20-1-2014 Υποναύαρχος ε.α. Γεώργιος ΜΑΛΦΑΣ

04Υποναύαρχος Π.Ν. ε.α.

"ΙΜΙΑ 18 Χρόνια μετά...".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.

 Κυβερνήτης "Πολεμιστή" Γ.ΜΑΛΦΑΣ πρός Τούρκικη ακτοφυλακίδα: "Βρίσκεστε σε Ελληνικά χωρικά ύδατα. Παραβιάζετε την συνθήκη περί αβλαβούς διέλευσης. Απομακρυνθείτε ΑΜΕΣΑ".

Τη Δευτέρα 20/1/2014 η Σχολή Γονέων –Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης παρουσίασε την πρώτη για το 2014 ομιλία της στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης με ομιλητή τον υποναύαρχο Π.Ν.ε.α. Γεώργιο Μάλφα  και θέμα "ΙΜΙΑ 18 χρόνια μετά…".Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου.
Ο ομιλητής, που όπως είπε εκπαιδεύτηκε για πολεμιστής, θα αποκάλυπτε το δικό του κομμάτι αλήθειας που του αναλογούσε μια που όλη την αλήθεια για τα Ίμια την ξέρει μόνο ο Θεός. Η εμπειρία του στο Π.Ν. και η "ναυτωσύνη" του, του αποκάλυψαν το ναυτικό ως την καλύτερη κοινωνία και τον Έλληνα ως τον καλύτερο άνθρωπο .Ήταν κυβερνήτης στο πολεμικό πλοίο "Πολεμιστής" για περιπολία στο Αιγαίο και πάντα έτοιμος για απόπλου όταν στις 26/12/1995 έμαθαν ότι ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο προσάραξε στα Ίμια .Απομακρύνθηκε με επιτυχία με ρυμουλκό. Αργότερα φάνηκε ότι αυτή θα ήταν η αρχή αντιδικιών, διότι επέστρεψαν στις 29/1/1996 στις βραχονησίδες Ίμια λόγω τουρκικών αξιώσεων και συγκέντρωσης πολεμικών της γειτονικής χώρας.


06

 

01

02

Ο φόβος για πιθανή εμπλοκή διαχέονταν παντού κι έπρεπε να μεταλλαχθεί σε εργαλείο ψύχραιμης εκμετάλλευσης. Από κοντά Τούρκοι δημοσιογράφοι βιντεοσκοπούσαν για τα κανάλια τους. Ο κυβερνήτης Μάλφας με τον << Πολεμιστή>> παρακολουθούσε στενά την τουρκική πυραυλάκατο "Φιρτίνα" καθώς στο σκοτάδι διακρίνονταν οι αργές κινήσεις των πλοίων. Για κάθε ενδεχόμενο αποβιβάστηκαν βατραχάνθρωποι στα Ίμια.
Με εντολή του ΓΕΝ και τις εντολές του "Πολεμιστή" προς τα τουρκικά πλοία να παύσουν τις παραβιάσεις και να φύγουν από τα ελληνικά ύδατα ,προπαντός όμως με την αποφασιστικότητα του ομιλητή ,δεν έμεναν πάνω από 5-25 λεπτά και δεν κούνησαν ούτε ένα ελληνικό πλοίο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες, νοτιάς 8-9 μποφόρ. Παρά τις εντολές των ανωτέρων να ελλιμενισθούν σε απάνεμο λιμάνι δεν αποχώρησαν στιγμή προς μεγάλη χαρά των ντόπιων ψαράδων και των κατοίκων της Κω. Η δίμηνη παραμονή τους εκεί με την εμπειρία και ψυχραιμία του κ. Μάλφα αποδείχτηκε απαραίτητη κι έγινε αποδεκτή από παντού παρόλο που τα τουρκικά εμπορικά πλοία τον έβριζαν προκλητικά.

03

05
Αυτές οι εθνικές και προσωπικές δύσκολες ώρες έδειξαν δύναμη ψυχής που σμιλεύτηκε από τη διαπαιδαγώγηση της οικογένειας και έξυπνη σκέψη, όχι άσκοπες παλικαριές , για επιβίωση του έθνους και των παιδιών.
Η μεστή, λιτά ουσιαστική κατάθεση ψυχής και εμπειρίας του ομιλητή προκάλεσε έντονο προβληματισμό και ερωτήσεις που απαντήθηκαν κατάλληλα, ήρεμα, χωρίς πολιτικό σχολιασμό.

07

08

09

Στη συνέχεια το Δ.Σ. της Σχολής Γονέων έκοψε την Βασιλόπιτα της για το 2014, σε γνωστό κέντρο της πόλης.
Η επόμενη ομιλία προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 27/1/2014 με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Καραμπελιά, εκδότη-συγγραφέα με θέμα "Συνωστισμένες στον Ζάλογγο".