O Aστροφυσικός - Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου
"Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν"
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
- Ένωση Φυσικών Ν.Πιερίας
- Α.Τ.Ε.Ι. Παράρτημα Πιερίας
Ο αστροφυσικός και Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου κ. Διονύσιος Σιμόπουλος ήταν ο καλεσμένος της Σχολής Γονέων-Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης στη διάλεξη της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου 2009, ο οποίος μίλησε απέναντι ενός πυκνού ακροατηρίου με θέμα: « Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΎΜΠΑΝ». Ο κ. Σιμόπουλος στην εκλαϊκευμένη ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:Το σύμπαν είναι το σπίτι μας, η γειτονιά μας και μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό περίπατο σ’ αυτό. Το σύμπαν είναι ότι βλέπουμε γύρω μας, αλλά και ότι δεν βλέπουμε. Ο άνθρωπος προσπαθεί ν’ αποκαλύψει τα μυστικά του από τον καιρό της δημιουργίας του.
Και θα συνεχίσει για πολλές χιλιετίες ακόμα, αν δεν καταστρέψουμε τον πλανήτη μας και τον εαυτό μας. Είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να μάθει (Αριστοτέλης) και η σημερινή επιστήμη βασίζεται σε προγενέστερες ανακαλύψεις. Το ταξίδι αυτό του ανθρώπου θα συνεχιστεί και μάλιστα χωρίς τέλος. Ο αστρονόμος είναι ο αρχαιολόγος του σύμπαντος. Όταν κοιτούμε στον ουρανό, βλέπουμε το παρελθόν του.
Γιατί βλέπουμε την εικόνα που ξεκίνησε και έφτασε σ’ εμάς πριν από πολύ καιρό. Ο Γαλαξίας μας αποτελείται από 200 δις. Άστρα σαν το δικό μας ήλιο. Και μόνο από αυτό αντιλαμβανόμαστε την απεραντοσύνη του σύμπαντος. Οι πρώτες παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο έγιναn από το Γαλιλαίο. Σήμερα βέβαια έχουμε σύγχρονα μέσα, όπως ηλεκτρονικά τηλεσκόπια, ραδιοτηλεσκόπια αλλά και τις διάφορες διαστημοσυσκευές, που ερευνούν τα διάφορα ουράνια σώματα και μας στέλνουν τις πολύτιμες πληροφορίες τους.
Η αστρονομική έρευνα σήμερα χρειάζεται πανίσχυρα τηλεσκόπια, για να μελετήσει το σύμπαν σε μεγάλο βάθος. Και επειδή τα θέματα της αστρονομίας είναι πολύπλοκα δημιουργήθηκαν ιοι αστρονομικές ειδικότητες, όπως της αστροχημείας , της αστροβιολογίας κ.λ.π.Γιατί όμως πρέπει να δαπανούμε χρήματα, για να ερευνούμε όλα αυτά τα θέματα; Σε τι μας χρησιμεύουν οι αστρονομικές γνώσεις; Μας χρησιμεύουν σε πολλά καθημερινά ζητήματα. Π. χ. στις τηλεπικοινωνίες, στην επισήμανση των κλιματικών αλλαγών, στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων, στην ναυτιλία και γενικά στην επιβίωση του ανθρώπινου γένους. Έτσι λοιπόν, σίγουρα η αστρονομία επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή και θα μας βοηθήσει να επιβιώσουμε στο μέλλον.
Στη συνέχεια ο κ. Σιμόπουλος αναφέρθηκε στη γέννηση, τη ζωή και το θάνατο των άστρων, στα πλανητικά νεφελώματα, τα πάλσαρ(άστρα νετρονίων), τις μαύρες τρύπες. Στην ερώτηση αν υπάρχουν στο σύμπαν άλλοι πλανήτες σαν τη δική μας γη, απάντησε πως έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα 400 περίπου. Όμως ο μικρότερος απ’ αυτούς έχει διπλάσιο μέγεθος από τη γη. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση.