14-1-2013 Φράγκος Φραγκούλης

«Ο στρατιωτικός δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες και τα πολιτικά του πιστεύω τα εκφράζει στο παραβάν της κάλπης. Έχουμε δώσει όρκο στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι και να κρατήσουμε την κοινωνική μας συνοχή, αφήνοντας στην άκρη κόμματα και …αρώματα» .πρ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας - πρ. Α.Γ.Ε.Σ.

«Ποια Τουρκία? Ποιοι Τούρκοι?»

ΣΥΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/P501BuXGtz0

.

 

 
        «Ο στρατιωτικός δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες και τα πολιτικά του πιστεύω τα εκφράζει στο παραβάν της κάλπης. Έχουμε δώσει όρκο στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι και να κρατήσουμε την κοινωνική μας συνοχή, αφήνοντας στην άκρη κόμματα και …αρώματα» .
 
 
 
«Ο στρατιωτικός δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες και τα πολιτικά του πιστεύω τα εκφράζει στο παραβάν της κάλπης. Έχουμε δώσει όρκο στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι και να κρατήσουμε την κοινωνική μας συνοχή, αφήνοντας στην άκρη κόμματα και …αρώματα» .

26-11-2012 Χρήστος Γιανναράς

Συνάντηση κοινωνίας - κι όχι απλώς επικοινωνίας - με ανησυχία και ελπίδα, ήταν η ομιλία της Σχολής Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στις 26/11/2012 με ομιλητή τον κ. Χρήστο Γιανναρά, ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου,Δρ Φιλοσοφίας-Συγγραφέα. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Η καταστροφή ως ευκαιρία».Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Δρ.Φιλοσοφίας - Θεολογίας - Συγγραφέας

"Η Καταστροφή ώς ευκαιρία".

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/yHh-tLYj2E0

.

 

Συνάντηση κοινωνίας - κι όχι απλώς επικοινωνίας - με ανησυχία και ελπίδα, ήταν η ομιλία της Σχολής Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στις 26/11/2012 με ομιλητή τον κ. Χρήστο Γιανναρά, ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου,Δρ Φιλοσοφίας-Συγγραφέα. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Η καταστροφή ως ευκαιρία».

Διανύουμε περίοδο καταστροφής κι όχι κρίσης -κρίση περνούν άλλες χώρες- διότι ζούμε σε σύγχυση νοημάτων και λέξεων κι ακόμη η οικονομία δεν υπηρετεί ανάγκες βίου. Κι ενώ κατά τον Αριστοτέλη το νόμισμα καθιερώθηκε για να «ισάσει» τις σχέσεις, σήμερα αποτελεί παιχνίδι των διεθνών χρηματιστηρίων. Παύει πλέον να νοηματοδοτείται ο ανθρώπινος βίος. Στην πατρίδα μας ως το 1974 η ελληνικότητα περιλάμβανε καύχηση για τους ενδόξους προγόνους και ο χριστιανισμός ως τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, εγγύς ή σε απόσταση από το εκκλησιαστικό γεγονός ήταν το δεύτερο στοιχείο της ταυτότητάς μας ή το αντίπαλο γίγνεσθαι του άθεου κομμουνισμού.

Συνάντηση κοινωνίας - κι όχι απλώς επικοινωνίας - με ανησυχία και ελπίδα, ήταν η ομιλία της Σχολής Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στις 26/11/2012 με ομιλητή τον κ. Χρήστο Γιανναρά, ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου,Δρ Φιλοσοφίας-Συγγραφέα. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Η καταστροφή ως ευκαιρία».

 

Αν κατέρρευσαν κοινωνικά από το 1974 και μετά, επιβίωσαν επιδερμικά, επιφανειακά χωρίς να έχουν ένα πραγματικό αναπλήρωμα εκτός από επίπλαστη καταναλωτική ευχέρεια. Αυτή για πολλούς έδινε νόημα και ...

1- 4 - 2013 Μαρία ΑΡΓΥΡΑΚΗ

 5229 Διπλωματούχος Ξεναγός

"Μιά ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης"

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Τράπεζα ΚΥΠΡΟΥ

-Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας

-Μουσικό Σχολείο Κατερίνης

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/_AQGgxHookU

.

 

     Mία εξαιρετική παρουσίαση του Μουσείου της Ακροπόλεως απο την Διπλωματούχο Ξεναγό κ. Μαρία Αργυράκη είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν οι φίλοι του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης στην τελευταία εκδήλωση της περιόδου 2012-2013. Η κ. Αργυράκη, με άμεσο, γλαφυρό και παραστατικό τρόπο μας "ξενάγησε" στην Ακρόπολη και στο Μουσείο με ένα μοναδικό και γλυκύτατο τρόπο.

img 5181

    Τη Δευτέρα 1/4/2013 στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης πραγματοποιήθηκε η τελευταία ομιλία της Σχολής Γονέων-Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης για την Ακαδημαική περίοδο  2012-2013. Ομιλήτρια ήταν η κ. Αργυράκη Μαρία, Διπλωματούχος ξεναγός, με θέμα "Μια ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης" .Προηγήθηκε  της πολιτιστικής αυτής ομιλίας μια όμορφη μουσική εισαγωγή με Rachmaninoff και Dvorak από την ορχήστρα εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης υπό την καθοδήγηση και διεύθυνση του κ. Νίκου Κουνατίδη.

11-3-2013 κ. Τόνια ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ

3 Κλινική Ψυχολόγος, ΜD

 

 

  1. Συνεξάρτηση ή αγάπη?
  2. Πώς σχετιζόμαστε με τον άλλον?
  3. Αγάπη και χρήση του άλλου.
  4. Προσδοκίες?
  5. Τι μου λείπει και τι συμπληρώνω με τον άλλον?
  6. Δύο μισά κάνουν ένα ολόκληρο?

 

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

 -Συμβουλευτική Υποστήριξη Ναρκομανών Σ.Υ.ΝΑ.

-Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/Gh7TF9oLbMs

.

 

001

       Τη Δευτέρα 11/3/2013 οι φίλοι της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κ. Νικολινάκου Τόνια, κλινική ψυχολόγο, MD σε ομιλία που με διαφορετικό τρόπο, ρεαλιστικά και επιστημονικά πάντα, ανέπτυξε αλήθειες για τα άτομα και τις οικογένειες που ικανοποίησαν το πολυπληθές ακροατήριο. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Συνεξάρτηση ή αγάπη; Πώς σχετιζόμαστε με τον άλλο; Αγάπη και χρήση του άλλου. Προσδοκίες. Τι μου λείπει και τι συμπληρώνω με τον άλλο; Δύο μισά κάνουν ένα ολόκληρο;» Πριν από την ομιλία οι ακροατές απόλαυσαν γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια, παραδοσιακά και έντεχνα από τη χορωδία και την ορχήστρα των εκπαιδευτικών Α/βαθμιας Εκπαίδευσης υπό τη διεύθυνση του κ. Καραμούζα Δημήτρη.

4-3-2013 κ. Μερόπη ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ.

4-3-2011 077 Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

"Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου...Οι υπερήλικοι στην οικογένεια".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Σύλλογος Πολυτέκνων Πιερίας

-Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/sgsvzQSIQDc

.

 

      Εξαιρετική τιμή για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης η παρουσία της ομοτίμου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Βουλευτού Επικρατείας κ.Μερόπης Σπυροπούλου.

 

Τη Δευτέρα 4/3/2013 , στα πλαίσια των ομιλιών της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης,  μίλησε η κ. Σπυροπούλου Μερόπη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών , και καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο με τον μεστό και κρυστάλλινο στη σαφήνειά του λόγο της. Το θέμα της ομιλίας ήταν " Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου…Οι υπερήλικοι στην οικογένεια".  Πριν από την ομιλία οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τραγούδια παραδοσιακά από τη χορωδία Μικρασιατών Πιερίας υπό την επιτυχημένη διεύθυνση του κ. Πατρή. Η ομιλήτρια στην αρχή τόνισε τη διπλή διάσταση του θέματος με τη σαφή εντολή της τιμής των τέκνων προς τους γονείς νοητικά και συναισθηματικά ,είτε είναι εν ζωή είτε έχουν φύγει από την παρούσα ζωή .Το δεύτερο σκέλος, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου της ζωής, αφορά στη συνύπαρξη με τους υπερήλικες στην οικογένεια με θετικές κι αρνητικές όψεις. Στη χώρα μας με τις παραδοσιακές αξίες οι σχέσεις ήταν παλιότερα πολύ στενές, όμως τα τελευταία χρόνια με τη μίμηση σαθρών προτύπων, υπερβολικών απαιτήσεων και διεκδικήσεων και τον εν γένει ατομοκεντρισμό το δέσιμο της οικογένειας χαλάρωσε.

4-3-2011 072


      Φυσικά για την κάθε οικογένεια ισχύουν άλλοι παράγοντες ανάλογα με την υγεία των ηλικιωμένων μελών. Αν ασθενούν και ιδιαίτερα από άνοια η φροντίδα είναι πολλαπλή, όμως αν αυτοεξυπηρετούνται υπάρχει συμπαράσταση  προς τα παιδιά και τα εγγόνια. Εφαρμόζοντας την εντολή( τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου) οι υπεραπασχολημένοι νέοι καλό είναι να θυμούνται ότι δε θα έχουν για πάντα τους γονείς τους, να προσπαθούν να καταλάβουν τη μοναξιά των μεγαλυτέρων και να τους χαρίζουν πλούσια, όχι τσιγκούνικα, συναισθήματα και χρόνο. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος έγραφε για τον ζωηρό πόθο του να ανασταίνονταν οι γονείς του για να τον καμάρωνε η μάνα του και να ένιωθε ο ίδιος αγαλλίαση. Κι ο Γιάννης Τσαρούχης 80χρονος έκλαιγε γοερά στην κηδεία της 100χρονης μητέρας του γιατί έχανε τον άνθρωπο που τον θεωρούσε παιδί.

25-2-2013 π.Ανδρέας ΚΟΝΑΝΟΣ

33 Καθηγητής Θεολόγος

"Η Ζωή του Χριστού θεραπεύει τον Όλο Άνθρωπο"

-ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ι.Μ.Κίτρους & Κατερίνης

-ΓΕΧΑ Κατερίνης

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/YZwZJy755L0

.

 

 Πλημμύρισε από κόσμο το Συνεδριακό κέντρο της Κατερίνης για να ακούσουν τον χειμαρρώδη λόγο του π.Ανδρέα Κονάνου, ενώ έξω από αυτό, είχαν πλημμυρίσει οι δρόμοι απο την καταρρακτώδη βροχή που σημειώθηκε πρίν την έναρξη της ομιλίας του.

 

084   018

    Συγκλονιστική στην απλότητά της και βαθύτατα θεολογική με το γνήσιο νόημα του Ευαγγελίου ήταν η ομιλία του π. Ανδρέα Κονάνου, καθηγητή –θεολόγου, τη Δευτέρα 25/2/2013, στα πλαίσια των ομιλιών της Σχολής Γονέων –Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κατερίνης. Το θέμα της ομιλίας ήταν "Η Ζωή του Χριστού θεραπεύει τον Όλο Άνθρωπο". Με πολλή προσοχή άκουσαν οι φίλοι της Σχολής Γονέων τον χαρισματικό π.Ανδρέα ,όχι μόνο από την Κατερίνη αλλά και από άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και για άλλη μία φορά πλημμύρισαν  το Συνεδριακό κέντρο.

18-2-2013 κ. Παναγιώτης ΣΑΙΝΑΤΟΥΔΗΣ

18-2-2013 sainatoudis 047 Ιδρυτής του  Πελίτι. www.peliti.gr  Φύλακας της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου

"Ντόπιες ποικιλίες - Πηγή Ζωής"

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γή".

-Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε.

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/KeDUja_fXzs

.

 

         O εμπνευστής και ιδρυτής του www.peliti.gr κ.Παναγιώτης Σαινατούδης ενθουσίασε το ακροατήριο της Σχολής Γονέων Κατερίνης με την απλότητα, την αμεσότητα και την ξεκάθαρη στάση του Ιδρυτού του Πελίτη για καλύτερη ποιότητα της ζωής μας μέσα απο την αρχέγονη παρακαταθήκη του ανθρώπου, τους σπόρους της Ζωής.

            Τη Δευτέρα 18-02-2013 το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης   σε συνεργασία με τη  Μητέρα Γη προσκάλεσε τον κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη , εμπνευστή και ιδρυτή του Πελίτι να μιλήσει για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών . Η ομιλία ξεκίνησε με την «ιστορία του σταριού», που έχει γράψει ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης  το 1997 και παρουσίασε  το μακρύ ταξίδι του σπόρου μέσα στην πορεία του χρόνου. Το σιτάρι με τους σπόρους του προσφέρει τροφή και για την επόμενη χρονιά τη σπορά για τη νέα παραγωγή. Όπως μαρτυρούν οι ανασκαφές στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σπόροι σίτου από το 1000 π.Χ. και φάβας Σαντορίνης από το 1500 π.Χ. Με το πέρασμα των χρόνων οι καλλιέργειες άλλαξαν, οι γεωτρήσεις αποδόμησαν τα εδάφη, η καλλιέργεια σιταριού  εξορίστηκε στα βουνά, οι γεύσεις και οι μυρωδιές χάθηκαν, ώσπου ξανάρχισαν οι σιτοκαλλιέργειες και ο κόσμος αναζητούσε τα αυθεντικά προϊόντα και τους σπόρους των παππούδων. Αυτό έκανε και ο ομιλητής συγκεντρώνοντας σπόρους και δημιουργώντας στα 1995 τον Peliti. Με έρευνες και πεζοπορίες ανά την Ελλάδα κι αφού διέσχισε την οροσειρά της Ροδόπης από Παρανέστι έως Ορεστιάδα συνάντησε, συγκέντρωσε και ταξινόμησε τα ενδημικά φυτά της Ελλάδας, ζωντανό τεκμήριο του πολιτισμού μας.

