10-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

610-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

Αξιωματικός ε.α. - Συγγραφέας

"Η Παράδοση του Αμντουλάχ Οτσαλάν".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών

-Ένωση Εφέρδων Αξιωματκών

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/7Mr93wMMG7w

.

 

      Μιά εξαιρετικά εμπεριστατωμένη ανάλυση για το Μεσανατολικό, την Κύπρο και την σύνδεση των εξελίξεων με τους Κούρδους και την παράδοση του Αμντουλάχ Οτσαλάν, στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης, έδωσε ο κ. Σάββας Καλεντερίδης "μαγεύοντας" το κοινό του.

Τη Δευτέρα 10/11/2014 οι φίλοι της Σχολής Γονέων-Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης, που κατέκλυσαν το Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης, απόλαυσαν την αναλυτική ομιλία του κ. Σάββα Καλεντερίδη, αξιωματικού Ε.Σ., ε.α.- συγγραφέα, γεωπολιτικού αναλυτή με θέμα  «Κύπρος – Οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό - Η Παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν». Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών και την Ένωση Εφέδρων Αξιωματικών.

 

10-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

10-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

   Ο ομιλητής με αφορμή την παράδοση Οτσαλάν παρουσίασε, όπως είπε ανορθόδοξα το θέμα του, εφόσον το Αιγαίο, η Κύπρος, η Μέση Ανατολή γενικά σχετίζονται λίγο-πολύ με το Κουρδικό. Σχετικά με την Κύπρο παρατηρεί κανείς για πρώτη φορά μετά το 1965 αλλαγή στρατηγικής από πλευράς Η.Π.Α. και Αγγλίας. Ενώ πρώτα η πολιτική τους ήταν από ευμενώς ουδέτερη έως υποστηρικτική για την Τουρκία ,τώρα λόγω συμφερόντων οικονομικών- οικόπεδα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Κύπρου- είναι υπέρ του κυρίαρχου κράτους της Κύπρου. Η αλαζονική και στατική πολιτική της Τουρκίας προσέκρουσε στη διπλωματική συνεργασία Λευκωσίας-Αθήνας, στην είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε  το 2004, στο σωστό σχεδιασμό των κυπριακών κυβερνήσεων (Τάσος Παπαδόπουλος, Γιάννος Κρανιδιώτης ) στην άρνηση του σχεδίου Ανάν και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ.

10-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

10-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

Η εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου από μεγάλες εταιρίες, Αμερικανικές, Εβραϊκές, Ιταλικές, Κορεατικές ανάγκασε την Τουρκία να χρησιμοποιήσει βία και απειλές με στόχο την αλλαγή διαπραγματεύσεων και συνεκμετάλλευσης, πράγμα καταδικαστέο από Ε.Ε και αλλαγή πολιτικής από μέρους των Η.Π.Α. Η τελευταία άλλωστε φάνηκε με το ζήτημα των Κούρδων ιδιαίτερα στην πολιορκία στο Κομπάνι που μετά από 20 μέρες πολιορκίας από Τούρκους και Ισλαμιστές η Αμερική έστειλε από αέρος πολεμοφόδια, την ίδια στιγμή που Κούρδοι και γιατροί του Κόσμου διαδήλωναν στη Δύση.

