12-3-2012 Τάσος ΙΑΒΕΡΗΣ Μαρκουίζος

iaveris.1. 12-3-2012 046Οδηγός Αγώνων αυτοκινήτου

"Οδικό Έγκλημα".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Αστυνομική Διέθυνση Πιερίας

-Τμήμα Τροχαίας Πιερίας

-Μουσικό Σχολείο Κατερίνης

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/MVQMdl2VrR8

.

 

       Με τον συγκλονιστικό λόγο του γνωστού στο Πανελλήνιο οδηγού αγώνων αυτοκινήτων κ.Αναστασίου Μαρκουίζο ΙΑΒΕΡΗ-διαπίστωσαν οι ακροατές της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την άδικη απώλεια ζωής ή το σοβαρό τραυματισμό εποχούμενων ή πεζών από απροσεξία και ανοησία πρωτίστως.

        Ιδιαίτερα ξεχωριστή βραδυά επεφύλαξε στους φίλους της η σχολή Γονέων Aνοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τη Δευτέρα 12\3\2012 με προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Αναστάσιο Μαρκουίζο , γνωστό στο πανελλήνιο ως Ιαβέρη, οδηγό αγώνων αυτοκινήτων ,με θέμα το <<Oδικό έγκλημα >>. Πριν από την ομιλία οι φίλοι και οι μαθητές απόλαυσαν εκλεκτά μουσικά κομμάτια από το σύνολο κλασικής μουσικής μαθητών του Μουσικού σχολείου Κατερίνης. Και όπως εύστοχα επεσήμανε ο διευθυντής του σχολείου κ. Κυριακού η φωνή της μουσικής ενώθηκε με το σοβαρό θέμα της οδικής ασφάλειας και της ζωής των πολιτών.

     Ο ομιλητής με ιδιαίτερη ευαισθησία γυρίζει το Πανελλήνιο ευαισθητοποιώντας τους συμπολίτες μας, με τις ομιλίες του, με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, σε σχολεία, σχολές Αστυνομίας. Γιατί όπως είπε είναι άδικο ,όχι άτυχο, να <<κλείνουν σπίτια >> από ανοησία-έλλειψη νου και συναισθήματος- από άγνοια και έλλειψη παιδείας.

     Ο καθένας μας όταν ξυπνά το πρωί να ευχαριστεί τον Θεό που βλέπει γερούς τους δικούς του, να επιθυμεί μετά τις δουλειές του να γυρίσει στην αγκαλιά τους και όχι να μιζεριάζει συνέχεια για το άδειο πορτοφόλι. Το τελευταίο όπως κι άλλες μέριμνες θα τον κάνουν να οδηγεί μηχανικά, αφηρημένα και πιθανόν εγκληματικά για τον ίδιο και για άλλους. Να σκέφτεται κανείς, όταν οδηγεί, την οικογένειά του και τους άλλους. Να οδηγεί με αυτογνωσία-όχι επιπόλαια- με προσοχή κι όχι απλώς να μετακινεί το αυτοκίνητο. Ο Ιαβέρης έθεσε πλήθος ερωτημάτων με σκοπό να προβληματίσει τους ακροατές της Σχολής Γονέων. Πιο συγκεκριμένα είπε;

   iaveris.1. 12-3-2012 009   

 Με την προβολή τους και στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κατερίνης μετά από τον συγκλονιστικό λόγο του κ.Μαρκουίζου-Ιαβέρη-διαπιστώνει κάποιος την άδικη απώλεια ζωής ή το σοβαρό τραυματισμό εποχούμενων ή πεζών από απροσεξία ή ανοησία και ελπίζει στην αλλαγή οδικής συμπεριφοράς. Στο τέλος της υπέροχης αυτής διάλεξης προβλήθηκαν συγκλονιστικά βίντεο με ατυχήματα διά «ασήμαντον αφορμή», τα οποία εδώ και 30 χρόνια προβάλλονται στην Ευρώπη και έχουν αφυπνίσει τους Ευρωπαίους πολίτες μειώνοντας σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα. Φωτεινή αρνητική εξαίρεση η χώρα μας η οποία στα χρόνια 1980-1997 σημείωσε αύξηση 60%.

      Ξέρετε με πόσα χιλιόμετρα έπεσε πάνω στην κολώνα της μπασκέτας ο μπασκετμπολίστας Μπόμπαν Γιάνκοβιτς; Ε; Με τέσσερα (4) χιλιόμετρα την ώρα. Και έμεινε ανάπηρος, παραπληγικός. Οταν λοιπόν το παιδί σας στέκεται λυμένο και όρθιο ανάμεσα στα δύο μπροστινά καθίσματα και φρενάρετε ή τρακάρετε με περισσότερα από 4 χ.α.ω., ξέρετε τί είναι πιθανό να γίνει; Και πόσο συχνά πάτε με 4 χ.α.ω.; Και πόσο συχνά ο απέναντί σας πάει επίσης με 4 χ.α.ω.;

  iaveris.1. 12-3-2012 001

iaveris.1. 12-3-2012 025

iaveris.1. 12-3-2012 038

iaveris.1. 12-3-2012 044

Οταν ένα ΙΧ κινείται με 50 χ.α.ω. και τρακάρει σε σταθερό σημείο (κολώνα) ξέρετε με πόση δύναμη θα σκάσει ο επιβάτης που δε φοράει ζώνη στο ταμπλώ; Με δύναμη 3 τόνων. Μπορείτε εσείς να σηκώσετε 3 τόνους; Ο Πύρρος Δήμας σηκώνει κάπου 240 κιλά... Είμαστε λοιπόν τόσο ηλίθιοι; Ναι είμαστε. Αλλά αν ρωτήσεις γύρω σου, όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν να "οδηγάνε". Ρε δεν πάμε στο διάολο, λέω εγώ.

Όταν οι πίσω επιβάτες δε φοράνε ζώνη ασφαλείας (αλήθεια πόσοι από τους πίσω επιβάτες φοράνε ζώνη; ξέρετε με πόση δύναμη θα σκάσουν πάνω στους μπροστινούς; Τα ίδια, με 3 τόνους. Ε, λοιπόν τί νόημα έχει να φοράει ο μπροστινός επιβάτης ζώνη ασφαλείας, άμα δε φοράει ο πίσω;

Οταν η μαμά κρατάει το αγγελούδι της στην αγκαλιά, καθισμένη στο μπροστινό κάθισμα, ξέρετε με πόση δύναμη θα το συνθλίψει πάνω στο ταμπλώ, αν γίνει ατύχημα με μόλις 50 χ.α.ω.; Ε, τώρα πια ξέρετε. Με 3 τόνους. Θα βάζατε το παιδί σας να το συνθλίψει ένα φορτηγό 3 τόνων; Οχι; Ε, γιατί το κρατάτε στην αγκαλιά; Και μή μου πείτε ότι θα το συγκρατήσετε....

Λέει ο Ελληνας που τα ξέρει... όλα: "Αμα δε φοράω κράνος, βλέπω καλύτερα και στο κάτω κάτω μόνο τον εαυτό μου βλάπτω". Αλήθεια; Κλαμένος και μυξωμένος, πέρα από αηδία είσαι και σκέτη τύφλα. Την τύφλα σου δε βλέπεις. Αλλά ας το δούμε και αλλιώς. Αν πηγαίνεις με 80 χ.α.ω και φας τη μέλισσα στη μούρη, δεν είναι πιθανό να προκαλέσεις ατύχημα; Και ποιός θα φταίει τότε; Βλέπεις λοιπόν που το κράνος δεν είναι μόνο "δική σου υπόθεση";