2

Με έρευνες βρέθηκε ότι από τα 12000 φυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη τα 6000 βρίσκονται στην Ελλάδα, τα 2000 στην Κρήτη κι από αυτά τα τελευταία το 13% είναι ενδημικά, τη στιγμή που μόνο 2000 φύονται στην Αγγλία. Όσο μεγαλύτερη είναι η βιοποικιλότητα  τόσο πιο σταθερό παραμένει το οικοσύστημα. Οι ντόπιες ποικιλίες επιβιώνουν, αντέχουν στα φτωχά εδάφη και στο τοπικό κλίμα. Ο αγρότης μπορεί να κρατήσει το σπόρο και για την άλλη χρονιά, αυτό του προσδίδει πολιτική και οικονομική εξουσία.

11-02-2013 Γέρων Ελισσαίος

Πνευματική πανδαισία η ομιλία του Γέροντος Ελισσαίου, ηγουμένου της Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρας στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣΔείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/7pEVapmEHME

 .

 

Την Δευτέρα 11-2-2013 το πολυπληθές ακροατήριο των φίλων της Σχολής Γονέων-Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κατερίνης απόλαυσε μία πνευματική πανδαισία με την ομιλία του καθηγουμένου της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Γέροντα Ελισσαίου για τα "1050 χρόνια Άγιο Όρος" Όταν στα 1963 γιορτάστηκε η χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους κάποιοι νόμισαν, παρά τις λαμπρές γιορτές που έμειναν στη μνήμη πολλών πως τελούσαν την "κηδεία του Αγίου Όρους" λόγω της λειψανδρίας και της εν γένει ερήμωσης των μονών. Μέσα σε 50 μόλις χρόνια παρουσιάζει το Α.Ο.(Άγιο Όρος) μεγαλειώδη άνθιση που δικαιολογεί την ζωντανή παρουσία του και την τεράστια παρακαταθήκη-θησαυρό του μεσαιωνικού πολιτισμού. Αιτιολογείται έτσι ο λόγος του λογοτέχνη μας Ηλία Βενέζη που έγραψε ότι το Α.Ο. αποτελεί μοναδικό φαινόμενο θρησκείας, πατρίδας και τέχνης.

Το Α.Ο. δεν είναι φαινόμενο, ιδέα, ουτοπία αλλά κιβωτός πλήρους ειρήνης, πύλη του Ουρανού, αγώνας για κατάκτηση της Κυριακής προσευχής. Έχει την αφετηρία του στη ζωή των αγγέλων και τη με ακρίβεια ζωή στο λόγο της Καινής Διαθήκης. Αυτή η πραγμάτωση του Ευαγγελίου ξεκίνησε με τον μοναχισμό του 3ου-4ου αι. μ.Χ. με τις μεγάλες μορφές του αγ. Αντωνίου, Ποιμένα, Θεοδώρου του Στουδίτη, Παχωμίου, Μεγάλου Βασιλείου κ.α. Εμφανίζεται ο μοναχισμός με 3 καταστάσεις. Άσκηση ενός ερημίτη, 2-3 μοναχοί και κοινόβιο με υπακοή. Αυτή την ποικιλία τη συναντά κανείς στο Α.Ο., στο περιβόλι της Παναγίας, εφόσον σύμφωνα με την παράδοση ο αρχάγγελος Γαβριήλ παρέδωσε τη χερσόνησο του Άθω ως κτήμα στη Παναγία, η οποία το επισκέφτηκε μαζί με τον Ιωάννη τον Θεολόγο. Επισήμως ο Αθωνικός μοναχισμός εισέρχεται στην ιστορική του πορεία τον 9ο αι. μ.Χ. και διασώζει το εσχατολογικό βίωμα, δηλαδή τη δυνατότητα να ανεβαίνει ο άνθρωπος προς τον Θεό.

Οι μοναχοί ζουν ομοθυμαδόν, συνεχίζοντας την αποστολική κοινότητα, με μέριμνα τη διατήρηση του κοινοβιακού θεσμού μέσα στην Εκκλησία, με σεβασμό στην οικογένεια. Το Α.Ο. αποτελεί μεθόριο γης και ουρανού κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και πρακτικά τα όποια προβλήματα ή ζητήματα που προκύπτουν λύνονται με συνάξεις, με τη Γερουσία και υπακοή στον Πρώτο.

Τα πρόσωπα με την ασκητική, λόγια και οσία ζωή τους αποτελούν τους μεγάλους σταθμούς στην ιστορία του Α.Ο. όπως ο κτήτωρ των μονών ο Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ο Γρηγόριος ο Παλαμάς εκπρόσωπος του ησυχασμού και εισηγητής και καθοδηγητής της νοεράς προσευχής, ο Κοσμάς ο Αιτωλός δάσκαλος του σκλαβωμένου Γένους, εθνομάρτυρας και ιερομάρτυρας, ο Νικόδημος ο Αγιορείτης που συνέβαλε στη φιλοκαλική αναγέννηση και έβαλε φραγμό στην πνευματική κάμψη της μοναχικής ζωής λόγω της απαιδευσίας.

Με τους Βαλκανικούς Πολέμους απελευθερώθηκε το Α.Ο. και εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος με τον καταστατικό του χάρτη από το 1926, που και η Ε.Ε. τον σεβάστηκε, που προσδίδει αυτοδιοίκητη μορφή στην Αθωνική πολιτεία. Οι οσιακές μορφές του 20ου αι. του Σιλουανού του Αθωνίτη, του Σωφρονίου, του Ιωσήφ του Ησυχαστή, του Παϊσίου προσείλκυσαν νέους μοναχούς, που, όπως και οι παλαιοί, επιζητούν να πραγματώσουν νέα κτίση, να ζήσουν με τον Θεό με "ομοήθεια" έστω κι αν είναι διαφορετικοί, να μεταδώσουν σε όλους την ασκητικότητα, την κοινωνικότητα, τη νηπτική παράδοση, την παιδεία τη λατρεία, την τέχνη και κυρίως το ορθό εκκλησιαστικό φρόνημα. Στόχος του μοναχισμού είναι η διαχρονική ακτινοβολία της Ορθοδοξίας και ελπίδας, που οφείλεται στην παράδοση και στην αδιάλειπτη προσευχή, διότι κατά τον Γρηγόριο τον Σιναίτη προσευχή εστίν ο Θεός. Ο μοναχός προσεύχεται για τη σωτηρία όλων, επιθυμεί να υπηρετεί Αυτόν μόνο τον Θεό, στηρίζει τον κόσμο με την άσκηση και τη μετάνοιά του ευαισθητοποιείται με την προστασία της οικογένειας. Μέσα στο διηρημένο κόσμο το Άγιο Όρος είναι τόπος προσκυνήματος για όλους, μάρτυρας ζωής, ουρανού και ειρήνης. Αυτά τα πνευματικά ερεθίσματα του γέροντα Ελισσαίου προκάλεσαν πολλά ερωτήματα, που απαντήθηκαν με σαφήνεια από τον ομιλητή.

4-2-2013 κ. Πολυχρόνης ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΔΗΣ

3 Mcs Χημικός - Συγγραφέας

Συνεργάτης Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης

"Αστρολογία & Αστρονομία, Παραεπιστήμη & Επιστήμη".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Μουσικό Σχολείο Κατερίνης

-Εργαστ. Κεντρο Φυσ. Επιστημών (ΕΚΦΕ)

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/vDT0VpzGdj8

.

 

   Τη Δευτέρα 4/2/2013 οι φίλοι της Σχολής Γονέων-Ανοικτού  Πανεπιστήμιου Κατερίνης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στην αρχή την ορχήστρα εγχόρδων του μουσικού Σχολείου Κατερίνης σε 2 υπέροχα ορχηστρικά κομμάτια, που εισήγαγαν με τον καλύτερο τρόπο στο θέμα του κ. Πολυχρόνη Καραγκιοζίδη, χημικού, συνεργάτη του Νόησις , «Αστρονομία και Αστρολογία Επιστήμη και Παραεπιστήμη».
Στην αρχή ο ομιλητής αναφέρθηκε στις προβλέψεις που έχουν ρίζες στην αρχαιότητα και φτάνουν ως τις μέρες μας με  τη λεγόμενη μελλοντολογία και καταστροφολογία στις 21/12/2012 –πιθανή ερμηνεία των Μάγια, λανθασμένη όπως αποδείχτηκε-και τους ζωδιακούς αστερισμούς. Ο κ. Καραγκιοζίδης αναφέρθηκε εκτενώς στον Κέπλερ, Γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο του 16ου αι. που φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν και μελέτησε τον Κοπέρνικο. Κι ενώ στην αρχή ο Κέπλερ πίστευε και δίδασκε την Αστρολογία ,σταδιακά , με την πίστη στην τελειότητα του σύμπαντος και προπαντός στη σκέψη του

 

4-2-2013 056

         Θεού ως Δημιουργού απέδειξε τη σαθρότητα της αστρολογίας με τους γνωστούς νόμους του ( περί κινήσεως των πλανητών) . Η καταδίκη της αστρολογίας είχε προηγηθεί με τον Κοπέρνικο με τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος-που πιστοποιήθηκε από αρχαίους Έλληνες αστρονόμους- και νομικά κατοχυρώθηκε επί Κολμπέρ, υπουργού του Λουδοβίκου 14ου, ο οποίος έδιωξε τους αστρολόγους από εκπαιδευτικά ιδρύματα εφόσον δεν αποδείκνυαν τίποτε. Άλλωστε από την αρχαιότητα οι οπαδοί ήταν κυρίως εύπιστοι και αφελείς και οι αστρολόγοι εξορίζονταν επί Ρωμαίων εφόσον μετά από εξέταση οι προβλέψεις τους αποδεικνύονταν αγυρτίες.
Με την πρόοδο της επιστήμης ορίστηκαν οι Φυσικές Επιστήμες ως σύνολο παρατηρήσεων, υποθέσεων, θεωριών, επαληθεύσεων για την ερμηνεία του φυσικού κόσμου –το πείραμα εμπεριέχεται στις παρατηρήσεις και επαληθεύσεις- ώστε να προβλέπεται η εμφάνιση και εξέλιξη φαινομένων. Με τις ερμηνείες των επιστημόνων κατέρρευσαν οι θεωρίες για την «επιστήμη» της αστρολογίας από τους περασμένους αιώνες καθώς επήλθε σύγχυση στις προβλέψεις, εφόσον αποδείχτηκε ότι στην αρχαιότητα ο ήλιος βρισκόταν σε άλλο ζωδιακό αστέρα τον ίδιο μήνα με τον αντίστοιχο της σύγχρονης εποχής. Σήμερα οι αστρονόμοι, μακριά από προλήψεις και δεισιδαιμονίες αναπτύσσουν τις θεωρίες τους και ενημερώνουν τον κόσμο στα πλανητάρια και αστεροσκοπεία για το θαυμαστό κόσμο του έναστρου ουρανού.

13

Μετά  τον διάλογο ανακοινώθηκε η επόμενη ομιλία για τις 11/2/2013 με τον γέροντα Ελισσαίο, καθηγούμενο της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, με θέμα «1050 χρόνια Άγιον Όρος».

28-1-2013 κ. Νίκος ΛΥΓΕΡΟΣ

2 Ερευνητής - Συγγραφέας - Καθηγητής Γεωστρατηγικής Παν.Λυών

"Ελληνική ΑΟΖ &Στρατηγική".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

- Ένωση Ποντίων Πιερίας

-Εκπαιδευτικό Συγκρότημα ΠΛΑΤΩΝ

-Βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/bstfSKLOMcg

.

 

      Με μιά εξαιρετική διάλεξη - παρουσίαση για το νομικό, θεσμικό, ιστορικό πλαίσιο και εθιμικό δίκαιο, όσον αφορά την ελληνική Α.Ο.Ζ. ο καθηγητής κ. Νίκος Λυγερός καθήλωσε επι 3ωρο το ακροατήριο της Σχολής Γονέων Κατερίνης το οποίο κατέκλυσε το Συνεδριακό κέντρο της πόλης την Δευτέρα 28-1-2013. Με σαφήνεια και απλότητα αλλά και εμπεριστατωμένους χάρτες ο κ.Λυγερός κατέδειξε στο κοινό του ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την αναγκαιότητα της ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ και όπως απάντησε σε ερώτηση του Προέδρου Κ.Κορομπίλη είναι θέμα πλέον λίγων μηνών και σίγουρα εντός του 2013 η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ.

          Τα μεγέθη της ελληνικής ΑΟΖ είναι τόσο διαφορετικά από όλα τα άλλα που πρέπει κάθε φορά να εξηγούμε και στους επιφυλακτικούς, αλλά και στους μη ειδικούς τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Έτσι δίχως γνώσεις στα μαθηματικά, τα διαγράμματα Voronoi φαίνονται όχι μόνο αφαιρετικά αλλά και ακατανόητα. Γι’ αυτό το λόγο αρχικά υπήρχαν ακόμα και ειδικοί της ΑΟΖ που δεν ήξεραν πώς λειτουργούν. Ενώ στην ουσία τα διαγράμματα Voronoi όχι μόνο υποστηρίζουν εκ φύσης την έννοια της μέσης γραμμής, αλλά επιτρέπουν να αντιληφθούμε δυναμικά την έκταση της ελληνικής ΑΟΖ. 

img 3993

3

     Διότι δίχως αυτό το εργαλείο, επειδή η ΑΟΖ αγγίζει τεράστιες αποστάσεις λόγω των 200ΝΜ και δυσκολεύει την κλασική αντίληψη, έχουμε προβλήματα για τα μεγέθη. Επιπλέον η ΑΟΖ

21-1-2013 κ. Ιωάννης ΤΖΙΦΟΠΟΥΛΟΣ

8  21-1-2013 084 Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας & Επιγραφικής Α.Π.Θ.

"Επιγραφές του 700 π.Χ. στη Μεθώνη Πιερίας".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

-Α'βάθμια Εκπαίδευση Πιερίας

-Β'θμια Εκπάιδευση Πιερίας

.

 Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/7JXptylvb2c

.

 

        Η Πιερία τίμησε τον συντοπίτη μας καθηγητή του Α.Π.Θ. κ.Ιωάννη Τζιφόπουλο.

Ο κ. Τζιφόπουλος  παρουσίασε το θέμα «Επιγραφές του 700 π.Χ. στη Μεθώνη Πιερίας».

 

6

           Μία πολύ ενδιαφέρουσα από αρχαιολογικής και ιστορικής πλευράς ομιλία απόλαυσαν οι φίλοι της Σχολής Γονέων –Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης
τη Δευτέρα 21/1/2013 από τον καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής του Α.Π.Θ. κ.Ιωάννη Τζιφόπουλο  με θέμα
 «Επιγραφές του 700 π.Χ. στη Μεθώνη Πιερίας» Παρουσίασε η ομιλία ενδιαφέρον αρχαιολογικό και επιστημονικό γιατί εκτός από τα πολλά ευρήματα
απόδειξε ότι οι Μακεδόνες από τον 8ο αιώνα π.Χ. μιλούσαν και έγραφαν ελληνικά.

2  21-1-2013 052

     Με τις ανασκαφές που γίνονταν στη Μεθώνη Πιερίας από τους αρχαιολόγους Μπέσιο, Κοτσώνα και Τζιφόπουλο βρέθηκαν 191 ενεπίγραφα αγγεία του 8ου και 7ου αι.π.Χ.( 730-690), γεγονός αρχαιολογικό που ακόμη συζητιέται στα αντίστοιχα συνέδρια του εξωτερικού. Για την αρχαία Μεθώνη οι γνώσεις είναι λιγοστές και αποσπασματικές από το 733π. Χ. περίπου .Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι οι Ερετριείς ίδρυσαν τη Μεθώνη και αναμίχθηκαν με τους ντόπιους Μακεδόνες και Θράκες.

17-12-2012 κ. Μάγδα ΤΣΟΛΑΚΗ

1

Md - PhD Νευρολόγος - Ψυχίατρος - Θεολόγος

Καθηγήτρια Α.Π.Θ.

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer

"Έξυπνες ιδέες για επιτυχημένα γηρατειά".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας

-Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας

-Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/jWuSSqNXCeo

.

 

   Με μία εξαιρετική διάλεξη από την Καθηγήτρια Νευρολόγο – Ψυχίατρο του Α.Π.Θ. κ.Μάγδα Τσολάκη ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις για το 2012 της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Με  την εμπεριστατωμένη επιστημονικά και άκρως ενδιαφέρουσα κοινωνικά ομιλία της κ. Μάγδας Τσολάκη, τη Δευτέρα 17/12/2012 με θέμα "Έξυπνες ιδέες για επιτυχημένα γηρατειά" έληξε ο α΄ κύκλος ομιλιών της Σχολής Γονέων- Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης για το 2012. Η κ. Τσολάκη είναι νευρολόγος, ψυχίατρος, θεολόγος, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Altzheimer-θα αναφέρεται ως Ν.Α. Την ομιλία της παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι φίλοι της Σχολής Γονέων που κατέκλυσαν το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.

4
      Στον 20ο αιώνα αυξήθηκε ο Μ.Ο. ζωής στα 80 χρόνια στην Ελλάδα, ενώ γενικά παγκοσμίως γερνάει ο πληθυσμός της γης. Υπολογίζεται ότι στα 2075 θα υπάρχουν τόσα παιδιά όσοι και ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες η συμπεριφορά μας εξαρτιόταν από τον εγκέφαλο. Οι σημερινές έρευνες αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. Και αν με το πέρασμα του χρόνου παρουσιάζει κάποιες ρωγμές( από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, υπέρταση, διαβήτη κ.λ.π.) η επιστήμη προσπαθεί να τις κλείσει για να εκλείψει η άνοια ή να καθυστερήσει η εμφάνισή της.


5

Οι άνθρωποι ,ιδιαίτερα της μέσης ηλικίας ,πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερίνη τους,
διότι αν είναι αυξημένη συνδέεται με χαμηλή επεισοδιακή μνήμη και στην 3η ηλικία με χαμηλή ευφράδεια λόγου. Η υπέρταση δεν παίζει σημαντικό ρόλο ενώ ο διαβήτης συνδέεται με άνοια και Ν.Α. Σημαντικό ρόλο προφύλαξης έχει η σωστή διατροφή και κυρίως η μεσογειακή με άφθονα λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ψωμί, στη συνέχεια ψάρια και θαλασσινά, μετά κοτόπουλο και αυγά και λιγότερο κόκκινο κρέας. Με αυτή τη διατροφή και 1-3 ποτηράκια κόκκινο κρασί μειώνονται κατά 28% οι κίνδυνοι για Ν.Α. Θωρακίζουν επίσης τον οργανισμό, με μέτρο πάντα το τσάι, η σοκολάτα και ο καφές. Επιδρά θετικά και ο περιορισμός της ποσότητας του φαγητού, η αποφυγή του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και του υπερβολικού αδυνατίσματος. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση.

10-12-2012 Δρ. Κωνσταντίνος ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ

11jpg

Φυσίατρος - Νευροβιοεπιστήμων

Md, Phd, Scd

"Άγχος: Κρίση στην καθημερινότητα".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

 

-Σ.Φ.Κ. Πιερικός - Αρχέλαος

-Σ.Φ.Κ. Πιερικός

 

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/pAIRpd7SCjs

.

 

           Στην ομιλία της Δευτέρας 10/12/2012- στα πλαίσια των ομιλιών της Σχολής Γονέων , Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης- ο Δρ Κωνσταντίνος Μουρούτης, φυσίατρος, νευροβιοεπιστήμων ασχολήθηκε με το γνωστό ζωντανό του ύφος με το Άγχος και την κρίση στην καθημερινότητα. Το άγχος, το γνωστό στην αγγλική stress, είναι ο τρόπος που ανταποκρίνεται κανείς σε εσωγενείς και εξωγενείς ψυχοπιεστικούς παράγοντες. Γι’ αυτό ο οργανισμός οφείλει να βρίσκεται σε ισορροπία <<ομοιόσταση>> ψυχοσωματική.   Εξάλλου είμαστε προικισμένοι και οργανικά με αντίστοιχα όπλα αντιμετώπισης του άγχους ,το οποίο προκαλείται είτε από εξωτερικούς παράγοντες είτε από το συγγενικό ή το εργασιακό περιβάλλον.
Η κατάσταση του άγχους που παρουσιάζεται και με συγγενικές μορφές της κατάθλιψης ή της μελαγχολίας υπήρξε το αντικείμενο έρευνας για 40 χρόνια ( 1960-2000 ) για γιατρούς και επιστήμονες του λεγόμενου ανεπτυγμένου, δυτικού κόσμου και δυστυχώς τραγικά αποτελέσματα.

