01.12.2008 Εμμανουήλ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ

Εμμανουήλ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ 1-12-2008Ιατρός Παθολόγος Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του

 Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης

 

«Διαταραχές ύπνου-Άπνοια-Ποιότητα ζωής»

 

Καλεσμένος της Σχολής Γονέων- Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2008 ήταν ο Ιατρός Παθολόγος Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης κ. Βλαχογιάννης Εμμανουήλ ο οποίος μίλησε με θέμα: «Διαταραχές ύπνου-Άπνοια-Ποιότητα ζωής» Ο κ. Βλαχογιάννης αναφερόμενος στο θέμα τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: Οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν, σε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ένα από τα προβλήματα με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή.

Το κυριότερο από τα αίτια που προκαλούν την κατάτμηση του ύπνου είναι το σύνδρομο αποφρακτικών απνοιών. Αίτια που προκαλούν το σύνδρομο είναι οι ανατομικές ανωμαλίες, το κάπνισμα, ρευματολογικά νοσήματα, ο υποθυρεοειδισμός ενώ σημαντική είναι η συμβολή της κόπωσης, της κατανάλωσης αλκοόλ ή της ποιότητας ή ποσότητας του γεύματος.

 

Το σύνδρομο απνοιών χαρακτηρίζεται από το γνωστό σε όλους ροχαλητό, τη διακοπή της αναπνοής και την προοδευτικά επιδεινούμενη υπνηλία και απαντάται στο σύνολο του πληθυσμού στο 2-4% των γυναικών και στο 4% των ανδρών.

 

Η παρουσία του συνδρόμου είναι σημαντική γιατί επηρεάζει αρνητικά την απόδοση στην εργασία, τις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, την ατομική ενασχόληση ενώ η προοδευτικά παρουσιαζόμενη υπνηλία συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην πρόκληση ατυχημάτων, εργατικών, τροχαίων ή της καθημερινής μας ζωής.

 

Το ενδιαφέρον για το σύνδρομο θα έπρεπε να είναι διττό, προερχόμενο από τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς για την  απόδοση στην εργασία και την ασφάλεια και από τον πάσχοντα για τις επιπτώσεις στην υγεία του.

 

Ο επηρεασμός της υγείας αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα, χαρακτηριζόμενο από την πρόκληση νοσημάτων που έχουν και προβλέπεται ότι θα έχουν και τα επόμενα χρόνια την υψηλότερη νοσηρότητα και θνητότητα. Πρόκειται για τη στεφανιαία νόσο, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και κυρίως το παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε αυτά θα πρέπει να περιληφθούν η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, παθολογικές καταστάσεις με σημαντικότατη νοσηρότητα, μακροχρόνιας αντιμετώπισης και υψηλού κόστους.

 

Οι λόγοι που προκαλούν τους κινδύνους υγείας είναι ό,τι προκύπτει από την προσπάθεια του οργανισμού να ξεπεράσει τη διακοπή της αναπνοής.

 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι πέραν της υποξαιμίας προκαλούνται περιοδικά επαναλαμβανόμενες υπερτασικές κρίσεις άλλοτε άλλου βαθμού, υπερινσουλιναιμία, επηρεασμός του μεταβολισμού της γλυκόζης, δυσλιπιδαιμία, σπλαχνική παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο ενώ επηρεάζονται παράγοντες της φλεγμονής και του πηκτικού μηχανισμού.

 

Μπορεί αυτό το σύνδρομο με την τόσο σημαντική επίπτωση στη υγεία να αντιμετωπισθεί; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αρκεί όλοι να γνωρίζουμε ότι η ενημέρωση, η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην απαλλαγή από τη συμπτωματολογία του συνδρόμου αλλά και από τις επιπτώσεις αυτού. Αλλά και στα άτομα που έχουν καθυστερήσει να προσέλθουν, εκτός από την απαλλαγή από τη συμπτωματολογία, έχουμε σταθεροποίηση και βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Καλλίτερος δείκτης της θεραπευτικής προσέγγισης είναι η εκτίμηση της βελτίωσης της προσβολής των οργάνων στόχων όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, ο νεφρός, αφού η θνητότητα σε πολύ μεγάλο δείγμα πληθυσμού με σύνδρομο απνοιών είναι 250% μικρότερη από ότι στο γενικό πληθυσμό, όταν ο ασθενής ακολουθεί τις θεραπευτικές οδηγίες.

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με το σύνδρομο απνοιών αντιμετωπίζεται με ειδικές συσκευές μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού. Σε πολύ μικρότερα ποσοστά πραγματοποιούνται χειρουργικές ανατομικές διορθώσεις ή προτείνεται η τοποθέτηση κατά τον ύπνο ειδικών οδοντικών προσθέσεων. Σε όλους τους ασθενείς συνιστάται η απώλεια σπλαχνικού λίπους, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή του οινοπνεύματος.

 

Το αποτέλεσμα της θεραπευτικής παρέμβασης είναι σημαντικό τόσο στη βελτίωση των όσων το σύνδρομο δημιουργεί όσο και στην ποιότητα ζωής.

 

Η παρακολούθηση της ποιότητας ζωής κάθε ασθενούς από την ώρα προσέλευσης μέχρι κάθε προγραμματισμένη ή μη επίσκεψη αποτελεί, μέσω ειδικών ερωτηματολογίων, τον καλύτερο ίσως τρόπο εκτίμησης.

 

Ευχή είναι η κατανόηση του προβλήματος από τους πάσχοντες, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς γιατί το όφελος θα είναι πολλαπλό.

 

Τη διάλεξη παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον πλήθος πολιτών της πόλης μας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.

 

Η επόμενη διάλεξη της Σχολής Γονέων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008 με ομιλητή τον Φιλόλογο-Συγγραφέα κ. Γιώργο Ράπτη και θέμα: «Η Ιστορία της Πιερίας από τη χαραυγή των αιώνων μέχρι σήμερα».