Εχετε δει κάποιους πιτσιρικάδες με φτιαγμένα παπιά που έχουν (για μόδα; δεν ξέρω) ημιφορεμένο το κράνος, δηλ. το ακουμπάνε μέχρι το μέτωπο, κάπως σαν την περικεφαλαία του Περικλή; Θα το έχετε δει, δε μπορεί. Το ξέρετε ότι είναι χειρότερο από το να μή φοράνε καθόλου κράνος; Κι αυτό γιατί το ακουμπισμένο σαν περικεφαλαία κράνος σε πιθανή πτώση μπορεί να τραυματίσει τον αυχένα και να είναι αυτό η αιτία που θα αφήσει τον αναβάτη ανάπηρο. Το ίδιο ισχύει και για αυτόν που φοράει μεν το κράνος του αλλά το έχει λυμένο. Αμα είσαι λοιπόν τόσο ανόητος και έχεις το κράνος για περικεφαλαία ή το έχεις λυμένο, καλύτερα χωρίς κράνος, τόνισε ο Ιαβέρης.

iaveris.1. 12-3-2012 002

iaveris.1. 12-3-2012 055

iaveris.1. 12-3-2012 056

iaveris.1. 12-3-2012 058

iaveris.1. 12-3-2012 090

Ξέρετε ότι πολλοί γονείς προσπαθούν οι ίδιοι (εν αγνοία τους βέβαια) να στείλουν τα παιδιά τους στον τάφο; Δείτε πώς… Πραγματικό γεγονός σε ελληνικό νησί. Ο γιός συλλαμβάνεται μέσα στη νύχτα με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, χωρίς κράνος και χωρίς δίπλωμα από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί παίρνουν μέσα στη νύχτα τηλέφωνο στο σπίτι του νεαρού και ειδοποιούν τους γονείς του. Το επόμενο πρωί πέφτουν από τον πατέρα τηλεφωνιές σε "παράγοντες" του τόπου και η κλήση σβήνεται και το θέμα είναι "λήξαν". Είναι όμως; Σε λίγο καιρό ο νεαρός σκοτώνεται με τη μηχανή χωρίς να φοράει κράνος.Τί έκανε ο πατέρας; Εδωσε το χείριστο παράδειγμα στο γιό του. Με τη στάση του τού είπε: "Δεν είναι κακό να οδηγούμε ενάντια στον ΚΟΚ, αρκεί να είμαστε σε θέση να μην τρώμε πρόστιμο και ποινές". Οταν ο πατέρας επιδεικνύει τη ... δύναμή του σβήνοντας την κλήση του γιού που οδηγεί χωρίς δίπλωμα, του "δείχνει" με ποιόν τρόπο πρέπει να πορεύεται στη ζωή. Γλύφοντας, παρακαλώντας και κοροϊδεύοντας τον ίδιο σου τον εαυτό και τους άλλους. Η παιδεία, επέμεινε ο Ιαβέρης, αποκτάται μέσα από το σπίτι. Το παράδειγμα των γονιών είναι το πιο ισχυρό παράδειγμα. Αλλά οι περισσότεροι γονείς είναι οι ίδιοι κάκιστα παραδείγματα.

Τί είναι για την ελληνική πολιτεία πιο κακό; Το να αποπειραθείς να κλέψεις λεφτά από μία τράπεζα ή το να αποπειραθείς να δολοφονήσεις κάποιον; Ε, λοιπόν πιο κακό είναι το πρώτο. Δείτε γιατί:

Αλλά η ελληνική πολιτεία έχει μακρά θητεία στην υποκρισία. Τη μέρα που ψηφιζόταν ο νέος ΚΟΚ, ένα κανάλι την είχε στήσει στην είσοδο του γκαράζ της Βουλής. Σχεδόν κανένας βουλευτής δε φορούσε ζώνη....Και πήγαιναν να ψηφίζουν για να πάει το πρόστιμο για τη ζώνη στα 350 ευρώ!Με έκπτωση 50%, αν πληρώσεις σε 10 μέρες, βεβαίως....

