Αθλητικογράφος - Διεθ. ΑΣΑΕΔ - Μαραθωνοδρόμος
"Μαραθώνας -Μαραθώνιος Δρόμος - Μουσείο".
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
-Α.Π.Σ. Δρομέων Πιερίας "Ζεύς".
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/LoYVOEaoVWQ
.
«Άρωμα» Μαραθωνίου δρόμου από τρείς εξέχοντες ομιλητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της σχολής Γονέων κατερίνης στο Ειδικό Αφιέρωμα για τον ¨Αυθεντικό" Μαραθώνιο Δρόμο και το Μουσείο του Μαραθώνιου Δρόμου.
Μία εμπεριστατωμένη αθλητικά εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της Σχολής Γονέων-Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης, τη Δευτέρα 17/11/2014, καθώς και οι αθλητές και γενικά οι φίλοι του αθλητισμού στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης. Μίλησαν ο κ. Γιάννης Μαμουζέλος, αθλητικογράφος και συγγραφέας, ο κ. Σπύρος Ανδριόπουλος, διευθυντής Ανωτάτου Συμβ. Αθλητισμού Εν. Δυνάμεων και μαραθωνοδρόμος και ο κ. Κυριάκος Λαζαρίδης, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Μαραθωνίου Αθηνών και μαραθωνοδρόμος με θέμα «Μαραθώνας-Μαραθώνιος Δρόμος- Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου». Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Α.Π.Σ. Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ» που έχει πενταετή παρουσία στα αθλητικά δρώμενα.
Ο κ. Μαμουζέλος , ο πρώτος ομιλητής , αναφέρθηκε στην αρχή στο ιστορικό του Μαραθώνα με την νικητήρια μάχη των Αθηναίων και Ελλήνων γενικότερα εναντίον των Περσών το 490 π.Χ. και τον αγγελιοφόρο που έτρεξε την απόσταση μέχρι Αθήνα για την αναγγελία της νίκης. Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε ως άθλημα ο δρόμος τόσων χιλιομέτρων-καθιερώθηκε εδώ και κάποια χρόνια σε 42.195 μέτρα- και ως άθλημα θεσπίστηκε στην Αθήνα το 1896 με νικητή τον Σπύρο Λούη από το Μαρούσι. Από τον Μαραθώνα έγινε η εκκίνηση και κατέληξε στο Παναθηναϊκό Στάδιο που εσείετο από τις ζητωκραυγές για τον Έλληνα νικητή Λούη. Και ο δεύτερος, ο Βασιλάκος επίσης Έλληνας. Την επόμενη χρονιά έγιναν στη Βοστώνη και στην Αθήνα ξανά το 1906. Έτσι καθιερώθηκε ως άθλημα και λόγω της δημοφιλίας του καθιερώθηκε τελευταίο στους Ολυμπιακούς αγώνες. Σήμερα αποκαλείται αυθεντικός μαραθώνιος, είναι δομημένος από τον ΣΕΓΑΣ , τιμά και τη μνήμη του ειρηνιστή Λαμπράκη, ενώ ξεφεύγει από τα στενά αθλητικά όρια εφόσον αποτελεί και τουριστικό, οικονομικό και κοινωνικό γεγονός με κοινωνική προσφορά. Σκοπός του η προβολή του αθλήματος, το δρομικό κίνημα και η προσέλκυση των νέων στον κλασικό αθλητισμό.
Ο δεύτερος ομιλητής ο κ. Ανδριόπουλος, μαραθωνοδρόμος με διακρίσεις και 25 συμμετοχές παγκοσμίως, αφού αναφέρθηκε στην αυτοθυσία του Αθηναίου οπλίτη-ημεροδρόμου το 490 π.Χ. που εξέπνευσε αφού είπε το « Νενικήκαμεν», ( αναφέρεται ο Ευκλής ή ο Φειδιππίδης χωρίς επίσημη μαρτυρία) τόνισε πως το άθλημα του Μαραθωνίου από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα κέρδισε αθλητές και φιλάθλους ώστε σήμερα αγωνίζονται στο Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βερολίνο πάνω από 60.000 αθλητές. Οι καλύτεροι χρόνοι επιτυγχάνονται σε επίπεδες διαδρομές, κοντά σε θάλασσα, με καλές κλιματολογικές συνθήκες και ελάχιστη υγρασία. Ο καλύτερος χρόνος σημειώθηκε φέτος στο Βερολίνο στις 28/9/2014 από άντρα, 2 ώρες 2 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα. Γυναίκα αθλήτρια τερμάτισε με καλύτερο χρόνο 2 ώρες, 15 λεπτά και 25 δεύτερα. Αναφέρθηκε ο σπουδαίος αθλητής Στέλιος Κυριακίδης που αντί για άλλη ανταμοιβή που του πρόσφεραν οι Αμερικανοί το 1946 ζήτησε τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα για τους Έλληνες που δεινοπαθούσαν μετά τον πόλεμο και από τον εμφύλιο. Με την κατάλληλη προετοιμασία μπορεί κάποιος να μη γίνει ίσως πρωταθλητής αλλά να χαρεί τη συμμετοχή στον αγώνα των 42.195 μέτρων, να βάλει στόχους, να αποκτήσει συγκέντρωση για τον σκοπό που έταξε κι έτσι να υπερβαίνει και τις δυσκολίες της ζωής.
Ο τρίτος ομιλητής ο κ. Λαζαρίδης, συμμετοχή σε 50 μαραθωνίους, αναφέρθηκε στο μουσείο Μαραθωνίου δρόμου, που προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά, εκ μέρους της διευθύντριας κ. Σπανού. Το μουσείο βρίσκεται 100 μέτρα από την εκκίνηση του δρόμου στον Μαραθώνα, ιδρύθηκε το 2004 και περιλαμβάνει 4.000 εκθέματα. Αυθεντικά μετάλλια και κειμήλια από τον Σπύρο Λούη, τον Κυριακίδη μέχρι και τους σύγχρονους αθλητές. Είναι επισκέψιμο και ιδιαίτερα αγαπητό στους μαθητές δημοτικών σχολείων. Οι ομιλητές γοήτευσαν τους ακροατές αθλητικά και προκάλεσαν διάλογο με εύστοχες απαντήσεις.
Η επόμενη εκδήλωση, προγραμματίστηκε για τηΝ Δευτέρα 1/12/2014 με ομιλητή τον Ιερομόναχο π. Σάββα Αγιορείτη και θέμα "Η Οικογένεια και Αγωγή των παιδιών κατά τον άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη". Θα συμμετέχει η μικτή χορωδία Αγ. Γεωργίου Κολινδρού και η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Ιεραποστολικό Σύλλογο «ΚΥΡΙΑΚΗ» και τον Σύλλογο Συμπαράστασης Οικογένειας «ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ».