31-10-2011 π.Μάξιμος ΚYΡΙΤΣΗΣ

05Kαθηγούμενος Ι.Μ.Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

 

"O Χριστός, η Ειρήνη ημών".

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2011

-Ι.Μ.Κίτρους @ Κατερίνης

-Ένωση Θεολόγων Πιερίας

-Σύλλογος Πολυτέκνων Πιερίας.

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα για 23η συνεχόμενη χρονιά και κατανυκτική ατμόσφαιρα με τον αγιασμό έγινε σήμερα 31\10\2011 η έναρξη των ομιλιών της Σχολής Γονέων-Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης για το έτος 2011-2012 στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο ηγούμενος της Ι.Μ.Αγ.Διονυσίου του εν Ολύμπω με θέμα << Ο Χριστός ,η Ειρήνη ημών >>.Επίκαιρο πάντα και ιδιαίτερα σήμερα στην ταραγμένη εποχή μας το θέμα που απασχολεί ανθρώπους και λαούς. Οι ρίζες της ειρήνης βρίσκονται στον Θεό διότι αποτελούν πολύτιμο δώρο του και για τον άνθρωπο βίωμα όχι ιδεολόγημα. Οι σχέσεις του ειρηνικού ανθρώπου κατευθύνονται προς τον Θεό ,τον πλησίον και τον εαυτό του.

02 04

 


06

Οι πρωτόπλαστοι γεύτηκαν τη χαρά και την ειρήνη εξαιτίας της άμεσης σχέσης τους με τον Θεό και μεταξύ τους. Αυτή όμως η αυθεντική ,ουσιαστική κοινωνία άλλαξε σε ταραχή μετά την πτώση, ύβρη και κενότητα και την κληρονομήσαμε όλοι. Διοχετεύτηκε ακόμη και στη φύση με την αγριότητα των ζώων και τις θεομηνίες.

08

Από τα αρχαία χρόνια που λάτρευαν τη θεά Ειρήνη και ξεκινούσαν στο όνομά της αγώνες και αμφικτιονίες μέχρι τον άρχοντα της ειρήνης τον Ιησού Χριστό ξεχωρίζουν η χριστιανική ειρήνη ,χωρίς πάθη ,η τροφός του ανθρώπου κι η κοσμική ειρήνη με συμφωνίες ίσως και φιλοφροσύνη αλλά όχι φιλανθρωπία. Από τα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας- της pax romana- μέχρι και σήμερα η ανθρωπότητα υποφέρει και οδυνάται από πολέμους που επαγγέλλονται την ειρήνη. Δημιουργούνται κατά συνέπεια κινήματα ειρηνευτικά που μπορεί να καταγγέλλουν ή να προλαβαίνουν τυχόν κάποιες συρράξεις δεν εδραιώνουν όμως την ειρήνη. Κι αυτό γιατί λησμονούν τον κύριο παράγοντα που είναι ο άνθρωπος που οφείλει να τη βιώνει χριστιανικά.

09

Ξεχνά ο σύγχρονος άνθρωπος ότι μαζί με τη χαρά και την αγάπη είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος , ότι οι ειρηνοποιοί είναι μακάριοι κι ότι η σπουδαιότερη συνέπειά της είναι η αφοβία στις αντιξοότητες. Αποκτάται με αποφυγή των παθών και ηρεμία εξωτερική και εσωτερική.

03

Τελειώνοντας ο γέροντας τόνισε ότι και σήμερα πρέπει να δράσει η εκκλησία κι ο ειρηνικός άνθρωπος στην ταραχή τη σημερινή να αντιπροσφέρει ανοχή, θέσεις ζωής κι όχι αντιθέσεις θανάτου.

01

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η επόμενη ομιλία προγραμματίστηκε για τις 7\11\2011 με ομιλητή τον κ.Παυλίδη Γεώργιο και θέμα << Διάσπαση προσοχής.Συμπεριφορά-Μάθηση >>.

07

10