9-12-2013 Χρήστος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ

5Ογκολόγος - Παθολόγος

"ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Τί πρέπει να γνωρίζουμε...?"

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας

-Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας

 

         Χρήστος Εμμανουηλίδης :

      "ΚΑΡΚΙΝΟΣ:  μία ετερογενή ομάδα παθήσεων από ανάπτυξη μεταλλαγμένων κυττάρων που πολλαπλασιάζονται και ζουν συνέχεια, απορροφούν την ενέργεια και
ζωντάνια των υγιών κυττάρων, επιβάλλονται σ' αυτά και προκαλούν την  θνητότητα".

 

 

 

 

6

Τη Δευτέρα 9/12/2013 οι φίλοι της Σχολής Γονέων - Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κατερίνης ενημερώθηκαν επιστημονικά και με απλό κατανοητό τρόπο για τον καρκίνο από το γιατρό κ.Χρήστο Εμμανουηλίδη, ογκολόγο-παθολόγο, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης. Το θέμα της ομιλίας ήταν "ΚΑΡΚΙΝΟΣ…Τι πρέπει να γνωρίζουμε…" και οι συνδιοργανωτές ήταν ο Ιατρικός και Φαρμακευτικός σύλλογος Πιερίας.

3

1

11

4

Ο ομιλητής όρισε τον καρκίνο ως μία ετερογενή ομάδα παθήσεων από ανάπτυξη μεταλλαγμένων ( μη φυσιολογικών) κυττάρων που πολλαπλασιάζονται και ζουν συνέχεια , απορροφούν την ενέργεια και ζωντάνια των υγιών κυττάρων ,επιβάλλονται σ’ αυτά και προκαλούν θνητότητα. Υπάρχουν πολλοί τύποι καρκίνου και πλήττουν όλα τα όργανα. Κυρίως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στον καρκίνο των πνευμόνων στις γυναίκες λόγω του καπνίσματος, του δέρματος από τη τρύπα του όζοντος, των λεμφωμάτων από τις τοξίνες, του τραχήλου της μήτρας στον τρίτο κόσμο από το AIDS ,του μαστού από την αλλαγή διατροφής και των μελανωμάτων ιδιαίτερα στην Αυστραλία στους άποικους –λευκούς από τη βόρεια Ευρώπη. Τα συμπτώματα ,αν είναι αρκετών μηνών, που πρέπει να μας ανησυχούν είναι η αλλαγή στις εντερικές συνήθειες-ούρηση, η ανεξήγητη αιμορραγία, τα ογκίδια του μαστού, η δυσκαταποσία, ο επίμονος βήχας και η βραχνή φωνή και η μεταβολή των σπίλων.
Η ασθένεια προκαλείται από τον τρόπο ζωής, το περιβάλλον, την κληρονομικότητα ή μπορεί να συμβεί <<τυχαία>> από λάθος του DNA .Αρνητικούς παράγοντες τρόπου ζωής αποτελούν το κάπνισμα, η πλούσια σε λιπαρά δίαιτα, η φτωχή σε λαχανικά και φρούτα ,η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και το παθητικό, το υπερβολικό οινόπνευμα, η υπεριώδης ακτινοβολία. Αποδείχτηκε με έρευνα ότι φιλικές ομάδες τροφίμων για υγιή οργανισμό αποτελούν τα λαχανικά και τα φρούτα ενώ επιβαρυντική είναι η υπερβολική χρήση του κρέατος ιδιαίτερα για το πάγκρεας. Ασπίδα προστασίας είναι η μεσογειακή διατροφή και με λίγες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γιαπωνέζες που τρέφονται κυρίως με σόγια, λαχανικά και ψάρι.
Όσον αφορά τους άλλους επιβαρυντικούς ,για τον καρκίνο ,παράγοντες το περιβάλλον με τους ρύπους συνήθως βρίσκεται έξω από τις δυνατότητές μας- ακόμη και η έκθεσή μας στην κινητή τηλεφωνία έχει αντικρουόμενα δεδομένα- ενώ η κληρονομικότητα δημιουργεί κατά 15% προϋποθέσεις για ανάπτυξη της νόσου. Ο στόχος της Ιατρικής είναι αρχικά η πρόληψη και στη συνέχεια η έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται με προληπτικούς ελέγχους π.χ. με κολονοσκόπηση για όλους και για τις γυναίκες με μαστογραφία άνω των 50 χρόνων. Ίσως η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση να διατηρούσαν στη ζωή πολλούς από τους 7252 Έλληνες που χάνουν τη μάχη με τη ζωή εξαιτίας του καρκίνου κάθε χρόνο.
Η θεραπεία μετά τη διάγνωση της νόσου είναι πλήρης στα αρχικά στάδια είτε με συμβατική ή κλασική χημειοθεραπεία ή με χειρουργική επέμβαση. Στα προχωρημένα στάδια ή στη μετάσταση παρατείνεται και βελτιώνεται η επιβίωση. Οι έρευνες για φάρμακα συνεχίζονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, που αποβλέπουν φυσικά και στην αύξηση των κερδών τους, ενώ η βιολογική έρευνα προσπαθεί να κατανοήσει μια απεραντωσύνη πληροφοριών.
Ο κ. Εμμανουηλίδης με την πείρα του τελείωσε με το μήνυμα προς όλους, μετά τη διάγνωση της νόσου, για ψυχραιμία, λογική και ρεαλισμό, ενημέρωση γιατρού και προσφυγή σε 2η ιατρική γνώμη, επικοινωνία με φίλους και συγγενείς, αισιοδοξία, παλληκαριά, φιλοσοφημένη πνευματικότητα και διατήρηση αξιοπρέπειας.
Στο κλείσιμο της ομιλίας η κ. Κακάνη , καθηγήτρια μαιών, ενημέρωσε για τον εμβολιασμό προληπτικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε κοπέλες από 12-26 ετών .Η εμπεριστατωμένη και κατανοητά δοσμένη αυτή ομιλία για ένα τόσο ενδιαφέρον για όλους θέμα προκάλεσε γόνιμο και ικανοποιητικό διάλογο.
Η τελευταία για το2013 ομιλία προγραμματίστηκε για την επόμενη Δευτέρα 16/12/2013 με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Ζούκα, αντιστράτηγο ε.α. με θέμα "ΒΑΛΚΑΝΙΑ-Μία Γεωστρατηγική και Γεωπολιτική προσέγγιση". Πριν από την ομιλία η Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών θα παρουσιάσει παραδοσιακά τραγούδια.

7