2-3-2015 Δημήτριος ΔΗΜΗΝΑΣ

Βράβευση του τέως Προέδρου κ. Δημηνά απο τον νύν Π΄ροεδρος της Σχολής Γονέων Κατερίνης κ. Κορομπίλη.Δικηγόρος - τ.Επιμελητής Ανηλίκων

"Η Βία στην Οικογένεια και στο Σχολείο".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Εκπαιδευτικό Συγκρότημα  "ΠΛΑΤΩΝ".

-Δικηγορικός Σύλλογος Πιερίας

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/QR3AD0RSCeE

.

 

      O Ιδρυτής της Σχολής Γονέων Κατερίνης κ.Δημήτριος Δημηνάς ώς ομιλητής αυτή την φορά, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης σε μιά έντονα φορτισμένη και συγκινησιακή ατμόσφαιρα ανέπτυξε το θέμα για την Οικογενειακή Βία και το Bulling στο σχολείο. Διάνθισε το θέμα του με πλήθος παραδειγμάτων από την πλούσια επαγγελματική του εμπειρία ώς Δικηγόρου και Επιμελητού ανηλίκων, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινησιακή βλέποντας ότι ο σπόρος ο οποίος φυτεύτηκε το 1989 έγινε ένα μεστό δένδρο το οποίο συνεχίζει
(26 χρόνια τώρα) να δίνει πλούσιους τους καρπούς του σε επιστημονική γνώση, βιώματα και εμπειρίες των εκατοντάδων ομιλητών της Σχολής Γονέων Κατερίνης.

 

 

Λίγα λόγια για την Ίδρυση της Σχολής Γονέων Κατερίνης
Ο θεσμός των Σχολών Γονέων Αθηνών το έδωσε το έναυσμα να δημιουργηθεί και στην Κατερίνη μια τέτοια Σχολή, που θα συνέβαλε στην παροχή γνώσεων στους γονείς και κηδεμόνες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σχέσεων και διαπαιδαγώγησης των παιδιών.
Μετά σχετική ενημέρωση του κ. Δημηνά στον τρόπο λειτουργίας των Σχολών κάλεσε τον Απρίλιο του έτους 1989 ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής Σχολής Γονέων Αθηνών και μετά από σχετική διάλεξη αποφασίστηκε η ίδρυση της Σχολής Γονέων Κατερίνης, της πρώτης μετά την Αθήνα σε όλη την επικράτεια.Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο

3

1

απαρτίστηκε τότε από τα υπάρχοντα μέλη της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων για λόγους άμεσης λειτουργίας.Πρόεδρος σύμφωνα με το Νόμο ήταν ο εκάστοτε Εισαγγελέας (τότε ο κ.Σταμάτης). Ακολούθησε μετά από τριετία , η σύστασή της ως συλλόγου με εκλεγμένο έκτοτε ανά τακτικά χρονικά διαστήματα Διοικητικό Συμβούλιο ,με πρώτο εκλεγμένο Πρόεδρο τον κ.Δημηνά.Στην αρχή της λειτουργίας της η Σχολή Γονέων πραγματοποιούσε τις εκδηλώσεις της στην αίθουσα- εντευκτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης,
Το έτος 1999 & το 2009 με την συμπλήρωση 10ετούς και 20ετούς λειτουργίας διοργανώθηκαν επετειακές διημερίδες με εισηγητές διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Όλες οι ομιλίες είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Σχολής στό : www.sxoligoneon.gr

 

O Δημήτριος Δημηνάς στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Δευτέρα 2-3-2015.

Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της Κατερίνης μας επίκαιρη ομιλία με θέμα τη σχολική και οικογενειακή βία. Ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος δικηγόρος και τέως επιμελητής ανηλίκων κ. Δημήτριος Διμηνάς. Ο ομιλητής, άριστος γνώστης του θέματος, το ανέπτυξε με διεξοδικό και ευχάριστο τρόπο, αναφέρονταν μάλιστα πολλά περιστατικά βίας από τη μακρά επαγγελματική του εμπειρία.
Στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι η βία που τόσο πολύ πλήττει την εποχή μας, είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης των ηθικών και πολιτιστικών αξιών, της φτώχειας, της ανέχειας και της ανεργίας. Η οικογένεια έπαψε να αποτελεί καταφύγιο για το παιδί, το χάδι, η στοργή και η θαλπωρή λιγόστεψε στις μέρες μας. Η επιθετικότητα είναι αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης και διευκολύνεται από τον τρόπο που λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και το σχολείο και η οικογένεια.

O Δημήτριος Δημηνάς στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Δευτέρα 2-3-2015.

O Δημήτριος Δημηνάς στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Δευτέρα 2-3-2015.

O Δημήτριος Δημηνάς στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Δευτέρα 2-3-2015.

O Δημήτριος Δημηνάς στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Δευτέρα 2-3-2015.

Ο νόμος φυσικά προστατεύει τον πολίτη από κάθε μορφής επιθετικότητα που καταλήγει σε σωματικές βλάβες, προσβολές, απειλές, ψυχολογικό καταναγκασμό, εκβιασμό και σεξουαλικό αλλά τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά. Η εξέλιξή της είναι αυξητική λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και καταλήγει σε επιπτώσεις καταστροφικές. Καθημερινά πληροφορούμαστε για περιστατικά κακοποιημένων γυναικών και παιδιών που εκδηλώνονται με φοβίες, άγχος, κατάθλιψη, μελαγχολία , ανασφάλεια, κοινωνική απόρριψη.

O Δημήτριος Δημηνάς στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Δευτέρα 2-3-2015.
Υποχρέωση των κακοποιημένων ατόμων αλλά και του οικογενειακού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος είναι να καταγγέλλουν κάθε περίπτωση βίας στις αρμόδιες αρχές και όχι να το αποκρύπτουν από φόβο ή κάποιας μορφής πιέσεις. Επίσης οι πολίτες πρέπει να ενημερώνουν γείτονες, συγγενείς και φίλους να το πράττουν επίσης για να προλαμβάνονται περιστατικά βίας.
Οι ποινικές διατάξεις για περιπτώσεις οικογενειακής βίας είναι πολύ αυστηρές ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες , ανάπηρους και ανήλικα παιδιά. Σήμερα υπάρχει πλήθος φορέων που προσφέρουν κοινωνική συμπαράσταση, νομική προστασία και ιατρική περίθαλψη σε θύματα βίας. Τέτοια είναι τα κέντρα κοινωνικής υποστήριξης, η γραμμή S.O.S, οι γιατροί του κόσμου, το χαμόγελο του παιδιού και άλλα που προσφέρουν στέγη, τροφή και υποστηρικτικό περιβάλλον.

O Δημήτριος Δημηνάς στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Δευτέρα 2-3-2015.

O Δημήτριος Δημηνάς στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Δευτέρα 2-3-2015.

O Δημήτριος Δημηνάς στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Δευτέρα 2-3-2015.
Η ενδοσχολική βία, υποστήριξε ο ομιλητής, είναι συνάρτηση του τρόπου λειτουργίας της οικογένειας και του σχολείου. Είναι αποτέλεσμα της παθογένειας της κοινωνίας μας. Εκδηλώνεται με εκφοβισμό, λεκτικές προσβολές, συκοφαντίες, καταστροφές, βιασμούς, ηλεκτρονικό εκφοβισμό και σωματικούς τραυματισμούς. Οι επιπτώσεις από παρόμοια φαινόμενα είναι πολύ σοβαρές. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα επιθετικά παιδιά που καταφεύγουν στη βία και προέρχονται κυρίως από προβληματικές οικογένειες, πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από το σχολείο και την κοινωνία. Υπάρχει σήμερα ο θεσμός της σχολικής διαμεσολάβησης που ειδικοί δικηγόροι αντιμετωπίζουν ανάλογα φαινόμενα.
Ο ομιλητής έκλεισε την ομιλία του με την εκτίμηση ότι το καλύτερο μέσο σε κάθε περίπτωση βίας και για το θύμα και για το θύτη είναι η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η στοργή και η αγάπη.

2