17-3-2014 γέρων Νίκων

1Μοναχός Νέας Σκήτης Αγίου Όρους

"Τα Μυστήρια"

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ένωση Θεολόγων Πιερίας

-Σύνδεσμος συμπαράστασης οικογένειας "ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ".

 

      Mιά Εξαιρετική, εμπεριστατομένη, μεστή νοημάτων και παραδειγμάτων διάλεξη για τα "Μυστήρια" της Εκκλησίας μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης απο τον Αγιορείτη Μοναχό γέροντα Νίκωνα.

 

Τη Δευτέρα 17/3/2014 η Σχολή Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είχε ως ομιλητή το γέροντα Νίκωνα, μοναχό Νέας Σκήτης Αγίου Όρους, με θέμα "Τα Μυστήρια" στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κατερίνης. Η εισήγηση ήταν μυσταγωγική και καθήλωσε το ακροατήριο.

6


      Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην πίστη ως βίωμα κι όχι ως αποτέλεσμα γνώσης. Η πίστη είναι ζωή και σώζεται κάποιος επειδή αποδεικνύει στην πράξη την πίστη του. Ο Χριστός έφερε νέα ζωή και ζει κάποιος σωστά αν Τον αγαπά και τηρεί τις εντολές του. Αν ζει κάποιος σωστά τότε θα έχει σωστές σκέψεις και ορθή φιλοσοφία. Το ανθρώπινο γένος κληρονόμησε από τον Αδάμ τη φθορά και τον θάνατο. Όμως ο Θεός από αγάπη άνοιξε για δεύτερη φορά τις πύλες του Παραδείσου μέσω των μυστηρίων.

 

3

4


     Η χάρις μέσω των μυστηρίων απομακρύνει τους δαίμονες, οι οποίοι βρίσκουν αντίσταση στους βαπτισμένους που ζουν συνειδητά. Τα μυστήρια δεν είναι φιλοσοφία ούτε γνώσεις που θα μας σώσουν. Η πίστη δε στηρίζεται σε πειθώ και επιχειρήματα αλλά σε βιώματα προσωπικά. Κι επειδή ο Θεός δεν αποκαλύπτεται, γιατί η αποκάλυψη δεν είναι στα μέτρα μας, η πίστη μαθαίνεται με την έρευνα- Ερευνάτε τας γραφάς-. «Έρχου και ίδε»  η προτροπή του αποστόλου Φίλιππου στον Ναθαναήλ απευθύνεται διαχρονικά σε όσους αναζητούν την αλήθεια και ποθούν τη σωτηρία τους. Ο γέρων Νίκων όλα αυτά τα στήριξε σε πραγματικά γεγονότα ανθρώπων που γνωρίζοντας μέσω μυστηρίων τον Θεό ,βίωσαν την πίστη τους και απελευθερώθηκαν από τα δαιμόνια.

5

2


     Η δύναμη των μυστηρίων είναι τεράστια και κατά τον Νικόλαο Καβάσιλα οι πύλες των μυστηρίων θεωρούνται ανώτερες από αυτές του Παραδείσου. Στο μυστήριο της εξομολόγησης ξαλαφρώνει κάποιος , ενώ με το μυστήριο του γάμου εισέρχεται κανείς σε άλλο κόσμο. Τα μυστήρια δεν έχουν μαγική δύναμη, γιατί η μαγεία σε εκβιάζει άθελά σου .Στα μυστήρια γίνεται αλλαγή κοσμογονική, επειδή το θέλεις, χωρίς όμως να καταργείται η ελευθερία. Η χάρις του Θεού μεταδίδεται μέσω του «διαχειριστή» ιερέα και ο τελευταίος την αποκτά με το μυστήριο της ιερωσύνης. Ο Χριστός κατά τον ιερό Χρυσόστομο είναι πατήρ και αδελφός και νυμφίος και οικία και τροφεύς και ιμάτιο και ρίζα αρκεί να προστρέξει κανείς σ’ Αυτόν που είναι ο καλύτερος πρεσβευτής στον Πατέρα. Ο μυσταγωγικός αγιορείτικος λόγος δημιούργησε διάλογο για περαιτέρω επεξήγηση και γνώση.

7

8

9

10

11

12

13

    Με την ομιλία του γέροντα Νίκωνα ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις της Σχολής Γονέων για το 2013-2014. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ.Κωνσταντίνος Κορομπίλης με την ομιλία αυτή, συμπληρώθηκαν 25 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς της Σχολής Γονέων -Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στην οποία 550 ομιλητές σε 513 διαλέξεις τίμησαν και κόσμησαν την Σχολή όλα αυτά τα χρόνια.  Η επόμενη ομιλία προγραμματίστηκε για την Δευτέρα 3-11-2014 με την καινούρια Ακαδημαική χρονιά 2014-2015.