27-1-2014 Γιώργος ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ

Εκδότης - Συγγραφέας

8"Συνωστισμένες στον Ζάλογγο".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Α' βάθμια Εκπαίδευση Πιερίας

-Β' βάθμια Εκπαίδευση Πιερίας

-Ένωση Ποντίων Πιερίας

 

Τη Δευτέρα 27/1/2014 στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων-Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κατερίνης μίλησε ο εκδότης-συγγραφέας κ .Γεώργιος Καραμπελιάς με θέμα << Συνωστισμένες στο Ζάλογγο >>, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης. Πριν από την ομιλία οι φίλοι της Σχολής Γονέων απόλαυσαν τη γυναικεία χορωδία και τα παραδοσιακά όργανα του <<Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου>> και της <<παραδοσιακής Ευωχίας >> της ενορίας Αγ. Αντωνίου του Σβορώνου υπό τη διεύθυνση του κ. Αντώνη Θανουρή και της κ. Μυρτώς Κουστιάνη, σε παραδοσιακά τραγούδια.

2


Ο ομιλητής κ. Καραμπελιάς στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην <<αποδομητική >> ιστορική σχολή που δεσπόζει σήμερα σε μερικές ιστορικές και παιδαγωγικές σχολές της χώρας κι έφτασε μέχρι τα δημοτικά με το γνωστό βιβλίο της Ιστορίας της κ. Ρεπούση με τα πάμπολλα λάθη, το οποίο αποσύρθηκε, αφού έγινε γνωστό με τη γνωστή φράση του <<συνωστισμού >>στη Σμύρνη κατά τον ξεριζωμό των Μικρασιατών.

1

3

Η νέα αυτή ιστορική σχολή <<αποδόμησης>> ξεκίνησε με τους Τζένκινς και Μάγκο από Αγγλικό Πανεπιστήμιο στη δεκαετία του '60 μετά τον Κυπριακό Αγώνα και την ανεξαρτησία των Κυπρίων από τους Άγγλους για ευνόητους λόγους.
Για διάφορους λόγους υιοθετήθηκε και από Έλληνες ιστορικούς ιδιαίτερα μετά το 1990.Έτσι στην προσπάθεια να αποσιωπηθούν ή να υποβαθμιστούν ιστορικά γεγονότα και κεφάλαια της Ελληνικής Ιστορίας απομυθοποιήθηκαν η 25η Μαρτίου ,τα Ορλωφικά, το κρυφό σχολείο, η <<κλεφτουριά>> και ο χορός του Ζαλόγγου καθώς και η θυσία των Σουλιωτισσών. Κατά την κ. Ψιμούλη οι γυναίκες στο Σούλι σπρώχτηκαν από τους άντρες τους( χωρίς να υπάρξει ο ηρωικός χορός) παρά τις μαρτυρίες των περιηγητών Πουκεβίλ και Μπαρτόλντυ και αργότερα του Περραιβού. Αναφερόμενη στους Σουλιώτες τους παρουσιάζει ληστές και Αρβανίτες που στο τέλος πέθαναν ως Έλληνες.
Με το βιασμό των ιστορικών στοιχείων που αφαιρούν τον ηρωισμό όχι μόνο από τους Σουλιώτες αλλά και από τους Χειμαρριώτες και τους Μανιάτες, κατεξοχήν επαναστατικούς πληθυσμούς, γράφουν ή παραδέχονται την έλλειψη εθνικής συνείδησης ,κάποιοι πανεπιστημιακοί , για να στηρίξουν ότι το ελληνικό έθνος διαμορφώνεται μέσω του κράτους. Μύθοι είναι, κατά τον Αλέξη Πολίτη η παιδεία, η ανδρεία, το κρυφό σχολείο και οι Σουλιώτισσες που <<αυτοκτόνησαν>> κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Σκοπός η αποεθνικοποίηση ,το ξερρίζωμα των νέων από την ιστορία και παράδοση, η άγνοια της πάλης του Ελληνισμού για 8 αιώνες τουλάχιστον ,μετά το 1204, η μετάλλαξη όλων μας σε πολίτες του κόσμου χωρίς ρίζες και ταυτότητα τη στιγμή που γι' αυτά πάλεψαν οι κλέφτες, οι αρματωλοί και οι νεομάρτυρες.
Ήταν φυσικό με τους <<αποδομητές>> της Ιστορίας η παραποίηση να περάσει και στα άλλα γεγονότα της αντίστασης των Σουλιωτών κατά του Αλή πασά. Η αυτοπυρπόληση του καλόγερου Σαμουήλ στο Κούγκι δεν έγινε ποτέ, είναι αμφίβολο αν ανατινάχτηκε η Δέσπω στου << Δημουλά τον Πύργο>> κι ο χορός του Ζαλόγγου ,όχι μόνο αποτελεί <<εθνικιστικό μύθο >>, αλλά πιθανόν οι Σουλιώτισσες να έπεσαν στο βάραθρο σπρωγμένες από τους ίδιους τους Σουλιώτες τους πολεμιστές.
Απαιτείται στις μέρες μας γνώση ορθή της Ιστορίας μας, εγρήγορση ,διότι διανύουμε το δυσκολότερο αιώνα ,για να μη μετατραπεί η χώρα μας σε χώρο διάβασης από ανατολή σε δύση. Η αποκαλυπτική ιστορικά ομιλία του κ. Καραμπελιά καθήλωσε το ακροατήριο και προκάλεσε γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.
4

5

6

7

Η επόμενη ομιλία καθορίστηκε για τη Δευτέρα 3/2/2014 με ομιλητές τον κ.Βασίλειο Νικόπουλο, τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Δρ. Νομικής με θέμα <<Το Έθνος των Ελλήνων>> και την κ. Χαρά Νικοπούλου, δασκάλα με θέμα << Η Ελληνίδα μάνα στην Ιστορία του Έθνους>> .Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνδιοργάνωση του Λυκείου Ελληνίδων Πιερίας και το Σύλλογο Πολυτέκνων Πιερίας.