09.03.2009 Νικόλαος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

09.03.2009 Νικόλαος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥΓυναικολόγος – Καθ.Α.Π.Θ., Πρόεδρος Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας Θες/κης

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ;

Ιδρυτής πρώτου κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης σε Δ.Ι.

 

Ιδρυτής Κέντρου Προληπτικής Παρακολούθησης της γυναίκας

 

Ιδρυτής πρώτης τράπεζας ανθρωπίνου σπέρματος

 

“Και έπλασε γυναίκα…”

  • Σύλλογος Πολυτέκνων Πιερίας

  • ΙΑΤΡΙΚΟΣ Σύλλογος Πιερίας

  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ Σύλλογος Πιερίας

Στη διάλεξη της Δευτέρας 9 Μαρτίου που οργάνωσε στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Κατερίνης, η Σχολή Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, καλεσμένος ήταν ο γυναικολόγος – καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Παπανικολάου, ο οποίος μίλησε με θέμα: « Και έπλασε γυναίκα….».

 

09.03.2009 Νικόλαος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥΟ κ. Ν. Παπανικολάου σε μια ομιλία ύμνο στη γυναίκα, τη μάνα και τη γιαγιά ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, αφού πρώτα επαίνεσε την πόλη μας και αναφέρθηκε στους μαθητές του, καταξιωμένους σήμερα γιατρούς της Κατερίνης, ανέπτυξε με γλαφυρότητα το θέμα του και μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

 

Διάλεξα το λιγάκι παράξενο αυτό θέμα « και έπλασε γυναίκα…», γιατί η γυναίκα αποτελεί το τελειότερο δημιούργημα του Θεού. Το θηλυκό είναι πάντα τελειότερο βιολογικά από το αρσενικό. Το αρσενικό είναι για το θηλυκό το μέσο για να επιτύχει το σκοπό της γονιμότητας, γιατί διακατέχεται από το μητρικό συναίσθημα. Η περίοδος της εμμηνορρυσίας είναι ένα εκπληκτικό φαινόμενο, που οδηγεί στη δημιουργία της ζωής.

 

Η γυναίκα είναι στο χαρακτήρα της διαφορετική από τον άνδρα. Έχει αρετές ξεχωριστές, όπως η αποφασιστικότητα και η αφοσίωση στον προορισμό της. Και αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν της μάνας.

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στην υπογεννητικότητα που μαστίζει τη χώρα μας και τόνισε χαρακτηριστικά: «Γερνάει η Ελλάδα, πάρτε το χαμπάρι». Αυτή η υπογεννητικότητα οφείλεται σε πολλούς άλλους παράγοντες και κυρίως στην έξοδο της γυναίκας μαζικά στην αγορά εργασίας. Βέβαια, καλώς χειραφετήθηκε η γυναίκα, αλλά η ανδροποίησή της βλάπτει την εικόνα της. Ως γυναικολόγος υποστήριξε, ότι κακώς οι γυναίκες ντύνονται σήμερα με στενά παντελόνια, προσπαθούν να μοιάσουν με τους άνδρες και καπνίζουν πολύ. Το τελευταίο βλάπτει την εγκυμοσύνη, αφού επηρεάζει το έμβρυο όσον αφορά το βάρος του, το ύψος του και πολλές φορές τη νοημοσύνη του. Η γυναίκα δεν μπορεί να βγει έξω από τα βιολογικά της πλαίσια χωρίς τιμωρία από τη φύση. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους άνδρες. Και μια προειδοποίηση για όλους: Τσιγάρο ίσον θάνατος!

 

09.03.2009 Νικόλαος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥΣτη συνέχεια αναφέρθηκε στους ενήλικες και ιδιαίτερα στις ηλικιωμένες γυναίκες. Δεν γερνάμε επειδή περνά ο χρόνος, τόνισε, αλλά γιατί γηράσκουν τα κύτταρά μας. Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο της διαδικασίας της γήρανσης και η πνευματική ενασχόληση επιβραδύνει τη γήρανση. Μια χώρα θεωρείται γερασμένη όταν το 7% των κατοίκων της είναι άνω των 65 ετών. Σήμερα στην Ελλάδα ο πληθυσμός άνω των 65 ετών είναι 17%. Ο μέσος όρος ζωής των ανδρών είναι στη χώρα μας είναι 79 έτη και των γυναικών 81,5 έτη. Η διαφορά αυτή οφείλεται στα χρωματοσώματα της γυναίκας.  Η Ελλάδα δυστυχώς στις επόμενες δεκαετίες θα καταστεί χώρα γερόντων με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Τόνισε επίσης, ότι η χηρεία επηρεάζει περισσότερο τους άντρες παρά τις γυναίκες και ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι πρέπει να μένουν στο περιβάλλον τους και να δραστηριοποιούνται συνεχώς. Σημαντικό επίσης είναι γι’ αυτούς, να έρχονται σε επαφή με τα νεότερα μέλη των οικογενειών τους, όπως παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα κ.λ.π.

