Δικηγόρος - MSc Kανονικού Δικαίου
"Η 3η Άλωση της Πόλης - 60 χρόνια απο τα Σεπτεμβριανά".
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
-Δικηγορικός Σύλλογος Πιερίας
-Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης
.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/5jzl1hbBm5U
.
Μιά εκπληκτική ομιλία προιόν έρευνας 10 ετών για τα Σεπτεμβριανά του 1955 του Δικηγόρου κ. Νικολάου Τσιρέλη σε πηγές κυρίως Τούρκικων μέσων, απόλαυσαν οι φίλοι του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης. Η πλήρως εμπεριστατωμένη έρευνα παρουσιάστηκε με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που καθήλωσε το ακροατήριο. Στο τέλος της εκδήλωσης οι "Μελωδοί της Παράδοσης" και η τραγουδίστρια Βασιλική Κωστοπούλου παρουσίασαν Παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης.
Στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης συνεχίστηκε το πρόγραμμα ομιλιών της Σχολής Γονέων, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, με ομιλητή το κ. Νικόλαο Τσιρέλη, δικηγόρο και MSc Κανονικού Δικαίου, με θέμα : «Η τρίτη άλωση της Πόλης- 60 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά».
Στην αρχή της διάλεξης ο ομιλητής εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν, να ονομάσει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολητις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955, σαν Τρίτη άλωση της πόλης, αναφερόμενος και στις δύο προηγούμενες του 1453 από τους Τούρκους επίσης, καθώς και του 1204 από τους Σταυροφόρους.
Τα Σεπτεμβριανά δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, τόνισε, αλλά μια καλά οργανωμένη ενέργεια από το βαθύ τουρκικό κράτος, να ξεριζώσει από την Πόλη και όλη την Τουρκία τον ελληνικό πληθυσμό, που ανθούσε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά. Αφορμή στάθηκε μια σκηνοθετημένη από Τούρκους πράκτορες έκρηξη ενός μικρού μηχανισμού στο προαύλιο του τουρκικού προξενείου της Θεσσαλονίκης, που είχε μεταφερθεί από την Τουρκία και προκάλεσε ασήμαντες ζημίες.
Έτσι το κατευθυνόμενο από την προπαγάνδα των εφημερίδων πλήθος που αποτελούνταν από εθνικιστικές οργανώσεις, ύποπτα κακοποιά στοιχεία, αλλά και πλήθος λαού που ήθελε απλώς να καταστρέψει, κρατώντας τούρκικες σημαίες, από το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 και επί δύο ημέρες, λεηλάτησαν τις περιουσίες των Ελλήνων της Πόλης. Η τούρκικη αστυνομία και ο στρατός παρακολουθούσαν απαθείς τα γεγονότα, χωρίς να παρεμβαίνουν. Η επίσημη πολιτεία όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά και επικρότησε με τη σιωπή της τις εγκληματικές ενέργειες. Διάλεξε απλά την εύκολη λύση, να φορτώσει τις ευθύνες στους κομμουνιστές. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν αργότερα από διάφορες καταθέσεις, στις δίκες που σύρθηκε το τουρκικό κράτος, αλλά και διάφορους καλλιτέχνες και συγγραφείς που αναφέρθηκαν στα γεγονότα. Το ελληνικό κράτος αιφνιδιάστηκε απολύτως από τις εξελίξεις και αδράνησε, όπως συνήθως, η δε διεθνής κοινότητα αρκέστηκε απλά σε διαπιστώσεις.
Ο απολογισμός των καταστροφών ήταν τραγικός. Από τις ορδές των φανατισμένων Τούρκων καταστράφηκαν 4.500 καταστήματα, 2.600 σπίτια, 70 εκκλησίες, 110 ξενοδοχεία και εστιατόρια, 27 φαρμακεία, 21 εργοστάσια, 35 σχολεία, 3 εφημερίδες και 5 αθλητικά σωματεία. Πολλά μνημεία και αγάλματα που παρέπεμπαν σε επιφανείς Έλληνες γνώρισαν τη μανία του όχλου. Ούτε τα νεκροταφεία δε σεβάστηκαν τα αδίστακτα στίφη. Αναφέρθηκαν επίσης 200 βιασμοί γυναικών, αν και ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος, γιατί πολλές γυναίκες δεν το κατήγγειλαν για ευνόητους λόγους. Μεγάλες καταστροφές δεν έγιναν μόνο στην Πόλη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, στην Άγκυρα, τη Σμύρνη, και αλλού.
Μετά τη ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Τσιρέλη ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων στις οποίες ο ομιλητής απάντησε διεξοδικά.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Κατερίνης και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου στα πλαίσια των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ». ο Δικηγορικός Σύλλογος Πιερίας και η Γ.Ε.Χ.Α Κατερίνης. Μετά το πέρας της ομιλίας, το συγκρότημα «Οι μελωδοί της παράδοσης» και η τραγουδίστρια Βασιλική Κωστοπούλου τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης.