Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μsc, Phd Electrical Engineering Maryland H.Π.Α.
"Η Κοινωνία της Πληροφορίας".
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
-Α.Τ.Ε.Ι. Παράρτημα Πιερίας
-Βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ
-Ελληνική Εταιρεία "ΠΑΙΔΕΙΑ".
.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/whO6UTt2lJM
.
Στην τελευταία διάλεξη της η Σχολής Γονέων – Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, είχε τη χαρά να φιλοξενεί τον καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Λέανδρο Τασιούλα, καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα “Η κοινωνία της Πληροφορίας” .Ο ομιλητής αναφέρθηκε με σαφήνεια στο ευρύ θέμα της αντίστοιχης επιστήμης που άπτεται πολλών κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και που συνεχώς εξελίσσεται.
Κάνοντας μία ιστορική διαδρομή ξεκινάμε από την τυπογραφία , τη φωτογραφία ,τον τηλέγραφο ,το τηλέφωνο ,την τηλεόραση και τα ψηφιακά μέσα πληροφοριών ,με κύριο το διαδίκτυο που καταγράφει ,επεξεργάζεται και μεταδίδει πληροφορίες .Χρονολογικά η σχέση διαδικτύου με την κοινωνία αρχίζει με τη δημιουργία τρανζίστορ στο εργαστήριο Bell των Η.Π.Α. στα 1948 και συνεχίζεται στη δεκαετία του 1970 με τη δημιουργία του πρώτου δικτύου ,του πρώτου e-mail ,της πρώτης σύνδεσης με Ευρώπη ,ενώ στη δεκαετία του 1980 το διαδίκτυο έχει ευρεία διάδοση για εκπαιδευτική χρήση στα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α..
Η ανάγκη ανταλλαγής αρχείων δημιούργησε την εύχρηστη υπηρεσία του παγκόσμιου ιστού γνωστού ως www ,ενώ στα 1995 διαδίδεται το διαδίκτυο καθώς κι η πρώτη διαδικτυακή εμπορική υπηρεσία www amazon.com.Δύο χρόνια αργότερα χρησιμοποιείται η πιο επιτυχημένη μηχανή αναζήτησης Πληροφοριών η google. Δύο ακόμη γνωστές υπηρεσίες το facebook και το youtube τίθενται στην υπηρεσία των χρηστών των υπολογιστών.
Σημαντικοί σταθμοί για το διαδίκτυο στην Ελλάδα η πρώτη σύνδεση με το τελευταίο στα 1989 ,η ίδρυση του forthnet στα 1995 και σήμερα στα 2011 η σύνδεση 2.250.000 ευρυζωνικών συνδέσεων. Σε πολλούς τομείς έχει επίδραση σήμερα η κοινωνία της πληροφορίας, όπως στον τομέα του εμπορίου με τις ηλεκτρονικές αγοραπωλησίες ,στην πνευματική και καλλιτεχνική παραγωγή που άλλοτε απελευθερώνεται κι άλλοτε απειλείται –όπως με τη μουσική βιομηχανία ,στην εκπαίδευση με την αφθονία εκπαιδευτικού υλικού καθώς και με την τηλε-επίδραση διδασκόντων και σπουδαστών. Αλλάζει εκ βάθρων τη δημοσιογραφία με τον κατακλυσμό των πληροφοριών με θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες.
Όμως υπάρχουν και τα αρνητικά σημεία όσον αφορά τη διείσδυση στην ιδιωτική ζωή του καθενός με πληροφορίες και φωτογραφίες και γενικά τη μη ελέγξιμη παρακολούθηση του παρελθόντος. Γενικότερα υπαρκτός αλλά ίσως διαχειρίσιμος ο φόβος του "μεγάλου Αδελφού" με τη διαφορά ότι τώρα οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε όλους κι όχι αποκλειστικά σε λίγους. Από τις τελευταίες εξελίξεις χωρίς όμως να ολοκληρωθούν είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η διαύγεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και παραβατικότητας ενώ εξαιτίας της κρίσης δίνονται λύσεις σε επαγγελματικά αδιέξοδα ,τρόποι αναζήτησης εργασίας και εύρεση δωρεάν ψυχαγωγικής δραστηριότητας. Η ενδιαφέρουσα και σύγχρονη για την εποχή μας ομιλία δημιούργησε απορίες που απαντήθηκαν από τον κ. Τασιούλα εύστοχα και με σαφή και κατανοητό για όλους τρόπο που ενθουσίασε τους ακροατές.
Η επόμενη ομιλία προγραμματίστηκε για τις 16\1\2012 με ομιλητή τον διευθυντή της Δευτεροβαθμιας Διεύθυνσης Πιερίας κ. Ιωάννη Καζταρίδη και θέμα "100 χρόνια ελεύθερης Κατερίνης".Η Σχολή Γονέων εύχεται σε όλους Καλά κι Ευλογημένα Χριστούγεννα και καλή Χρονιά.