Να πάμε και στην Ελληνική Αστυνομία; Πόσες φορές έχετε δει αστυνομικό να φοράει ζώνη ασφαλείας στο περιπολικό; Μάλλον ποτέ ή σπάνια. Δηλ. αυτός που σου δίνει πρόστιμο για μη χρήση ζώνης είναι ο ίδιος παράνομος. Τί να λέμε τώρα;

Ας δούμε όμως και το θέμα της συνήθειας. Κάθε μέρα σκοτώνονται περίπου 3 άνθρωποι από τροχαίο. Πλήρης απάθεια. Το θεωρούμε σαν κάτι φυσικό. Οταν όμως σκοτώθηκαν 21 παιδιά στα Τέμπη, όλοι μιλούσαν για "εθνική τραγωδία". Μα αφού σε 7 μέρες θα έχουμε πάλι συμπληρώσει άλλους 21 νεκρούς σε τροχαία! Κάθε εβδομάδα 21 άνθρωποι (νέοι ως επί το πλείστον) σκοτώνονται στους δρόμους. Αλλά είπαμε, το έχουμε ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ. Μόνο άμα είναι μαζεμένοι σε ένα τροχαίο 21 νεκροί ιδρώνει λίγο τ' αυτί μας.

Αλλά ας το πάμε και παραπέρα. Πόσοι κάηκαν στις φωτιές της Πελοποννήσου το 2007; 80 άνθρωποι. Και πάλι ο κοιμισμένος στον καναπέ του Ελλην, ξύπνησε από το μόνιμο λήθαργό του και μίλησε για "εθνική τραγωδία". Οι 2.500 νεκροί κάθε χρόνο στα τροχαία τί είναι; Έχει διαφορά ένας άνθρωπος που καίγεται από έναν που σκοτώνεται σε τροχαίο; Για πείτε μου; Ένα μεγάλο μέρος της ευαισθητοποίησης των πολιτών στις χώρες της Ευρώπης που είχαν αποτελεσματική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται και σε συγκλονιστικά πραγματικά ή δραματοποιημένα φιλμάκια- σποτάκια- που προβάλλονται σε τακτά διαστήματα σε ώρα υψηλής τηλεθέασης.www.artokosmos.com  

iaveris.1. 12-3-2012 099

iaveris.1. 12-3-2012 102

iaveris 12-3-2012 024

iaveris 12-3-2012 027

iaveris 12-3-2012 065

iaveris 12-3-2012 067

-Αμα σε πιάσουν να κλέβεις μια τράπεζα, θα πας κατηγορούμενος στα ποινικά δικαστήρια.
-Αμα περάσεις με κόκκινο (άρα στην ουσία άμα αποπειραθείς να σκοτώσεις κάποιον άλλο που περνάει με πράσινο) πληρώνεις πρόστιμο 700 ευρώ. Κι άμα "τα έχεις τα φράγκα" και πληρώσεις μέσα σε 10 μέρες, σου κάνουν ΕΚΠΤΩΣΗ 50% και πληρώνεις 350 ευρώ. Αμα πας να κλέψεις λοιπόν, πας φυλακή. Αμα πας να σκοτώσεις, πληρώνεις και με έκπτωση.Μή γελάτε, εμάς αφορούν αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Μαρτίου ο Ιαβέρης επισκέφθηκε το 2ο & 5ο Γ.Ε.Λ. Κατερίνης ενημερώνοντας και συμβουλεύοντας τους μαθητές οι οποίοι τον καταχειροκροτούσαν σε κάθε σχεδόν αποστροφή του λόγου του.

Την επόμενη Δευτέρα 19\3\2012 ομιλητής είναι ο γέρων Νίκων ,μοναχός Νέας Σκήτης του Αγίου Όρους με θέμα <<Το Άγιο Όρος σήμερα>>.