20-2-2012 Xρίστος ΤΣΟΛΑΚΗΣ

xristos tsolakis 20-2-2012 089Oμ. Καθηγητής Ελληνικής Γλώσσης Α.Π.Θ.

"Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:   

-Διέθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

-Διέθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

-Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήώσης εδώ: https://youtu.be/0JRRGmVniUQ

.

 

       Την Δευτέρα 20\2\2012 ο ομότιμος καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας Α.Π.Θ. κ.Χρίστος Τσολάκης ενθουσίασε το πολυπληθές ακροατήριο του συνεδριακού κέντρου του δήμου Κατερίνης με την ομιλία του για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας στα πλαίσια των ομιλιών της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Το γειτονικό κράτος των Σκοπίων προσπαθώντας να αποδείξει γλωσσικά ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες αλλά απόγονοι των Ιλλυριών, τροφοδότησαν τις βιβλιοθήκες και τα Πανεπιστήμια της υφηλίου με πλαστά συγγράμματα, παρόλο που ο Χατζιδάκις γλωσσολογικά και ο Μανόλης Ανδρόνικος με την αρχαιολογική σκαπάνη απέδειξαν ότι η γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων ήταν ελληνική. Αναφερόμενος ο ομιλητής στη γλωσσολογία μας θύμισε την ομαδοποίηση των γλωσσών των λαών και ιδιαίτερα της ινδοευρωπαϊκής ομοεθνίας στην οποία υπαγόμαστε .Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες οι λαοί αυτοί ξεκίνησαν

xristos tsolakis 20-2-2012 067

 από τη Μεσόγειο και επεκτάθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις εκτός από την Αφρική, ενώ άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι κατοικούσαν στο γεωγραφικό τόξο της Ευρώπης-Βαλτική,Άλπεις, Αίνο μέχρι και Εύξεινο Πόντο. Άλλη άποψη αναφέρει ότι οι Έλληνες ήταν γηγενείς που από το 5000 π.Χ.αποκόπηκαν από την κεντρική Ευρώπη, κατέβηκαν νοτιότερα του Δούναβη και διαφοροποιήθηκαν σε Αιολοαχαιούς, Ίωνες και Δωριείς- οι Ίωνες εγκαταστάθηκαν το 2000 π.Χ. οι Αιολοαχαιοί το 1700 π.Χ. και οι Δωριείς το 1300 π.Χ. περίπου. Οι τελευταίοι, πολεμικό φύλο, εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία και εξαπλώθηκε, όπως και τα άλλα φύλα, στην κεντρική και νότια Ελλάδα καθώς και τη νησιωτική και τη Μικρασιατική.

 

xristos tsolakis 20-2-2012 018

xristos tsolakis 20-2-2012 023

xristos tsolakis 20-2-2012 038

xristos tsolakis 20-2-2012 053

      Οι Μακεδόνες ήταν πάντα οι προφύλακες και ακρίτες της Ελλάδας Αν και οι Σλάβοι κατοίκησαν βόρεια τον 7ο αιώνα μ.Χ. από το 19ο αιώνα και μετά διατυπώθηκαν από τους Καζάρωφ και Γκεοργκίεφ στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας οι θεωρίες του πανιλλυρισμού δηλαδή ότι οι Έλληνες κατέστρεψαν τον πολιτισμό των Ιλλυριών στον οποίο ανήκουν όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί από τον προκυκλαδικό και μετά. Επιβεβαιώθηκαν οι θεωρίες μετέπειτα του πανσλαβισμού που ευνόησαν τη Βουλγαρία με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Στις 2\8\1944 ο ηγέτης της τότε Γιουγκοσλαβίας Τίτο ονόμασε την περιοχή των Σκοπίων Λαϊκή Δημοκρατία της <<Μακεδονίας>>, υπό την προστασία των Η.Π.Α. που προέβλεπαν ένα μελλοντικό δικό τους προτεκτοράτο στα Βαλκάνια. Η ευθύνη των μετέπειτα ελληνικών κυβερνήσεων έως σήμερα είναι τεράστια λόγω της απραξίας τους και το χρέος τους μεγάλο απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό.

xristos tsolakis 20-2-2012 059

xristos tsolakis 20-2-2012 061

xristos tsolakis 20-2-2012 074

xristos tsolakis 20-2-2012 079

xristos tsolakis 20-2-2012 081

      Τα επιχειρήματα των Σκοπιανών για <<βάρβαρους >> Μακεδόνες, όπως αποκάλεσε ο τοπικιστής ρήτορας Δημοσθένης τον Φίλιππο, δε στέκουν διότι βάρβαρος δε σημαίνει μόνο αλλόγλωσσος αλλά και απολίτιστος. Το ότι κάποτε ο Μ. Αλέξανδρος <<εβόα μακεδονιστί >> στη φρουρά του σημαίνει κάποια διάλεκτο και κυρίως συνθηματική όπως ήταν η ιωνική ,η δωρική και άλλες .Ούτε κατά τους γλωσσολόγους Χατζιδάκι και Ανδριώτη στέκει το επιχείρημα για διαφορετική γλώσσα η φθογγολογική διαφορά 3 συμφώνων, πόσο μάλλον η καταγγελία από αντιπάλους αθλητές για τη μη ελληνικότητα του Αλεξάνδρου-προπάππου του Μεγάλου- τον 5ο αιώνα π.Χ. ώστε να μη συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η καταγγελία απορρίφθηκε από την ελλανόδικο επιτροπή ο δε Αλέξανδρος με επιχειρήματα απέδειξε ότι ήταν Έλληνας. Άλλωστε ο Μ. Αλέξανδρος χρόνια μετά, μετά τη νίκη του στο Γρανικό, θα έστελνε στα ελληνικά τα λάφυρα-ασπίδες στον Παρθενώνα {και όχι στα δήθεν μακεδονικά} αφιέρωμα στην Αθηνά. Σήμερα σε καιρό πρωτίστως πνευματικής κρίσης οι λαοί της Ευρώπης ζητούν τα σαρκία μας .Όταν οι τελευταίοι λυτρωθούν από την οίηση και την ύβρη και εμείς οι Έλληνες ως οι σοφοί αφουγκραστούμε τη βοή των <<προσερχομένων γεγονότων >>τότε θα ξαναδώσουμε λάμψη στο ελληνικό πνεύμα. Αυτό είναι το χρέος μας.

xristos tsolakis 20-2-2012 113

xristos tsolakis 20-2-2012 132

Η επόμενη ομιλία θα γίνει στις 5 Μαρτίου 2012 με ομιλήτριες τις κ. Εύη Καρατζά, Μαρία Συμεωνίδου και Βικτωρία Καρατζά με θέμα η  "Ελληνική χορτοφαγία".