1-12-2014 π.Σάββας Αγιορείτης

1-12-2014 π.Σάββας ΑγιορείτηςΙερομόναχος - Πνευματικός Ι.Μ. Αγ. Αναργύρων Πενταπλατάνου Γιαννιτσών.

"Η Οικογένεια & Αγωγή των παιδιών κατά τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ιεραποστολικός Σύλλογος "ΚΥΡΙΑΚΗ".

-Σύλλογος Συμπαράστασης Οικογένειας "ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ".

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/YEGF5_qWXHQ

.

 

     Καθήλωσε τους φίλους του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης ο Αγιορείτης ιερομόναχος π.Σάββας με την Παιδαγωγική του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου για την οικογένεια, στήν κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της πόλης.

Παιδαγωγική "εν Χριστώ" και ελεγκτική για τους γονείς ήταν η ομιλία του ιερομόναχου π. Σάββα Αγιορείτη με λόγους και
νουθεσίες του αγίου Πορφυρίου , τη Δευτέρα 1/12/2014. Το θέμα της ήταν «Η οικογένεια και αγωγή των παιδιών κατά τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη».

 

1-12-2014 π.Σάββας Αγιορείτης

1-12-2014 π.Σάββας Αγιορείτης

    Πριν από την ομιλία οι φίλοι της Σχολής Γονέων- Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης χάρηκαν παραδοσιακά τραγούδια από την μικτή χορωδία Αγίου Γεωργίου Κολινδρού και την παραδοσιακή ορχήστρα «Ευωχία» υπό τη διεύθυνση του κ. Αντώνη Θανουρή.

1-12-2014 π.Σάββας Αγιορείτης

1-12-2014 π.Σάββας Αγιορείτης

1-12-2014 π.Σάββας Αγιορείτης

   Ένα χρόνο μετά την αγιοκατάταξη του Αγίου Πορφυρίου ο π.Σάββας μας θύμισε πολύτιμες συμβουλές για την αγωγή των παιδιών, ύστερα από
συνομιλίες του γέροντα με υποψήφιους γονείς ή στενοχωρημένους γονείς από τα σοβαρά προβλήματα των παιδιών τους. Η ασχολία και αγωγή των παιδιών ξεκινά από τη σύλληψή τους και φτάνει στην ενηλικίωση. Το έμβρυο αντιλαμβάνεται τα πάντα και συναισθάνεται την ψυχολογική κατάσταση της μητέρας του. Επομένως η προσεκτική στάση, η αγάπη και η μυστηριακή ζωή των γονέων επιδρά θετικά στο παιδί που θα
γεννηθεί και η σωστή αγωγή των πέντε πρώτων χρόνων, που είναι καθοριστικοί για τη μετέπειτα ζωή του, βοηθάει κυρίως στην κατά Θεόν παιδαγωγία του. Η ασχολία με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών πρέπει να είναι διαρκής κι όχι μόνο όταν παρουσιάζονται τα προβλήματα της εφηβείας. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει χαρακτηριστικά ότι αν μείνει το παιδί χωρίς χρήματα δεν παθαίνει τίποτε, αν μείνει όμως χωρίς αρετή καταστρέφεται.

1-12-2014 π.Σάββας Αγιορείτης

1-12-2014 π.Σάββας Αγιορείτης

     Η σωστή διαπαιδαγώγηση πραγματώνεται με ορθά κριτήρια και σύμφωνα με το νόμο του Θεού, όχι κατά το δοκούν –με την κρίση του κόσμου ή με ανακύκλωση λανθασμένων πρακτικών του παρελθόντος. Αν υπάρχει αγάπη ανιδιοτελής εν Χριστώ, που δεν ασχημονεί θα ακτινοβολήσει και στα παιδιά που θέλουν να βλέπουν έργα κι όχι να ακούνε συμβουλές . Έτσι το παιδί θα αποκτήσει ταπείνωση,θα πάψει να αποτελεί το κέντρο του κόσμου και θα αποφύγει την κενοδοξία, την υπερηφάνεια και τη φιλαυτία. Πετυχημένη διαπαιδαγώγηση κατά τον άγιο Πορφύριο
είναι ο εξαγιασμός των γονέων, διότι πολλές φορές τα παιδιά γίνονται «φωτοαντίγραφά» τους. Οι έριδες στο σπίτι, το άγχος, η υπερπροστασία επηρεάζουν αρνητικά τα παιδικά βιώματα και στη συνέχεια τη μετέπειτα ζωή του. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται οι κολακείες και οι
έπαινοι που οδηγούν τα παιδιά-και τους μεγαλύτερους ακόμη- σε οίηση, εγωισμό και ψεύτικη ιδέα για τον εαυτό τους. Δε θα απορρίπτονται βέβαια τα απαραίτητα Παιδαγωγικά μέσα όπου είναι αναγκαίο, καλό όμως είναι αντί για τόνωση της αυτοπεποίθησης να αποκτάται η πίστη στην Πρόνοια του Θεού .Τελειώνοντας ο ομιλητής θύμισε για άλλη μία φορά πως αιτία της κατάθλιψης είναι ο εγωισμός και στην υγεία της ψυχής συντελεί η ταπείνωση.

1-12-2014 π.Σάββας Αγιορείτης

1-12-2014 π.Σάββας Αγιορείτης

      Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 8/12/2014 με τη μουσικοθεατρική παράσταση από το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου για την Κατερίνη με θέμα «Ο Τόπος – Οι Άνθρωποι». Συνδιοργανώνεται με το Φεστιβάλ Ολύμπου ΟΡ.ΦΕ.Ο.