1

        Διπλασιάστηκαν τα διαζύγια, και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό στα ζευγάρια που συμβιώνουν, τριπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες των νέων και γενικά οι αυτοκτονικές διαθέσεις, τετραπλασιάστηκαν τα βίαια εγκλήματα, επταπλασιάστηκαν οι συμβιώσεις χωρίς γάμο, δεκαπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις κατάθλιψης Τα προβλήματα κι η κρίση η σημερινή οφείλονται σε αιτίες ηθικές, πολιτιστικές, κοινωνιολογικές με <<βατήρα>> πολιτικό και οικονομικό. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όμως, διότι κατά τον Νίτσε ό,τι δε μας θανατώνει μας κάνει δυνατούς.

1-12-2012 Δρ. Δημήτριος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - κ.Ελένη ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

2 Παιδοψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής        Παιδοψυχίατρος - Ψυχοθεραπεύτρια.

"Η Διάσωση του έρωτα στον Γάμο".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:  

-Σύλλογος Πολυτέκνων Πιερίας

-Βιβλιοπωλείο "ΜΑΤΙ".

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/sgUy7VICVZQ

.

 

Συγκλονιστική η παρουσία και διάλεξη των δύο ομιλητών στη Σχολή Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης το Σάββατο 1/12/2012 με θέμα « Η Διάσωση του Έρωτα στο Γάμο». Ομιλητές ήταν ο Δρ Δημήτρης Καραγιάννης, παιδοψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής και η κ. Ελένη Αγγελοπούλου-Καραγιάννη, παιδοψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια.


Στην αρχή ο κ. Καραγιάννης ξεκίνησε με την κλασσική ερώτηση αν ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα και πώς διασφαλίζεται ο τελευταίος. Δυσκολίες υπάρχουν και πάμπολλα προβλήματα αρκεί να σκεφτούμε ότι το 25% των παντρεμένων ζευγαριών καταλήγουν σε διαζύγιο, το 50% είναι συμβατικοί-νεκροί γάμοι και το υπόλοιπο 25% αποτελούν υγιή ζευγάρια. Σήμερα όμως παρά ποτέ εξελίσσονται οι καλύτεροι γάμοι στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και υπάρχουν γιατί στηρίζονται στην οικειότητα, στη σεξουαλικότητα και στη δέσμευση.
Παλαιότερα επικρατούσε μια «παραδοσιακή» δυσπιστία ανάμεσα στους συζύγους. Οι άντρες δε συζητούσαν σοβαρά θέματα –οικονομικά  κ.α.-γιατί δεν εμπιστεύονταν τις γυναίκες κι οι τελευταίες δεν ανέφεραν τα συναισθήματά τους. Λειτουργούσαν πιθανώς άψογα χωρίς ουσιαστική σχέση. Ο άξονας οικειότητας δείχνει ότι πρέπει να μοιράζονται τις σκέψεις, τις εμπειρίες τους και να συζητούν. Άλλωστε και η σεξουαλικότητα είναι συνάντηση προσώπων κι όχι αναλώσιμο προϊόν για κάλυψη ανάγκης ή ευχαρίστηση του ενός. Όσο για τη δέσμευση παλιά θεωρείτο δεδομένη, τελειωτική. Σήμερα υφίσταται για όποιον το επιθυμεί και επιλέγει να παντρευτεί, γιατί ό,τι είναι σημαντικό δεν μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο. Η γνωριμία και η ζύμωση με τον άλλο απαιτεί χρόνο και βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Άλλωστε ο έρωτας σημαίνει δημιουργία, έμπνευση, στάση ζωής απέναντι στην ομορφιά γύρω μας, επίλυση και υπέρβαση των προβλημάτων.

img 3396

img 3314

19-11-2012 Γερόντισσα Αικατερίνα Kαθηγουμένη Ι.Μ.Οσίου Εφραίμ του Σύρου

7 Καθηγουμένη Ι.Μ.Οσίου Εφραίμ του Σύρου.

"'Οσιος γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Ο Πλησίον...Εγώ.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-ΓΕΧΑ Κατερίνης

-Συλ.Προσκυνητών Αγ.Όρους "Παναγία η Πορταίτισσα".

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/nzwW-GqM3pU

.

 

    Πνευματική πανδαισία ήταν  η ομιλία της Γερόντισσας Αικατερίνας, καθηγουμένης της Ι.Μ. Οσίου Εφραίμ του Σύρου Κονταριώτισσας, στα πλαίσια της σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης με θέμα << Όσιος γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Ο πλησίον …Εγώ>> Το πολυπληθές ακροατήριο παρακολούθησε απνευστί το γλαφυρό , πνευματικό λόγο της γερόντισσας που αναφέρθηκε και στον γέροντα Πορφύριο-πνευματικό της πατέρα και στο πλησίασμα του άλλου μακριά από το εγώ μας.
Ο γέροντας Πορφύριος αν και ολιγογράμματος προικίστηκε από τον Θεό με προορατικό και ιαματικό χάρισμα και με τον αγώνα του ,άσκηση -νήψη-πρακτικότητα, βοήθησε τους ανθρώπους σηκώνοντας με υπομονή τον σταυρό τους και κατεβάζοντας τον ουρανό στη γη. Φιλακόλουθος, οικουμενικός άγιος, παγκόσμιος προσευχητής, έμπλεως θείας χάριτος, καθαρός και ταπεινός ,αρχιτέκτων του θείου λόγου έδειχνε ιδιαίτερη ευαισθησία στη φύση. Συνήθιζε να λέει ότι η φύση αποτελεί μικρή αγάπη για να μας προετοιμάσει για τη μεγάλη αγάπη προς τον Θεό.

1

Η ζωή μας δόθηκε για να δοξάζουμε τον Θεό, να ευεργετούμε τον πλησίον και να κερδίσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών.
Έλεγε ο γέροντας ότι μέσω του αδελφού σου βλέπεις τον Θεό σου. Ο πλησίον είναι ο έτερος εαυτός μας κι αν η αγάπη προς τους δικούς μας, τους ομόθρησκους ,τους ομοεθνείς είναι ανθρώπινη προς όλους είναι θεϊκή, είναι αγαπητική υπέρβαση με σκοπό τη συλλογική κι όχι την ατομική σωτηρία.

12-11-2012 Nικόλαος ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος Συγγραφέας Τουρκολόγος

"Η Κρίση Ταυτότητος στη σημερινή Τουρκία".444img 2813

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας

-Ένωση Ποντίων Πιερίας

-Πολ.Συλ. Μικρασιατών "ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ".

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/RB8s7QsYjao

.

 

Με μια εξόχως αποκαλυπτική ομιλία για την εσωτερική κρίση ταυτότητος που διέρχεται η σημερινή Τουρκία του δημοσιογράφου, συγγραφέα και Τουρκολόγου κ.Νικολάου Χειλαδάκη συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012.   

     Προηγήθηκε της ομιλίας μια ευχάριστη εισαγωγή με τραγούδια από τη χορωδία και ορχήστρα του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας.
Ο κ. Χειλαδάκης με ειλικρίνεια ,έρευνα και τόλμη διαλέχθηκε το θέμα ""Η Κρίση ταυτότητος στη σημερινή Τουρκία".Παρουσίασε πλήθος ντοκουμέντων που αποδεικνύουν την κρίση ταυτότητας στη γειτονική χώρα. Πανεπιστημιακοί με έρευνες και δημοσιογράφοι σε άρθρα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ αποκαλύπτουν τη δημιουργημένη από το κεμαλικό κράτος τουρκική ταυτότητα ,καθώς σε έρευνα έγκυρου περιοδικού μόνο το 46% παραδέχτηκαν τις τουρκικές ρίζες τους, το 25% δήλωσαν Κούρδοι ,το 15% Αρμένιοι κ.α. και το 3% Ρωμηοί.

 

i212mg 2855

img 2770

Αυτό συμβαίνει έμμεσα και με πολιτικούς καθώς το 2009 ο Ερντογάν επισκέφτηκε την πατρίδα του Ποταμιά του Πόντου ,ο Γκιουλ προέρχεται από αρμενική οικογένεια της Καισάρειας κι ο Γκιλμάζ γνωρίζει την ελληνοποντιακή. Η αναζήτηση της ρίζας τους και η ανάδυση του ψυχικού τους υπόβαθρου έκαναν αρκετούς να επιστρέψουν στην πατρογονική τους θρησκεία μέσω θρησκευτικών ιεραποστολών διαφόρων δογμάτων ,να βαφτιστούν χριστιανοί και να μελετούν την Αγία Γραφή- πουλήθηκαν τα τελευταία χρόνια 8.000.000 Ευαγγέλια.

5-11-2012 Kωνσταντίνος ΧΟΛΕΒΑΣ

1pb059980

Πολιτικός Επιστήμονας

"Η Ελληνορθόδοξη απάντηση στην σύγχρονη κρίση".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ένωση Θεολόγων Πιερίας

-Εκπαιδευτικό Συγκρότημα ΠΛΑΤΩΝ

.

 

 Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/VR6E9AAEMvA

.

 

    Με τόνους αισιοδοξίας "φόρτισε" το ακροατήριο της Σχολής Γονέων Κατερίνης την Δευτέρα 5-11-2012 ο Πολιτικός Επιστήμων κ.Κωνσταντίνος Χολέβας. Με αυστηρό πνεύμα αυτοκριτικής, αυτοελέγχου και αυτογνωσίας για τον τρόπο με τον οποίο πορευθήκαμε ώς Έθνος τα τελευταία 30χρόνια μίλησε για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αξιών και των αρχών μας. Πάντοτε, τόνισε  περνούσαμε δυσκολίες. Τίς ξεπερνούσαμε όμως βασισμένοι στην αγάπη για την Πατρίδα μας και την Ορθοδοξία.


Σύμφωνα με το "αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις" ο κ. Χολέβας αναφέρθηκε στην πολυσήμαντη έννοια της κρίσης ως κριτήριο, κρισάρα, δίκη και σήμερα κρίση ταυτότητος-κρίση πνευματική, ηθική, ταυτότητας κι όχι μόνο οικονομική. Φτάσαμε ως εδώ και γιατί δώσαμε, πολλοί, έμφαση στην καλοπέραση κι αυτή είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική. Παίρνοντας αφορμή από την σταυροαναστάσιμη ορθόδοξη παράδοσή μας και την ιστορία μας, χωρίς απελπισία, προσγειωμένοι στα σημερινά δεδομένα συλλογιζόμαστε την Τουρκοκρατία ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα- λόγω και των 100 χρόνων ελευθερίας από τον τουρκικό ζυγό της Μακεδονίας- και τους κινδύνους που βίωναν οι πρόγονοί μας. Έλλειψη ελληνικού κράτους, ελευθερίας, κίνδυνοι σφαγών, εξισλαμισμού, φτώχεια- λίγοι ήταν οι πλούσιοι. Κι όμως με πίστη στο Θεό και στη μεγάλη Ιδέα για την ελευθερία όλων των ελληνικών εδαφών και αγάπη στα γράμματα και την Παιδεία γενικότερα-οι εθνικοί ευεργέτες έκτιζαν σχολεία- επιτεύχθηκε ο διπλασιασμός της Ελλάδας με τους Βαλκανικούς πολέμους ύστερα από εθνική κρίση.

pb059976

Πολλά κοινά σημεία έχουν οι δύο χρονικές περίοδοι η σημερινή και το τέλος του 19ου αιώνα. Ο τότε πρωθυπουργός Τρικούπης προτίμησε να πει το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»  παρά να υποθηκεύσει στους Άγγλους τα εθνικά εδάφη της Κρήτης και της Μακεδονίας το 1893. Μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 η Ελλάδα ήταν υπό τον οικονομικό έλεγχο της Δ.Ο.Ε. κατά τον οποίο 6 μεγάλες ευρωπαϊκές Δυνάμεις απομυζούσαν οικονομικά τη χώρα μέσω των μονοπωλίων. Ήττα εθνική και κρίση οικονομική. Παρόλα αυτά σε λίγα χρόνια οργανώθηκε ο ήδη υπάρχων Μακεδονικός αγώνας με την αγωνιστικότητα του Παύλου Μελά κι αφυπνίστηκε η Αθήνα, ενισχύθηκε ο στόλος με το θωρηκτό Αβέρωφ-με τη συνδρομή του ομώνυμου ευεργέτη- και τονίσθηκε η διαχρονική συνέχεια του ελληνισμού στα κείμενα των Ελλήνων διανοουμένων και λογοτεχνών της εποχής – Παπαδιαμάντης, Παλαμάς, Δραγούμης ,Δέλτα. Την τότε κρίση-ήττα η Ελλάδα την μετέτρεψε δημιουργικά σε ευκαιρία εθνικής ανασυγκρότησης.
Και στη σημερινή κρίση, χωρίς απελπισία, με τις ρίζες στις αξίες της Ελληνορθοδοξίας και τους κλώνους στο δημιουργικό σήμερα μπορούμε να προχωρήσουμε αποτελεσματικά, με πίστη σ’ ένα καλύτερο αύριο αρκεί να ξεφύγουμε από τον ατομισμό μας, να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και το κοινοτικό πνεύμα να ξαναβρούμε τις αξίες και τα πρότυπα μέσα στα πρόσωπα των αγίων και των ηρώων μας. Έτσι θα κερδίσει κι η γερασμένη Ευρώπη από την οικουμενικότητα του Ελληνισμού. Άλλωστε κατά τον Παλαμά «Οι Μαραθώνες γεννούν Παρθενώνες».
Ακολούθησε διάλογος κι ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Δευτέρα 12\11\2012 ομιλητής θα είναι ο κ. Χειλαδάκης Νικόλαος, δημοσιογράφος, συγγραφέας Τουρκολόγος με θέμα « η κρίση ταυτότητας στη σημερινή Τουρκία».

29-10-2012 Αρχηγός Στόλου Κ.ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ- Λεωνίδας ΤΣΙΑΝΤΟΥΛΑΣ - Κων/νος ΚΟΡΟΜΠΙΛΗΣ

Αντιναύαρχος         -         Πλοίαρχος         -            Σημαιοφόρος ε.α.

"Η Συμμετοχή του Πολ.Ναυτικού στην απελευθέρωση της Β.Ελλάδος το 1912".

"Το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ σήμερα ώς Μουσείο".

"Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης και οι Ναυμαχίες του 1912-1913".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών

-Ένωση Εφέδρων Αξιωματικών.

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/kWD73doqiGk

.

 

Εντυπωσιακή η χθεσινή  διάλεξη στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Ο Αρχηγός Στόλου Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ Αινιάν και ο Σημαιοφόρος ε.α.

Κωνσταντίνος Κορομπίλης σε μια επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την προσφορά

του Πολεμικού Ναυτικού στην απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδος.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ο Αρχηγός Στόλου μίλησε για την σημερινή κατάσταση στο Πολεμικό

Ναυτικό και ενθουσίασε τους ακροατήριο.


4.img 2611

Συμμετέχοντας με μία ακόμη ομιλία της η σχολή Γονέων  Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους, είχε την τιμή να έχει ως ομιλητή τη Δευτέρα 29-10-2012 τον κ. Κωνσταντίνο Αινιάν-Μαζαράκη, αντιναύαρχο Π.Ν. , Αρχηγό Στόλου με θέμα «Η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην απελευθέρωση της Β. Ελλάδος το 1912».

8.img 2647

Ξεκινώντας ο κ.Μαζαράκης την ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες του Έθνους σύντομα από την επανάσταση του 1821 έως τον ατυχή πόλεμο του 189 και τόνισε τη ναυτική διάσταση στην απελευθέρωση της Μακεδονίας στον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο που για πολλούς είναι άγνωστη.

22-10-2012 π.Γεώργιος ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ

τ.Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Αθηνών

"Η Ορθοδοξία και η Ιστορική επιβίωση του Ελληνισμού".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

5

-Ι.Μ.Κίτρους & Κατερίνης

-Πνευματικό Κέντρο "Ο Άγιος Φώτιος"

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/eT3uQ6u2AQQ

.

 

Tην Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στην καθιερωμένη ομιλία της Σχολής Γονέων –Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης ξεκίνησε με ένα μουσικό πρόλογο που ξάφνιασε ευχάριστα τους ακροατές και φίλους της. Οι μελωδοί της Παράδοσης με ήχους νοσταλγικούς της Ανατολής μας ταξίδεψαν με μουσική και τραγούδια, στις αλησμόνητες Πατρίδες της Ιωνίας και της Μικράς Ασίας. Προετοίμασε έτσι τον ομιλητή πρωτοπρεσβύτερο π .Γεώργιο Μεταλληνό,  τ. κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και Ομότιμο Καθηγητή να αναπτύξει το θέμα του  "Η Ορθοδοξία και η ιστορική επιβίωση του Ελληνισμού".

 

 

 

 

 

 

8


Κοσμογονικό γεγονός ήταν η συνάντηση Ελληνισμού-Χριστιανισμού ακόμη από τα χρόνια του Χριστού που και η Γαλιλαία ονομαζόταν των εθνών δηλαδή και των Ελλήνων. Ο γεωγράφος Στράβων με τον όρο Ελλάς εννοούσε όλο τον κόσμο, με την
έννοια του πολιτισμού βέβαια. Αυτό εννοούσαν άλλωστε στη Βουλή των Ελλήνων
όταν έλεγαν ότι οι Έλληνες επικρατούν με τον πολιτισμό. Πρωτογενή στοιχεία του Ελληνισμού που οδήγησαν στην ένωσή του με τον Χριστιανισμό είναι η θεοκεντρικότητα, η ενοποίηση της ανθρώπινης ζωής- στον ιερό χώρο των Δελφών συνυπάρχουν τα ιερά, το θέατρο ως σχολείο της ψυχής και το στάδιο ως σχολείο του σώματος-και τα όρια του ανθρώπινου μυαλού προς αναζήτηση της αληθείας. Κατά τον Κλήμη τον Αλεξανδρέα η φιλοσοφία είναι η  αναζήτηση της αληθείας. Ελληνικές ιδιότητες που συνυπάρχουν στον χριστιανισμό είναι η κοινωνική αντίληψη, ίση που δεν απορρίπτει τον άλλο .Μαζί με τον χριστιανισμό με τον απόστολο των εθνών Παύλο εξαπλώνεται κι ο Ελληνισμός. Η σύζευξη επιτυγχάνεται στα χρόνια των 3 Ιεραρχών και μετά τον 9ο αιώνα η ελληνορθοδοξία

1

15-10-2012 Δρ.Ιωάννης ΠΑΡΙΣΗΣ Υποστράτηγος ε.α.

 

15-10-2012-126Υποστράτηγος ε.α.

Δρ.Διεθνών Σχέσεων,

"Η 100η επέτειος των Βαλκανικών Πολέμων και η απελευθέρωση της Μακεδονίας".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2012

-Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/E6syrdOY3gU

.

 


Με την επετειακή αυτή ομιλία για τα 100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Κατερίνης  άνοιξε η αυλαία των ομιλιών της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.   Πρώτος ομιλητής ο υποστράτηγος ε.α. κ.Παρίσης Ιωάννης ο οποίος ανέπτυξε με γλαφυρό τρόπο και καθήλωσε τους ακροατές της Σχολής Γονέων. Την πρώτη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφεριάρχης κ.Σοφία Ματρίδου, ο δήμαρχος κ.Σάββας Χιονίδης ,Ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ κ.Παπαδημητρίου, πρώην δήμαρχοι,  αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο ταξίαρχος της 24ης τεθωρακισμένης μεραρχίας, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου κ.Παπαχρήστος, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου κ.Βλαχόπουλος, καθηγητές και μαθητές του εσπερινού γυμνασίου και πλήθος κόσμου.

15-1-2012-250