 

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του τόνισε, πως η γυναίκα έχει τη φύση της και δεν μπορεί αυτό ν’ αλλάξει. Είναι ένα ιδιότυπο πλάσμα τέλεια πλασμένο.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Νικόλαος  ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Γεννήθηκε στον Πλάτανο Ναυπακτίας. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και ειδικεύτηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία. Μετεκπαιδεύτηκε στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Υπηρέτησε επί 30 χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ως επιμελητής, υφηγητής, εντεταλμένος υφηγητής και καθηγητής. Σήμερα διευθύνει το γυναικολογικό τμήμα της Ευρωκλινικής Αθηνών.

 

Υπήρξε ιδρυτής του Κέντρου Προληπτικής Παρακολούθησης της γυναίκας στη Θεσσαλονίκη. Ιδρυτής της πρώτης τράπεζας ανθρωπίνου σπέρματος στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ιδρυτής και πρόεδρος της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας της Θεσσαλονίκης. Ιδρυτής του πρώτου κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης σε Δημόσιο Ίδρυμα (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης).

 

Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αθηνών «'Ελενα Βενιζέλου». Από τις κλινικές που διηύθυνε εκπονήθηκαν έντεκα διδακτορικές διατριβές και εξελέγησαν έξι λέκτορες, τέσσερις επίκουροι καθηγητές και ένας αναπληρωτής καθηγητής.

 

Η μεταμόσχευση κόλπου από μητέρα σε κόρη που πέτυχε το 1970, τον εκτίναξε έξω από το όρια της πατρίδας μας. Έχει καθιερώσει δική του μέθοδο ανάπλασης κόλπου σε περιπτώσεις απλασίας του. Έχει επινοήσει δική του μέθοδο διάσπασης των ενδομήτριων συμφύσεων με ειδικό καθετήρα που φέρει το όνομά του και έχει τιμηθεί με παγκόσμιο βραβείο για την προσφορά του στην επιστήμη. Η Μαστολογική Εταιρεία έχει καθιερώσει «Βραβείο Νίκου Παπανικόλάου», για την καλύτερη επιστημονική εργασία πάνω στο μαστό, που απονέμεται σε κάθε συνέδριό της.

 

Βιβλία του ιατρικά: «Μαιευτική», «Γυναικολογία», «Μαστολογία», «Στείρωση», «Ογκολογία», «Διαγνωστικές μέθοδοι στη Μαιευτική και Γυναικολογία», «Γυναικολογική Γηριατρική», «Γυναικολογική Μαστολογία», «Γυναικολογική Φαρμακολογία», «Οδοιπορικό στην Ιστορία της Μαιευτικής ­Γυναικολογίας». 'Εχει δημοσιεύσει περίπου 300 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια της ειδικότητάς του.

 

Βιβλία του λογοτεχνικά: «Αμαρτήματα ενός γιατρού», «Η δική Του», «Στα χρόνια του Άρη (συντήρηση μνήμης», «Γιατί; (αναφορά στο Μακρονήσι», «Όταν οι εταίρες... », «Όταν οι θεοί... », «Άχ, αυτά τα βυζιά», «Αιδοίων ονόματα». Υπό έκδοση το βιβλίο «Γιατρεύοντας τ' αστέρια», αναφερόμενο σε περιπτώσεις που έζησε ως γιατρός γυναικών του θεάτρου μας. Ο Σύλλογος Λογοτεχνών του απένειμε τιμητικό δίπλωμα..

 

Για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση (1941 -45) του απενεμήθη δίπλωμα και μετάλλιο. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1949 -1951).

 

Στο χωριό του ίδρυσε Μουσείο με β50 περίπου εκθέματα λαϊκής τέχνης, Βιβλιοθήκη, και «Μουσείο Εθνικής Αντίστασης 1940-1945». Είναι επίτιμος πρόεδρος του χωριού του, επίτιμος πρόεδρος των Ρουμελιωτών της Αμερικής, διετέλεσε πρόεδρος της Ενώσεως Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών στην Αθήνα.