
-Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Κ.Μηλιάς Πιερίας "Οι Λαζαίοι".
-Εστία Πιερίδων Μουσών.
.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/TIQIb1xhlr4
.
Mε μία επετειακή εκδήλωση έπεσε η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την Δευτέρα 2-4-2012. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής της Ιστορίας του Ελληνισμού του Ποιμαντικού τμήματος της Θεολογικής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, διδάκτωρ Φιλολογίας και Εκκλησιαστικής Ιστορίας, με θέμα «190 χρόνια από την καταστροφή της Μηλιάς το Πάσχα του 1822».
Στην αρχή η μικτή χορωδία «Λαζαίων» τραγούδησε παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια δημιουργώντας έτσι την κατάλληλη για αυτό το ιστορικό θέμα ατμόσφαιρα. Ξεκινώντας στη συνέχεια ο κ. Καραθανάσης αναφέρθηκε στη μαγιά της Λευτεριάς τους κλεφταρματωλούς που κράτησαν όρθιο το γένος μετά το 1453 και φυσικά τους Λαζαίους , εθνικούς αγωνιστές του Ολύμπου και των Πιερίων.
Έλκουν την καταγωγή τους από το Λιβάδι Ολύμπου από το 17ο αιώνα και κατά τους ιστορικούς διακρίθηκαν στο 2ο Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Γενάρχης τους θεωρείται ο Έξαρχος Λάζος και απόγονοί του ο Γιάννης, ο Λιόλιος, ο Δήμος ,ο Χρήστος , ο Νίκος που τα κατορθώματά τους επί Αλή πασά και αργότερα με την Επανάσταση του 1821 υμνούν τα δημοτικά τραγούδια. Κοντά τους ανδρώθηκαν ονομαστοί αγωνιστές όπως ο παπά-Βλαχάβας ο Νικοτσάρας και άλλοι. Γύρω στα 1807 αγωνίζονται εναντίον του Αλή-πασά και στη στεριά αλλά και ως πειρατές στη θάλασσα των Σποράδων με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να τους αποκαλούν «θαλασσοπούλια».