10-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

10-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

Τις τελευταίες ημέρες ορισμένα ΜΜΕ, παρουσιάζουν -θέλουμε να ελπίζουμε από άγνοια- τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις «βόλτες» τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θάλασσα του Αιγαίου με έναν τρόπο που πλήττεται το ήδη καταρρακωμένο ηθικό του ελλληνικού λαού σε Κύπρο και Ελλάδα. Το «παιχνίδι» στην περιοχή της Αν. Μεσογείου παίζεται στο γήπεδο του διεθνούς δικαίου, της πολιτικής, της διπλωματίας, των διεθνών σχέσεων και των συμφωνιών με χώρες και ενεργειακές εταιρείες. Στο γήπεδο αυτό η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος, είναι εξαιρετικά ισχυρή, ενώ από την άλλη πλευρά η Τουρκία απολύτως ανίσχυρη. η Τουρκία αποπειράθηκε αλεπάλληλες φορές να ανατρέψει τα δεδομένα στο γήπεδο αυτό. Έκανε διαβήματα σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο να ακυρώσουν τις συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ, έκανε αλεπάλληλα διαβήματα σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία και Κορέα να αποτρέψουν τις ενεργειακές εταιρείες να υπογράψουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, κίνησε γη και ουρανό για να πείσει την NobleEnergy, την Delek, την TOTALτην KOGAZκαι την ENIνα μην υπογράψουν συμφωνίες, να μην στείλουν ερευνητικά σκάφη και να μην στήσουν εξέδρες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ιδιαίτερα όσον αφορά το Οικόπεδο 12 και την εξέδρα άντλησης της NobleEnergy – Delek, η Άγκυρα έκανε προειδοποιητικές δηλώσεις ότι θα αντιδράσει κάνοντας χρήση στρατιωτικής βίας, σε περίπτωση εγκατάστασής της εκεί. Η εξέδρα εγκαταστάθηκε και βρικσόμαστε στα τελευταία στάδια πριν την έναρξη της εξόρυξης του φυσικού αερίου. Τις ημέρες που το ερευνητικό σκάφος-πλατφόρμα Saipem 10000 του κονσόρτσιουμ ENI- KOGAZέπλεε προς το Οικόπεδο 9, όπου εγκαταστάθηκε για να εκτελέσει τις διερευνητικές γεωτρήσεις, η Τουρκία έστειλε στην ευρύτερη περιοχή το δικό της ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από δυο φρεγάτες, με σκοπό να εκφοβίσει τους Ιταλούς και τους Κορεάτες και να εκτρέψει με τον τρόπο αυτό το χρονοδιάγραμμα εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων αλλά και των ρου των εξελίξεων, όπως αυτές έχουν προδιαγραφεί από τις προαναφερθείσες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα πρέπει να διολισθήσουμε στην πολιτική των κανονιοφόρων και φυσικά σε έναν ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο, ο οποίος είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. η Τουρκία δεν θα χάσει μόνο στο πεδίο της μάχης και του ελληνοτουρκικού μετώπου, όπου η Ελλάδα έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως ισχυρότατη αντιαεροπορική άμυνα, S-300, PATRIOT, TORM-1, OSA, ισχυρή πολεμική αεροπορία με αεροσκάφη τουλάχιστον ισάξια των τουρκικών και πυραύλους SCALP, υποβρύχια τ. 214, που είναι ίσως τα καλύτερα του κόσμου επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Απάτσι και πόσα άλλα…

10-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

10-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

Θα χάσει αυτομάτως τουλάχιστον το ένα τέταρτο του εδάφους της και η τουρκική κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Άλλωστε, η Κομπάνι φωτίζει το δρόμο στους Κούρδους, μην το ξεχνάμε αυτό!

Η παράδοση του Αμντουλάχ Οτσαλάν, πριν από λίγα χρόνια, στους Τούρκους καταδικάστηκε ηθικά και εθνικά στη συνείδηση των Ελλήνων. Στη σημερινή εποχή αποδεικνύεται ότι μας συμφέρει να κτίσουμε γέφυρα φιλίας με Κούρδους όχι εναντίον των Τούρκων αλλά για την ειρήνη της περιοχής. Τα γεγονότα εθνικά και διεθνή πρέπει να κρίνονται αντικειμενικά και με ευθυκρισία κι όχι με κομματικά κριτήρια. Η προσήλωση στη σωστή διπλωματία και στη στρατηγική του διεθνούς δικαίου μαζί με τα σπουδαία όπλα των Ε.Δ. και ιδιαίτερα το περίσσευμα ψυχής των στρατευμένων ,παρά την οικονομική κρίση, θα βοηθήσουν την πατρίδα μας σε ορθή διαχείριση εθνικών κρίσεων. Για όλους τους παραπάνω λόγους, χρειάζεται στρατηγική ψυχραιμία, ελληνική ευστροφία και εθνική αυτοπεποίθηση.

10-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

10-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

10-11-2014 Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

Η επόμενη εκδήλωση, με συνδιοργάνωση του Α.Π.Σ. Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ», προγραμματίστηκε για τις 17/11/2014. Ομιλητές θα είναι ο κ. Σπύρος Ανδριόπουλος, διευθυντής Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Γιάννης Μαμουζέλος , αθλητικογράφος-συγγραφέας και ο κ. Κυριάκος Λαζαρίδης, με θέμα «Μαραθώνας – Μαραθώνιος Δρόμος – Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου».