Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου
"Η Ελλάδα και οι γείτονές της στον 21ο αιώνα"
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
- Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης
- Μορφωτικός Σύλλογος Ν.Τραπεζούντας "Αλέξανδρος Υψηλάντης"
Ο Νεοκλής Σαρρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής σπούδασε Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες στα πανεπιστήμια Κωνσταντινούπολης και Αθηνών και Ψυχολογία στη Γενεύη. . Σε ηλικία 20 χρόνων υπήρξε πολιτικός σύμβουλος του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Διακρίθηκε στους φοιτητικούς αγώνες στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία. Αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τέσσερις δεκαετίες. Από το 2007 είναι ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών όπου διετέλεσε και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας και του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος με αντικείμενο τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Γνωστικό αντικείμενο ειδίκευσης η Κοινωνιολογία της Ιστορίας με εμβάθυνση στην Ελληνική Ιστορία (από τον 13ο αιώνα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις). Στη διδακτική του εμπειρία περιλαμβάνονται σχολές και τμήματα Ψυχολογίας, Δημοσιογραφίας, Πολιτισμού, Κινηματογράφου. Ακόμη έχει διδάξει για μακρά σειρά ετών και συνεχίζει να διδάσκει σε πολλές ανώτατες σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (όπως στην σχολή Εθνικής Άμυνας, Σχολές Πολέμου των τριών όπλων), τη Διπλωματική Ακαδημία, αλλά και σε ξένα Πανεπιστήμια ( στη Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Αυστραλία). Για σειρά ετών υπήρξε φιλοξενούμενος καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Γενικά έχει καταρτίσει και γαλουχήσει γενιές από κοινωνικούς επιστήμονες στη χώρα μας.. Έχει πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό έργο.
Έχει διευθύνει 7 ερευνητικά προγράμματα (3 για τον κινηματογράφο και τα θεάματα, 1966,1970, 1975, για τους εργαζόμενους σε βιομηχανία πλαστικών, 1973, για τα επαγγέλματα υγείας και τα νοσοκομεία 1975, για τη Νέα Ιωνία/πρόγραμμα του ΕΜΠ-1990 για τον Ποντιακό Ελληνισμό 1996) . Έχει επιβλέψει 48 διδακτορικές διατριβές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπως και ως codıercteur 5 στα πανεπιστήμια Montpellier, Lyon, Paris I της Γαλλίας και Louvain του Βελγίου.. Τα κυριότερα έργα του είναι: "Η Άλλη Πλευρά - Πολιτική και Διπλωματική Χρονογραφία της Εισβολής στην Κύπρο και του Διαμελισμού της",τομ.3,"Οσμανική Πραγματικότητα", τόμοι 3,"Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικές Εξελίξεις στην Πρώτη Τουρκική Δημοκρατία" τομ.3, "Προεπαναστατική Ελλάδα και Οσμανικό Κράτος", "Ελληνική Κοινωνία και Τηλεόραση", τόμοι 2,"Φιλοσοφία της Κοινωνίας και της Πολιτείας - τόμος πρώτος Αρχαίος Κόσμος", "τόμος δεύτερος ‘Πατερική Ορθοδοξία και Βυζαντινή σκέψη", "Η Οικογένεια στην Τουρκία", "Εισαγωγή στην Κοινωνιομετρία, την ομαδική ψυχοθεραπεία και το Ψυχόδραμα.", ‘ Κοινωνιολογία’, ‘Πολιτική Ψυχολογία’ κ. ά. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια. Επίσης έχει δώσει για το ευρύτερο κοινό σειρά διαλέξεων στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό.
Mετά το θάνατο του Γιάννη Ζίγδη του ανατέθηκαν από την Κ.Ε. και την Ε.Γ. της ΕΔΗΚ (Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου) η Προεδρία του κόμματος, τέταρτος έτσι σε μια τιμητική διαδοχή που αρχίζει από τον Γεώργιο Παπανδρέου και συνεχίζεται με τον Γεώργιο Μαύρο και Γ. Ζίγδη. Την αποστολή αυτή αναδέχτηκε περισσότερο για ιστορικούς λόγους και λιγότερο για πολιτικούς