10-2-2014 Ιερομόναχος π.Εφραίμ Σιμωνοπετρίτης

3.jpg 

"Ο Χαρισματούχος γέροντας παπά Εφραίμ ο Κατουνακιώτης".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σύλλογος Προσκυνητών Αγίου Όρους "Παναγία η Πορταίτισσα".

 

      Ένα πνευματικό Αγιορείτικο συμπόσιο έζησαν οι φίλοι της Σχολής Γονέων Κατερίνης την
Δευτέρα 10 Φεβ. 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης.

Η παρουσία του Αγιορείτου
γέροντα Εφραίμ του Σιμωνοπετρίτου ήταν μια μυσταγωγική "μέθεξη" στα
"άδυτα" πνευματικά μονοπάτια των Ασκητών του Αγίου Όρους.

Ο π. Εφραίμ μας μίλησε με
γλαφυρό τρόπο για τον Άγιο γέροντα παπά-Εφραίμ Κατουνακιώτη, ο οποίος
"κοιμήθηκε εν Κυρίω" το 1998.

2.jpg

 

Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κατερίνης απόλαυσαν ένα πνευματικό αγιορείτικο συμπόσιο με τον Ιερομόναχο ".
Ο παπά Εφραίμ-ο παππούλης κατά τον ομιλητή- χαρισματική πνευματική προσωπικότητα του Αγίου Όρους εμπνέει και σήμερα με τις αρετές του της ταπείνωσης, της κατάνυξης και της σιωπής , διότι μέσα στα δεινά της πατρίδας μας αναζητά κανείς το αυθεντικό βίωμα, το ανόθευτο φρόνημα και τη βοήθεια προς τον αγωνιζόμενο αδελφό. Αξίες και πολύτιμες αρετές που βιώνουν αθόρυβα πολλοί αγιορείτες αδελφοί και μπορεί κάποιος να τους εντοπίσει μόνο με πνευματικά αισθητήρια.

4.jpg

1.jpg

2.jpg

        Ανεκτίμητος θησαυρός ο παππούλης, βιβλική μορφή, άνθρωπος της προσευχής, με αγάπη για τον Χριστό αξιώθηκε μεγάλων χαρισμάτων, όπως μαρτυρεί κι ο γέροντάς του Ιωσήφ ο Ησυχαστής- ο σπηλαιώτης-. Προκαλούσε τις ενέργειες της θείας χάριτος με την αδιάλειπτη προσευχή της ευχής, την αυτοσχέδια προσευχή, την υπακοή, την πνευματική εμπειρία του στην πατερική παράδοση, ασκήσεις με τις οποίες κατανίκησε τον εγωκεντρισμό και τη φιλαυτία. Με την αμεριμνησία του στα του κόσμου, τη φιλοπονία και τη νηπτική ιερουργία έφτασε σε υψηλά μέτρα θεοπτίας, ενώ η οσία του ζωή με την υπομονή των θλίψεων τον αντάμειψαν με θείες εμπνεύσεις (πληροφορίες από τον Θεό όπως έλεγε) και θαυματουργικές ιάσεις. Ο παππούλης διακρινόταν πάντα για τον ενάρετο λογισμό του ,τη συμπονετική για τους ανθρώπους καρδούλα του, την υπακοή στο γέροντα-τον ηγούμενο- έστω κι αν ήταν κάπως δύστροπος. Χωρίς ευλογία και υπακοή δεν προχωράς στην πνευματική ζωή, έλεγε. Οι μεν μοναχοί στο γέροντα –ηγούμενο ,οι δε λαïκοί στον πνευματικό τους. Τόνιζε πάντα μέσω της προσευχής να αποκαλύπτει ο Θεός τα αιτήματα όλων αρκεί να είναι κατά το θέλημά του .Πυρίκαυστος κατά τη θεία λειτουργία συμμετείχε με φόβο και τρόμο όχι τυπικά στις ευχές αλλά απλά, κατανυκτικά, νηπτικά. Με προσευχή στην Παναγία και στην Αγία Παρασκευή βίωσε θαυματουργικές ιάσεις σε ασθένειές του για να μην αφήσει το Άγιο Όρος και νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

5.jpg

6.jpg

7.jpg

        Οι συμβουλές προς μοναχούς και κοσμικούς αφορούν στον οπλισμό με πνευματικά όπλα εγκράτειας γαστρός, οφθαλμών , αδιάκριτη υπακοή προς όλους, υπομονή στις θλίψεις και αντρικό φρόνημα ενάντια στο μεγαλύτερο εχθρό ,τον εαυτό μας. Η μοναχική ζωή είναι "βία φύσεως διηνεκής" και απαιτεί ταπείνωση και υπακοή. Αυτή η αρετή έκανε τον Θεό άνθρωπο και μεταλλάσσει τον άνθρωπο σε Θεό. Βιώνεται για να μην κολασθεί κάποιος από ανυπακοή, να έχει μισθό στη βασιλεία του Θεού και από άσκηση τέλειας αγάπης. Άλλωστε ο σκοπός του ανθρώπου είναι ο αγιασμός και κατά τον άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ η απόκτηση του αγίου Πνεύματος. Γοητευμένοι από την πνευματικότητα της ομιλίας του π. Εφραίμ του Σιμωνοπετρίτη οι ακροατές τον "προκάλεσαν" με τις ερωτήσεις τους σε γόνιμο διάλογο.
Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 24/2/2014 με ομιλήτρια την κ. Χάρι Δημητρακούδη, παιδαγωγό-θεολόγο, με θέμα "Ο άντρας μου και ...εγώ".

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

19.jpg

20.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg